Направо към съдържанието

Маргай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Маргай
Природозащитен статут
NT
Почти застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
разред:Eotetrapodiformes
(без ранг):Стегоцефали (Stegocephalia)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
(без ранг):Зверозъби влечуги (†Theriodontia)
клас:Бозайници (Mammalia)
(без ранг):Еутерии (Eutheria)
клон:Pan-Carnivora
клон:Carnivoramorpha
клон:Carnivoraformes
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
род:Южноамерикански котки (Leopardus)
вид:Маргай (L. wiedii)
Научно наименование
(Schinz, 1821)
Разпространение
Маргай в Общомедия
[ редактиране ]

Дългоопашатата котка (Leopardus wiedii), известна повече като маргай, е дребен хищник от семейство Коткови разпространен в горите на Централна и Южна Америка с повече от десет подвида.

Физическа характеристика

[редактиране | редактиране на кода]

Котките маргай наподобяват оцелота, но са по-дребнии (45 – 80 см дължина), главата спрямо тялото им е по-малка и опашката е по-дълга (33 – 51 см). Тежи между 3 и 9 кг. Освен това шарките, особено на опашката, са по-различни. От друга страна за разлика от оцелота живеят изключително по дърветата и рядко слизат на земята, заради което се наричат още дървесни оцелоти. Заедно с димния леопард това са единствените котки способни да извият глезени (до 180°), за да обхванат ствола на дърво и да слязат с главата надолу. Маргаят може дори да виси само на една лапа.

Начин на живот и хранене

[редактиране | редактиране на кода]

Маргаят е потаен, нощен и самотен хищник обитаващ най-затънтените части на дъждовната гора. По дърветата лови катерици, опосуми и дребни маймуни, птици, гущери и дървесни жаби.

Природозащитен статус

[редактиране | редактиране на кода]

Поради потайния му начин на живот е трудно да се определи неговата численост и за да не се избива заради ценната си кожа, е вписан в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN.[2]

  1. Leopardus wiedii (Schinz, 1821). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Payan, E., Eizirik, E., de Oliveira, T., Leite-Pitman, R., Kelly, M. & Valderrama, C. Leopardus wiedii // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 6 март 2009. (на английски) Database entry includes justification for why this species is near threatened