Маргай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Маргай
Margaykat Leopardus wiedii.jpg
Природозащитен статут
NT
Почти застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Dipnotetrapodomorpha
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
род:Южноамерикански котки (Leopardus)
вид:Маргай (L. wiedii)
Научно наименование
Schinz, 1821 г.
Разпространение
Margay area.png
Маргай в Общомедия
[ редактиране ]

Дългоопашатата котка (Leopardus wiedii), известна повече като Маргай, е дребен хищник от семейство Коткови разпространен в горите на Централна и Южна Америка с повече от десет подвида.

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Котките маргай наподобяват оцелота, но са по-дребнии (45-80 см. дължина), главата спрямо тялото им е по-малка и опашката е по-дълга (33-51 см.). Тежи между 3 и 9 кг. Освен това шарките, особено на опашката, са по-различни. От друга страна за разлика от оцелота живеят изключително по дърветата и рядко слизат на земята, заради което се наричат още дървесни оцелоти. Заедно с димния леопард това са единствените котки способни да извият глезени (до 180°) за да обхванат ствола на дърво и да слязат с главата надолу. Маргаят може дори да виси само на една лапа.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Маргаят е потаен, нощен и самотен хищник обитаващ най-затънтените части на дъждовната гора. По дърветата лови катерици, опосуми и дребни маймуни, птици, гущери и дървесни жаби.

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

Поради потайния му начин на живот е трудно да се определи неговата численост и за да не се избива заради ценната си кожа е вписан в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN.[2]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Leopardus wiedii (Schinz, 1821). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 6 октомври 2021 г. (на английски)
  2. Payan, E., Eizirik, E., de Oliveira, T., Leite-Pitman, R., Kelly, M. & Valderrama, C.. Leopardus wiedii. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 6 март 2009. (на английски) Database entry includes justification for why this species is near threatened