Сибирски тигър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сибирски тигър
P.t.altaica Tomak Male.jpg
Природозащитен статут
EN
Застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
клас:Синапсиди (Synapsida)
разред:Терапсиди (†Therapsida)
(без ранг):Зверозъби влечуги (†Theriodontia)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
род:Пантери (Panthera)
вид:Тигър (P. tigris)
подвид:Сибирски тигър (P. t. altaica)
Научно наименование
Temminck, 1844
Разпространение
Panthera tigris altaica dark world.png
Сибирски тигър в Общомедия
[ редактиране ]

Сибирският (Амурски) тигър (Panthera tigris altaica), известен още като усурийски, амурски или манджурски, е най-едрият сред подвидовете на тигъра и същевременно най-големият представител на семейство коткови. В диво състояние възрастният мъжки достига дължина над 4,5 м (включително опашката, чиято дължина е 100 – 120 см) и тегло над 400 кг, а височината при холката 1,35 – 1,50 м. В някои случаи задържаните сибирски тигри достигат до тегло близо 470 кг, като тигърът „Джайпур“. Цветът на козината на сибирския тигър е много по-светъл от тази на бенгалския (кралския) тигър.

Обща информация[редактиране | редактиране на кода]

Сибирският тигър е разпространен на територията на РусияДалечния изток в Амурска област, както и в източните части на Китай. В миналото се е срещал също в Корея и Монголия. Ноктите на сибирския тигър достигат дължина до 12 см, а зъбите – 10 см.

Измерванията, направени от учени от проекта за сибирски тигър в Сихоте-Алин, варират от 178 до 208 см дължината на главата и тялото, измерени по права линия, със средно 195 см за мъжките; и за жени от 167 до 182 см със средно 174 см. Средната опашка е дълга 100 см при мъжките и 91 см при женските. Най-дългият мъжки тигър е с обща дължина 309 см, включително опашка от 101 см и с обхват на гръдния кош 127 см. Най-дългата женска е с обща дължина 270 см, включително опашка от 88 см и с обхват на гръдния кош 108 см. Мъжки тигър, заловен от членове на проекта за сибирски тигър, тежи 206 кг, а най-големият мъжки е с тегло 212 кг. Сибирският тигър често се смята за най-големия тигър. Див мъжки тигър, убит в Манджурия по поречието на река Сунгари през 1943 г., е измерен 350 см „над извивките“, с дължина на опашката около 1 м. Тежи около 300 кг. Тигърът „Джайпур“ е с дължина 390 см.[2] Някои източници споменават за тигри с тегло от 318 и 384 кг и дори 408 кг.[3]

В началото на 1930-те години числеността на тигрите в Далечния изток пада до няколко десетки. След активни мерки, техният ареал на разпространение е възстановен, а числеността им достига 400 – 500 екземпляра. Днес има повече сибирски тигри в плен, отколкото в природата. Предполага се, че има около 300 екземпляра на свобода.

Продължителността на живота на сибирския тигър е 15 години на свобода и до 26 години в плен.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Око на сибирски тигър

Сибирският тигър, наричан още амурски тигър, живее на огромна територия от 300 км². Ако намери постоянни източници на храна, се задържа с години на едно място. Ако животните за плячка са малко, напада добитък или домашни кучета. Мъжкият и женският маркират с урина и следи от нокти индивидуалния си участък. Индивидуалният участък на мъжкия може да се припокрива само с индивидуалния участък на женска. Мъжките екземпляри защитават териториите си от други мъжки индивиди. Те отбраняват най-важните си територии, например тези които граничат с индивидуалния участък на женска или тези които са богати на плячка. Мъжкият тигър живее поединично. Проявява търпение спрямо женските тигри, допуска други представители на рода да преминават през жизненото му пространство, но не и да се задържат дълго.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Сибирският тигър няма установен период на размножаване, обикновено се чифтосва от ноември до април. Женската показва готовността си като маркира дърветата с урина и драскотини от нокти. Тъй като жизненото пространство на тигъра обикновено обхваща огромна площ, женската понякога сама търси партньор. Тигрицата е в състояние да зачене само за период от 3 до 7 дни. През това време двойката се чифтосва неколкократно. Много обичат да се чифтосват във вода. След това мъжкият си търси друга партньорка. След 95 до 112 дни се раждат от 2 до 7 (обикновено 3 – 4) слепи малки. Майката кърми малките и почти не ги оставя сами. Очите на малките се отварят след около две седмици, когато започват да растат и първите им зъби. Малките напускат скривалището си за пръв път на двумесечна възраст. Тогава майката им носи вече и месо, но продължава да ги кърми до около шестмесечна възраст. От този момент нататък тя взима малките със себе си на лов. На 3 – 5 годишна възраст малките вече напускат майка си и си търсят собствена жизнена територия. На шестмесечна възраст придружават майка си на лов. Половата зрялост е от 3 до 5 години.

Хранене и лов[редактиране | редактиране на кода]

Въпреки голямата си мощ и остър ум, тигърът отделя много време на лова, тъй като едва 1 на всеки 10 опита е успешен. Той дебне плячката си от 10 – 25 метра до максимум 50 метра, след което с неочакван скок я напада и я хваща за врата. По-малките животни ги убива със захапване по врата, а по-големите първо ги поваля, след това ги убива като прегризва гърлото им. Ако тигърът не успее да хване плячката си от първия път, я преследва още около 500 метра, но в такива случаи рядко я хваща. Храни се с благородни и петнисти елени, диви кози, диви прасета, лосове, рисове и дори мечки. Известно е че заради пъргавината и силните си лапи озверял от глад 300 кг сибирски тигър може да убие и изяде 450-килограмова кафява мечка, но тигрите по-рядко влизат в схватки с други едри хищници. Дневно се нуждае от 8 – 10 кг месо за оцеляване. Може да изяде до 50 кг месо дневно.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Panthera tigris altaica (Temminck, 1844). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 22 декември 2021 г. (на английски)
  2. Male tiger fight
  3. Siberian tiger weight

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]