Маргай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Маргай
Margaykat Leopardus wiedii.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
подсемейство: Felinae Мъркащи котки
род: Leopardus Южноамерикански котки
вид: L. wiedii Маргай
Научно наименование
Уикивидове Leopardus wiedii
Schinz, 1821[2][3][4]
Синоними
  • Felis wiedii
Разпространение
Margay area.png
маргай в Общомедия

Дългоопашатата котка (Leopardus wiedii), известна повече като Маргай, е дребен хищник от семейство Котки разпространен в горите на Централна и Южна Америка с повече от десет подвида.

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Котките маргай наподобяват оцелота, но са по-дребнии (45-80 см. дължина), главата спрямо тялото им е по-малка и опашката е по-дълга (33-51 см.). Тежи между 3 и 9 кг. Освен това шарките, особено на опашката, са по-различни. От друга страна за разлика от оцелота живеят изключително по дърветата и рядко слизат на земята, заради което се наричат още дървесни оцелоти. Заедно с димния леопард това са единствените котки способни да извият глезени (до 180°) за да обхванат ствола на дърво и да слязат с главата надолу. Маргаят може дори да виси само на една лапа.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Маргаят е потаен, нощен и самотен хищник обитаващ най-затънтените части на дъждовната гора. По дърветата лови катерици, опосуми и дребни маймуни, птици, гущери и дървесни жаби.

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

Поради потайния му начин на живот е трудно да се определи неговата численост и за да не се избива заради ценната си кожа е вписан в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN[1].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б ((en)) Payan, E., Eizirik, E., de Oliveira, T., Leite-Pitman, R., Kelly, M. & Valderrama, C.. Leopardus wiedii. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 06 March 2009. Database entry includes justification for why this species is near threatened
  2. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 19 септември 2015
  3. внесено от: Уикипедия на немски език
  4. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 27 януари 1998, дата на проверка: 19 септември 2013