Направо към съдържанието

Росомаха

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Gulo)
Росомаха
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
клон:Еутерии (Eutheria)
клон:Scrotifera
клон:Pan-Carnivora
клон:Carnivoramorpha
клон:Carnivoraformes
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Порови (Mustelidae)
род:Gulo
вид:Росомаха (G. gulo)
Научно наименование
(Linnaeus, 1758)
Разпространение
Обхват на вкаменелости
Росомаха в Общомедия
[ редактиране ]

Росомахата (Gulo gulo), позната още като лакомец, е най-големият сухоземен вид от семейство Порови (Mustelidae). Тя е единственият представител на род Росомахи (Gulo). Съществуват три подвида – в Европа, Средна и Северна Азия – Gulo gulo gulo и северноамериканските G. g. luscus и G. g. vancouverensis.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на тялото на росомахата е 76 – 86 cm, като при по-големите самци достига до 105 cm. Височината ѝ е 40 – 45 cm, а теглото – 11 – 19 кг. Опашката ѝ е пухкава, с дължина 18 – 23 cm. Краката ѝ са къси, като задните са по-дълги от предните, поради което гърбът ѝ е дъгообразно приведен напред. Стъпалата на росомахата са несъразмерно широки, което ѝ позволява да се придвижва по-лесно по снега. Зъбите ѝ са мощни и остри.

Космите ѝ са гъсти, дълги и груби. Цветът на кожата на росомахите е от светло до тъмно кафяв.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Росомахата е не много широко разпространен вид в тайгата, лесотундрата и отчасти в тундрата в Евразия и Северна Америка. Тя обитава северните райони на Аляска, Канада, Сибир и Скандинавския полуостров.

Американският щат Мичиган традиционно носи названието „щатът на росомахите“ (Wolverine state), въпреки че росомахите там са изтребени. В миналото в Америка росомахите са били разпространени и в Калифорния и Скалистите планини, а в Европа – в Прибалтика.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от останалите Порови, росомахата е странстващо животно, чийто периметър на действие е около 1500 – 2000 km². Обикновено росомахите живеят сами, рядко се събират в групи от няколко животни.

Храни се основно с дребни животни, но има случаи, когато росомахи нападат много по-едри от тях животни.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Бременността при росомахите продължава 10 месеца. Раждат по две-три малки през пролетта (март-април), които сучат два месеца.

Леговище[редактиране | редактиране на кода]

Използва хралупи, храсти и дори празната коруба на друго животно. Понякога ляга свита на кълбо в снега под дърво. Пещерите са също идеално нейно убежище. Тя ловува денем и нощем и рядко, само при много лошо време, е в леговището си.

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Росомахата е самотно животно. Тя може да е изключително агресивна към другите животни, особено ако се почувства заплашена. Известни природо-научни програми като National Geographic неведнъж са показвали в предаванията си, че тя умее да защитава плячката си от нападките на вълка и кафявата мечка. Тя не защитава територията си, но сигнализира присъствието си със секреция от аналните си жлези. Понякога рие земята с лапа, както правят и кучетата, и гризе кората на някои дървета.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Gulo gulo (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]