Тигър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Тигър.

Тигър
Siberischer tiger de edit02.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 EN bg.svg
Застрашен[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
подсемейство: Pantherinae Ръмжащи котки
род: Panthera Пантери
вид: P. tigris Тигър
Научно наименование
Уикивидове Panthera tigris
Linnaeus, 1758
Разпространение
Tiger map.jpg
Разпространение на тигъра (районите в зелено представляват днешното разпространение на вида, в бледо кафяво е оцветен бившият му ареал)
Подвидове
Тигър в Общомедия

Тигърът (Panthera tigris) е едър хищник от семейство Котки (Felidae). С тегло достигащо до 250 kg той се нарежда като втората по големина след лъва известна котка обитаваща днес Земята. Дължината на тялото при тигрите достига 170 - 250 cm, а при тигриците - 140 - 175 cm. Опашката е дълга около 90 - 105 cm при мъжките и 70 - 100 cm при женските. Максималната скорост, с която преследва плячката, достига 60 km/h.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

В недалечното минало е разпространен практически в цяла Азия, но в наши дни ареалът му на разпространение е силно редуциран. В момента са оцелели само 8 подвида популации. Преди това е имало 17 вида тигри, но с времето броят им е намалял.Поради убиване ,зареди тяхната кожа.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Храни се предимно с едри тревопасни бозайници, като елени, лосове, диви свине, биволи и едър рогат добитък.

Тигърът е териториално животно и рядко напуска местообитанието си. Проявява се също така и като голям самотник и не понася компания на себеподобни. Нетипична за котките е любовта му към водата, като при това демонстрира и завидни умения на плувец.

На свобода живее около 15 години, но в зоологическите градини не са редки случаите на 20–25 годишни тигри.

Разпространен в Югоизточна Азия, на полуостров Индустан, в залесени места, край водоеми.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Тигър в зоопарк Стара Загора

Вписан е в Червения списък на световнозастрашените видове.

Южнокитайският тигър е по-малък от бенгалския. Има по-къси и по-широки резки. Мъжкият индивид е с дължина от 2 до 2,28 m и тежи 130 до 175 kg. Женските са с дължина на тялото от 1,9 до 2,1 m и тежат от 100 до 115 kg. Храни се с едър рогат добитък, елени и диви прасета. Малко се знае за размножителния му цикъл. Среща се в централен и източен Китай, смята се че южнокитайският тигър е прародител на всички останали тигри. Този вид тигър е изложен на голяма опасност, има на свобода около 30–40 индивида, още толкова има в зоопаркове. Преди 40 години е имало 4 000 тигри, но те са безпощадно избивани заради традиционната китайска медицина. Живее 10–15 години.

Малко тигърче

Суматранския тигър е най-малкият от всички, което улеснява придвижването му в плътната тропическа джунгла. На външен вид са по-тъмни, резките са широки и плътно разредени, предните му крака за разлика от сибирския тигър са раирани. Зад главата имат по-дълга козина, която образува нещо като нашийник. Дължината на мъжките индивиди варира от 1,9 до 2,2 m и тежат от 100 до 140 kg, женските са с дължина на тялото от 1,87 до 2 m, тежат 75–110 kg. Храни се с див едър добитък, глигани, елени. Бременността трае около 100 дни, женската ражда от 1 до 5 малки на всеки 2–3 години, те са сляпородени. След 6-я месец се учат да ловуват, а 7–8 месеца по-късно са готови да станат самостоятелни. Среща се само на остров Суматра, в гъстата джунгла. Диапазонът на действие на суматранския тигър не е известен, въпреки това плътността на тигрите е приета да е 4–5 възрастни на 100 km². Застрашен вид, на свобода има около 400–500 тигри и още около 200 в зоопаркове по света, живее около 15 години. Причина за това е развитието на селското стопанство на острова и изсичането на горите. На остров Суматра има 5 национални парка където живеят тези 400 – 500 индивида. Докато ловуват могат да развият скорост 55 km/h.

Подвидове[редактиране | редактиране на кода]

Предполагаем външен вид на "малтийски" или "син" тигър (термин използван за домашни котки със синьо-сив цвят). Компютърно променени цветове на животното.

Съвременни:

Изчезнали:

  • Балийски тигър (Panthera tigris balica) - изчезнал в началото на XX век
  • Каспийски тигър (Panthera tigris virgata) - подвид на сибирския тигър; изчезнал в ареала си, но има планове популацията да се въстанови
  • Южнокитайски тигър (Panthera tigris amoyensis) - изчезнал в дивата природа (2009-2010 г.)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Chundawat, R.S., Habib, B., Karanth, U., Kawanishi, K., Ahmad Khan, J., Lynam, T., Miquelle, D., Nyhus, P., Sunarto, Tilson, R. & Sonam Wang. Panthera tigris. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 9 October 2008.