Направо към съдържанието

Индийски носорог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Индийски носорог
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
(без ранг):Зверозъби влечуги (†Theriodontia)
клас:Бозайници (Mammalia)
(без ранг):Еутерии (Eutheria)
разред:Нечифтокопитни (Perissodactyla)
семейство:Носорогови (Rhinocerotidae)
род:Индийски носорози (Rhinoceros)
вид:Индийски носорог (R. unicornis)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Синоними
Индийски носорог в Общомедия
[ редактиране ]

Индийският носорог (Rhinoceros unicornis), наричан още еднорог носорог или брониран индийски носорог е едно от най-едрите сухоземни животни в света. Това е много рядък и защитен вид, който обитава тревистите равнини на Индия и Непал. Въпреки че изглежда тромав на външен вид, носорогът може да се движи с до 55 km/h. Освен това е отличен плувец.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

На цвят индийският носорог е сивокафяв. Отличителна черта, която го различава от африканските и суматренските носорози е наличието на само един рог, разположен вертикално нагоре на предната част на главата на животното. Това според някои учени може да е родило мита за еднорога, популярен сред множество народи. Друг отличителен белег е бронираната на вид кожа, какъвто вид и придават големите кожести дипли. Устните са широки. На външен вид наподобява праисторическо животно заради необикновения си вид.

Възрастните индийски носорози достигат на тегло между 2300 – 3000 кг. По размери е приблизително колкото яванския носорог. Заедно с него индийският носорог се определя за втория най-голям след белия носорог.

Ареал[редактиране | редактиране на кода]

В миналото индийският носорог е обитавал обширни райони в саваните и горите в Индия, Непал и Пакистан. Поради масовото му избиване от бракониери през втората половина на 20 век, ареалът му значително се е стеснил, а популацията драстично намаляла. Основните причини за това са на първо място ловът и търговията заради рога на животното, особено ценен в много азиатски страни и избиването му като вредно животно, поради това, че често нападал хората и посевите, тъй като поради разрастването на населението и селищата хората все повече навлизали в естествената среда на носорозите. Тези проблеми продължават и до днес, но в наши дни индийският носорог е защитен в редица национални паркове и резервати в Индия и Непал, като най-значителен е резервата „Казиранга“ в Индия. Днес видът се среща само в ограничени територии в тези 2 страни. В третата страна, в която се е срещал – Пакистан този вид вече е изчезнал. По официални данни популацията на индийския носорог днес наброява около 3000 индивида.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rhinoceros unicornis (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)