Мраморна котка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мраморна котка
Marbled cat borneo.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
подсемейство: Felinae Мъркащи котки
род: Pardofelis
вид: Pardofelis
marmorata
Мраморна
котка
Научно наименование
Уикивидове Pardofelis marmorata
?, 1837[2][3][4]
Разпространение
Marbled Cat area.png
Подвидове
  • P. m. charltoni
  • P. m. marmorata
мраморна котка в Общомедия

Мраморната котка (Pardofelis marmorata) е хищник от семейство Котки с размерите на едра домашна котка разпространен в гъстите дъждовни гори на Югоизточна Азия и на о-вите Суматра и Борнео, като навсякъде тази котка е много рядка и биологичните ѝ особености не са добре проучени.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Точното място на мраморната котка в таксономичната класификация на семейство Котки все още е предмет на научни спорове, тъй като притежава анатомични черти присъщи както на Същинските (мъркащи) котки (виж Азиатска златна котка), така и на Пантеровите (ревящи) котки (виж Димен леопард).

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

По строеж на тялото, окраска и начин на живот мраморната котка наподобява Димния леопард. Живее и ловува изключително по дърветата и тялото ѝ е гъвкавао, издължено и набито с къси крака и изключително дълга опашка (почти колкото дължината на тялото), която служи за баланс при движение по клоните на дърветата. Дължина на тялото 53 cm, а на опашката 45 cm, тегло около 4,5 кг. Също като димния леопард тази котка се слави с изкючително дълги за своите размери кучешки зъби. Главата ѝ е малка, закръглена и широка в областта на скулите, като очните ябълки са обградени отвсякъде с кости, което е необичайно за котките. Ушите ѝ са малки и закръглени. Разкошната петниста окраска на мраморната котка е една от най-ефективните маскировъчни окраски сред бозайниците. Светлия сиво-кафеникав основен тон е осеян с издължени тъмносиви петна очертани с черно по края и това създава характерния мраморен ефект на окраската ѝ.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Среща се в Северна Индия, Непал, Бирма, Тайланд, Малайзия, на о-вите Суматра и Борнео.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Мраморната котка обитава гъсти девствени гори и ловува по дърветата, предимно денем, като основна нейна плячка са птиците, катерици и други дребни бозайници, но лови също влечуги, жаби и насекоми.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Бременността трае около около 80 дни, малките са от 1 до 4. Те се развиват бързо, проглеждат на 14 дни, козината им е изпъстрена с петна, но мраморното си оцветяване придобиват по-късно. Полова зрялост достигат на двегодишна възраст. Смята се че продължителността на живота на тези котки е около 12 години.

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

Мраморната котка е много рядка и води изключително потаен начин на живот, така че за числеността на нейната дива популация може само да се предполага. Вписана е в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN като уязвим вид[5].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Hearn, A., Sanderson, J., Ross, J., Wilting, A., Sunarto, S., Ahmed Khan, J., Kukherjee, S., Grassman, L.. Pardofelis marmorata. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 5 March 2012. Database entry includes justification for why this species is of least concern
  2. указано в: A Guide to the Mammals of China, страница: 397
  3. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 19 септември 2015
  4. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 28 октомври 2003, дата на проверка: 19 септември 2013
  5. Pardofelis marmorata (IUCN Red List of Threatened Species, 2007)