Индийски носорог

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Индийски носорог
Rhinoceros unicornis, Kaziranga (2006).jpg
Indian Rhinoceros.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
подклас: Eutheria Плацентни
разред: Perissodactyla Нечифтокопитни
семейство: Rhinocerotidae Носорози
род: Rhinoceros
вид: Rhinoceros
unicornis
Индийски
носорог
Научно наименование
Уикивидове Rhinoceros unicornis
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение[1]
Rhinoceros-unicornis-map.jpg
Индийски носорог в Общомедия

Индийският носорог (Rhinoceros unicornis), наричан още еднорог носорог или брониран индийски носорог е едно от най-едрите сухоземни животни в света. Това е много рядък и защитен вид, който обитава тревистите равнини на Индия и Непал. Въпреки че изглежда тромав на външен вид, носорогът може да се движи с до 55 km/h. Освен това е отличен плувец.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

На цвят индийският носорог е сивокафяв. Отличителна черта, която го различава от африканските и суматренските носорози е наличието на само един рог, разположен вертикално нагоре на предната част на главата на животното. Това според някои учени може да е родило мита за еднорога, популярен сред множество народи. Друг отличителен белег е бронираната на вид кожа, какъвто вид и придават големите кожести дипли. Устните са широки. На външен вид наподобява праисторическо животно заради необикновения си вид.

Възрастните индийски носорози достигат на тегло между 2300 – 3000 кг. По размери е приблизително колкото яванския носорог. Заедно с него индийският носорог се определя за вторият най-голям след белия носорог.

Ареал[редактиране | редактиране на кода]

В миналото индийският носорог е обитавал обширни райони в саваните и горите в Индия, Непал и Пакистан. Поради масовото му избиване от бракониери през втората половина на 20 век, ареалът му значително се е стеснил, а популацията драстично намаляла. Основните причини за това са на първо място ловът и търговията заради рога на животното, особено ценен в много азиатски страни и избиването му като вредно животно, поради това, че често нападал хората и посевите, тъй като поради разрастването на населението и селищата хората все повече навлизали в естествената среда на носорозите. Тези проблеми продължават и до днес, но в наши дни индийският носорог е защитен в редица национални паркове и резервати в Индия и Непал, като най-значителен е резервата „Казиранга“ в Индия. Днес видът се среща само в ограничени територии в тези 2 страни. В третата страна, в която се е срещал – Пакистан този вид вече е изчезнал. По официални данни популацията на индийският носорог днес наброява около 3000 индивида.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Talukdar, B. K., Emslie, R., Bist, S. S., Choudhury, A., Ellis, S., Bonal, B. S., Malakar, M. C., Talukdar, B. N. Barua, M.. Rhinoceros unicornis. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.2. International Union for Conservation of Nature, 2008. (на английски)