Мраморна котка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мраморна котка
Marbled cat borneo.jpg
Природозащитен статут
NT
Почти застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
род:Pardofelis
вид:Мраморна котка (P. marmorata)
Научно наименование
Martin, 1837
Разпространение
Marbled Cat area.png
Мраморна котка в Общомедия
[ редактиране ]

Мраморната котка (Pardofelis marmorata) е хищник от семейство Коткови с размерите на едра домашна котка разпространен в гъстите дъждовни гори на Югоизточна Азия и на о-вите Суматра и Борнео, като навсякъде тази котка е много рядка и биологичните ѝ особености не са добре проучени.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Точното място на мраморната котка в таксономичната класификация на семейство Котки все още е предмет на научни спорове, тъй като притежава анатомични черти присъщи както на Същинските (мъркащи) котки (виж Азиатска златна котка), така и на Пантеровите (ревящи) котки (виж Димен леопард).

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

По строеж на тялото, окраска и начин на живот мраморната котка наподобява Димния леопард. Живее и ловува изключително по дърветата и тялото ѝ е гъвкавао, издължено и набито с къси крака и изключително дълга опашка (почти колкото дължината на тялото), която служи за баланс при движение по клоните на дърветата. Дължина на тялото 53 cm, а на опашката 45 cm, тегло около 4,5 кг. Също като димния леопард тази котка се слави с изкючително дълги за своите размери кучешки зъби. Главата ѝ е малка, закръглена и широка в областта на скулите, като очните ябълки са обградени отвсякъде с кости, което е необичайно за котките. Ушите ѝ са малки и закръглени. Разкошната петниста окраска на мраморната котка е една от най-ефективните маскировъчни окраски сред бозайниците. Светлия сиво-кафеникав основен тон е осеян с издължени тъмносиви петна очертани с черно по края и това създава характерния мраморен ефект на окраската ѝ.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Среща се в Северна Индия, Непал, Бирма, Тайланд, Малайзия, на о-вите Суматра и Борнео.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Мраморната котка обитава гъсти девствени гори и ловува по дърветата, предимно денем, като основна нейна плячка са птиците, катерици и други дребни бозайници, но лови също влечуги, жаби и насекоми.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Бременността трае около около 80 дни, малките са от 1 до 4. Те се развиват бързо, проглеждат на 14 дни, козината им е изпъстрена с петна, но мраморното си оцветяване придобиват по-късно. Полова зрялост достигат на двегодишна възраст. Смята се че продължителността на живота на тези котки е около 12 години.

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

Мраморната котка е много рядка и води изключително потаен начин на живот, така че за числеността на нейната дива популация може само да се предполага. Вписана е в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN като уязвим вид[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pardofelis marmorata (Martin, 1837). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 22 декември 2021 г. (на английски)
  2. Pardofelis marmorata (IUCN Red List of Threatened Species, 2007)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]