Носорози

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
За пиесата на Йожен Йонеско вижте Носорози (пиеса).

Носорози
Diceros bicornis.jpg
Rhinoceros in South Africa adjusted.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
подклас: Eutheria Плацентни
разред: Perissodactyla Нечифтокопитни
семейство: Rhinocerotidae Носорози
Научно наименование
Уикивидове Rhinocerotidae
Owen, 1845 г.
Разпространение
Rhinocerotidae distribution map.png
Родове
Обхват на вкаменелости
Носорози в Общомедия

Носорозите (Rhinocerotidae) е семейство едри тревопасни животни от разред Нечифтокопитни. Към днешна дата са оцелели пет вида носорози.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Семейство Носорози

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Носорозите са масивни животни, най-големите сухоземни бозайници след слоновете. Теглото им варира в границите от 900 kg до 4 t в зависимост от вида. Новородените тежат 40 – 65 kg.

Могат да достигнат дължина до 4 m, а височина – до 1,8 m.

Белите, черните и суматранските носорози са двуроги, а индийският и яванският носорог са еднороги. Рогата са разположени върху горночелюстните кости. Всички носорози имат големи глави, широки гърди, дебели крака и къса опашка. Кожата е дебела, на цвят сива или кафява. Имат отличен слух и обоняние, но са късогледи, с отслабено зрение. На всеки крак имат по три пръста.

Въпреки своята огромна маса черните носорози могат да развият скорост от 64 km/h. Носорозите създават представата за непобедимо животно, но всъщност кожата им е доста чувствителна, особено към слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми. По тази причина често се въргалят в калта.

В Африка живеят два вида носорози: бял и черен.

Ареал, биотоп и численост[редактиране | редактиране на кода]

В миналото носорозите имат много по-големи популации от днешните, като са живели в Северна Америка, Европа, Азия и Африка. Те живеят на Земята от над 50 милиона години, но през последните 50 години броят на индивидите силно намалява. Днес носорозите принадлежат единствено към фауната на Африка (черен носорог и бял носорог) и Азия (суматрански носорог, индийски носорог и явански носорог). Черните и белите носорози живеят в местности в източна и южна Африка. Индийските носорози обитават северна Индия и южен Непал, а суматранските и яванските носорози се срещат във Виетнам, Малайзия и Индонезия.

Черните и белите носорози живеят в саваната, а индийските, яванските и суматранските носорози обитават гъстите гори и тресавища.

Численост (в скоби са посочени алтернативни данни):

  • Черен носорог: около 2400 индивида (3610)
  • Бял носорог: около 7500 индивида (11 330)
  • Суматрански носорог: около 4000 индивида (3000)
  • Явански носорог: под 1000 индивида (600)
  • Индийски носорог: над 2000 индивида (2400)

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Носорозите са тревопасни животни. Белият носорог е снабден с устни с формата на квадрат, които са отлично приспособление за пасене на трева. Останалите носорози се хранят с листа на дървета и храсти.

Носорогът в „Зоопарк – София"

Носорозите са териториални животни и живеят поединично. Мъжкарите маркират и бранят своята територия. Носорозите използват рогата си единствено по време на битки за територия, а женските ги използват за самоотбрана срещу лъвове, тигри и хиени.

Издават нискочестотни звуци, които човешкото ухо не може да долови, и по този начин част от общуването помежду им се извършва по инфразвуков път.

Размножаване и жизнен цикъл[редактиране | редактиране на кода]

В диво състояние живеят до 35 – 40 години според биологическите изчисления. Достигат до 40-45-годишна възраст в плен.

Мъжките и женските често се борят по време на ухажването, като понякога си нанасят дълбоки рани с помощта на своите рога. След чифтосването двойката се разделя. Бременността трае 14 – 18 месеца, като женската ражда едно малко. Малките бозаят първата година, въпреки че започват да се хранят с растителност седмица след раждането. Мъжкарите и женските достигат полова зрялост на 7-8- и 5-6-годишна възраст съответно.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Носорозите са застрашени от изчезване. Ценени са заради своите рога. В някои култури се вярва, че стритите на прах рога лекуват всичко – от хранително отравяне до треска, и че подобряват сексуалните функции. Рогата обаче са изградени от кератин, който не притежава тези лечебни свойства.

Популярен е митът за носорога пожарникар, но няма документирани случаи на загасяване на пожари от носорози.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]