Димен леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Димен леопард
Clouded leopard.jpg
Neofelis nebulosa face.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
подсемейство: Pantherinae Ръмжащи котки
род: Neofelis
вид: N. nebulosa Димен леопард
Научно наименование
Уикивидове Neofelis nebulosa
Griffith, 1821[2][3][4]
Разпространение
Clouded Leopard area.png
димен леопард в Общомедия

Димният леопард (Neofelis nebulosa), известен още като опушен леопард, е хищник от семейство Котки със средни размери разпространен в джунглите на Югоизточна Азия и приспособен за живот изключително по дърветата.

Обезлесяването в Югоизточна Азия и ловът му (поради употреба в китайската традиционна медицина, както и интерес към красивата му козина) са основни причини за драстичното намаляване на представителите на този животински вид, превърнали го в изключително рядък. През 2008-а год. е включен в Червената книга, като „Уязвим вид“.

През 2001-а год. екип от зоолози се наемат със задачата да търсят негови представители на територията на Тайван, но въпреки усилията през годините, през 2013-а обявяват че видът там вероятно е вече изчезнал, тъй като не е намерен нито един екземпляр[5].

Физическа характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Димният леопард има гъвкаво, издължено и набито тяло с изключително дълга опашка и къси крака, като задните са по-дълги от предните. Мъжките достигат на дължина 0,6 – 1,2 метра и тегло 15 – 25 кг., а женските 0,5 – 0,8 метра дължина и 10 – 15 кг тегло. Опашката на димния леопард е най-дългата в котешкия свят 0,5 – 1,2 м. (колкото дължината на тялото) и служи на животното за баланс при движение по дърветата. Петнистата, мраморна окраска на тази котка е характерна с впечатлението което създава – сякаш виждаш животното през димна завеса (откъдето идва наименованието му). Това е една от най-ефектните маскировъчни окраски сред хищните бозайници.

Димният леопард притежава анатомични черти присъщи както на Същинските (мъркащи) котки (виж Мраморна котка), така и на Пантеровите (ръмжащи) котки към които се отнася в съвременната класификация. Зениците му не са кръгли като при големите котки, а са типичните котешки зеници. Гърлото му също е устроено както при малките котки и може да издава мъркащи звуци. От друга страна на лапите има по 5 пръста, както повечето Пантерови, като във връзка с дървесния си начин на живот е развил яки нокти и гъвкави глезени, позволяващи му да слиза от дърветата с главата надолу (виж Маргай). Димният леопард се слави и като хищника с най-дълги при неговите размери кучешки зъби (около 5 см.).

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Димният леопард се среща в обширен географски район: от Непал и Североизточна Индия, до Югоизточен Китай и остров Тайван, на юг в Индокитай до Малайския полуостров. Навсякъде обаче е изключително рядък. На островите Ява и Тайван е изчезнал [6]

Подвидове[редактиране | редактиране на кода]

  • Neofelis nebulosa brachyura – о-в Тайван, вероятно изчезнал
  • Neofelis nebulosa macrosceloides – от Непал до Мианмар
  • Neofelis nebulosa nebulosa – Южен Китай и Източен Мианмар

Доскоро димните леопарди от Малайския архипелаг (островите Суматра и Борнео) се смятаха за подвид, но след скорошни генетични изследвания става ясно, че те всъщност представляват отделен вид: Борнейски димен леопард (Neofelis diardi).

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Димният леопард обитава джунглите на Югоизтона Азия на височина до 2000 м., но е наблюдаван и в заблатени гори в разливите на реки. Навсякъде обаче предпочита най-непроходимите участъци на гората. Той е отличен катерач и по-голямата част от живота си прекарва в короните на дърветата – там ловува и си почива. Активен е нощем. Напада птици, маймуни, катерици, млади елени, домашни животни и др.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Димен леопард в цял ръст

След около 80-дневна бременност женската ражда 2 – 4 малки (рекордният им брой е 8).

Природозащитен статус[редактиране | редактиране на кода]

В миналото димния леопард е бил доведен до почти пълно унищожение от бракониери преследващи го заради разкошната козина и до ден днешен въпреки взетите мерки за защитата му е изключително рядък.

В САЩ, Германия и Великобритания се правят успешни опити за изкуственото му развъждане. През 1975 г. 115 екземпляра са обитавали 55 зоопарка в света, от които само тридесетина не са били родени на свобода. Днес димният леопард фигурира в Червения списък на световнозатрашените видове на IUCN като уязвим вид[1].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Neofelis nebulosa (IUCN Red List of Threatened Species, 2007)
  2. указано в: A Guide to the Mammals of China, страница: 399
  3. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 19 септември 2015
  4. внесено от: Уикипедия на немски език
  5. The Formosan clouded leopard, a subspecies endemic to Taiwan, is now extinct, according to a team of zoologists from Taiwan and the United States that had been trying for 13 years to find the animal.| http://www.chinapost.com.tw/taiwan/national/national-news/2013/05/01/377433/Taiwans-clouded.htm
  6. Боев, З. 1992. Опушен леопард. – Природа и знание, 1: 28 – 29.