Палмови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Палма.

Палмови
Phoenix canariensis.jpg
Канарска финикова палма (Phoenix canariensis)
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Liliopsida Едносемеделни
разред: Arecales
семейство: Arecaceae Палмови
Научно наименование
Уикивидове Arecales
Bromhead, (1840)[1]
Уикивидове Arecaceae
Schultz Sch., 1832[1]
подсемейства
Обхват на вкаменелости
палмови в Общомедия

Палмовите (Arecaceae) са семейство едносемеделни растения, обособено в самостоятелен разред Arecales. Включва над 200 рода с около 2600 вида. Представителите на семейството са наричани събирателно палми. Повечето са лесно разпознаваеми по големите перести листа, събрани на върха на ствола. За мнозина специфичният силует на палмите е символ на тропиците и се свързва с почивка на екзотично място.

Палмите са култивирани от хилядолетия и са едни от най-добре опознатите и използвани растения на тропиците. Стопанското значение на финиковите (Phoenix), кокосовата (Cocos nucifera), борасовите (Borassus) и ратановите (Calameae) палми включва плодовете и семената като храна, листата и стеблата като строителен материал, при някои видове младите растения се готвят като зеленчук и от стеблата се извлича сладък сок. Други видове са пренесени в умерените ширини и се ползват като стайни растения за украса.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Палмите са основно разпространени в тропичните пояси и почти всякакъв климат в тях - от сухия пустинен до високата влажност на джунглата. Според описание на Джейсън Дюис, кореспондент на Междунардоното палмово общество (International Palm Society), цитиран от сайта The Conservatory of Flowers[3], на остров Мадагаскар има повече ендемични видове отколкото в цяла Африка, а в Колумбия може би има най-много видове палми.

Само около 130 вида растат естествено в тропиците и по-оскъдно в субтропичния пояс. Най-далеч на север достига палмата Chamaerops humilis - 44° с.ш. в Южна Франция, поради топлия средиземноморски климат. На юг палмата Rhopalostylis sapida също достига до 44° ю.ш. на островите Чатам благодарение на топлия океан[4]. Най-високо в планините достига Trachycarpus fortunei, която расте по склоновете на Хималаите.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Angiosperm Phylogeny Group (2009), "An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants: APG III", Botanical Journal of the Linnean Society 161 (2): 105–121, doi:10.1111/j.1095-8339.2009.00996.x, http://www3.interscience.wiley.com/journal/122630309/abstract, посетен 2010–12–10 
  2. Germplasm Resources Information Network - Arecaceae Schultz Sch., nom. cons.
  3. The Conservatory of Flowers - Arecaceae: The Palm Family
  4. FAO - Tropical palms, Introduction