Тигрова генета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тигрова генета
Large-spotted Genet (Genetta tigrina) (17356502041) (crop).jpg
Large SpottedGenet CincinnatiZoo.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Viverridae Виверови
род: Genetta Генети
вид: Genetta tigrina Тигрова генета
Научно наименование
Уикивидове Genetta tigrina
Schreb., 1776[2][3][4]
Разпространение
Cape Genet area.png
тигрова генета в Общомедия

Тигровата генета (Genetta tigrina) е малък хищен бозайник от семейство Виверови обитаващ крайните южни части на Африка.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Видът е ендемичен за най-южните части на Африка и се среща в ареал от Западен Кейп до Квазулу-Натал в ЮАР и гранични области с Лесото. Ареалът му на обитание изцяло се намира под 32 меридиан. Обитава гористи местности и савани

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Тигровата генета е малък бозайник с дълго и тънко тяло и опашка и къси крака. Дължината ѝ е 85 – 110 cm, а теглото 1,5 –3,2 kg. Въпреки че представителите се различават доста по своята окраска на тялото то обикновено е мръсно бяло до сиво изпъстрено с ръждиво-кафяви петна, краката обикновено са по-бледи. Ушите са доста издължени, заоблени и тънки. Очите са големи и характерни за нощния начин на живот. Те имат отлично бинокулярно зрение.

Зъбната формула е [5]

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Тигровата генета е нощно животно, което е добре приспособено да ходи по дърветата. Търси хрната си и по земята. Обикновено са единаци, макар че понякога са наблюдавани да ловуват по двойки. Отличното зрение и ловкостта им ги прави високоефективни хищници.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Месоядни животни са, въпреки че насекомите и плодовете са редовна част от диетата им. Основната част от храната им са безгръбначни и малки гризачи. Освен тях се хранят и с дребни гущери, земноводни и птици. Често се случва да убиват и пилета в покрайнините на човешките селища.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Бременността продължава около 70 дни. Раждат 2 – 4 малки през лятото в гнезда скрити в дупки, скални пукнатини или гъста растителност. Раждат се слепи като проглеждат на осмия ден. На 9 седмична възраст преминават на месна храна. На около едногодишна възраст напускат майка си и стават самостоятелни. Продължителността на живота им е около 8 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Gaubert, P. & Hoffmann, M.. Genetta tigrina. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 24 March 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern.
  2. внесено от: Уикивидове
  3. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 19 септември 2015
  4. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 28 октомври 2003, дата на проверка: 19 септември 2013
  5. Genetta tigrina (Large-spotted genet)
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.