Малайски тигър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Малайски тигър
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Хищници (Carnivora)
семейство:Коткови (Felidae)
род:Пантери (Panthera)
вид:Тигър (P. tigris)
подвид:Малайски тигър (P. t. jacksoni)
Научно наименование
(Linnaeus, 1758)
Разпространение
Малайски тигър в Общомедия
[ редактиране ]

Малайският тигър (Panthera tigris jacksoni) е подвид на тигъра, разпространен в Малайзия. Обособен е като отделен подвид през 2004 г. Според последните преброявания има около 600 – 800 малайски тигри в дивата природа, което е най-голямата популация тигри, различни от бенгалските и индокитайските. Въпреки това, все още е застрашен вид.

Малайският тигър е най-малкият съществуващ подвид на тигъра. Теглото на мъжките тигри е от 100 до 140 kg, а на женските от 90 до 110 kg. Дължината на мъжките е от 190 до 280 cm от главата до опашката, а на тигриците от 180 до 260 cm. Височината им варира за мъжките от 61 до 114 см, а за женските от 58 до 104 см.

Малайските тигри ловуват индийски елени, мунтжаки (лаещи елени), диви свине и други животни. Тигрите в джунглата Таман Негара нападат също и малайски мечки (бируанг). По всяка вероятност се хранят и с гаури и тапири. Малайският тигър е изобразен в герба на Малайзия, символизиращ правителството и се използва в различни гербове на малайзийски институции като Майбанк, Пртон и ФАМ. Той символизира смелостта и силата на малайзийците.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Panthera tigris jacksoni (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 23 декември 2021 г. (на английски)