Chamaerops humilis

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Chamaerops humilis
Chamaerops humilis (Zingaro)015.jpg
Chamerops humilis
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Liliopsida Едносемеделни
разред: Arecales
семейство: Arecaceae Палмови
род: Chamaerops
вид: C. humilis
Научно наименование
Уикивидове Chamaerops
Linnaeus, 1753
Уикивидове Chamaerops humilis
Linnaeus, 1753 г.
Chamaerops humilis в Общомедия

Chamaerops humilis (название на рода от гръцки: Chamai – нисък, малък и rhops – храст) е единствената прозхождаща от Европа палма. Има синкавозелени, дълбоконарезани ветрилообразни листа. Като след петата година образува издънки и поради това по често се среща многостволова от колкото едностволова. Цветовете малки, жълто зелени, еднополови в разклонени съцветия, опрашващи се от вятъра. Плод – кръгла или продълговата ягода, с диаметър около 1,5 cm с жълтеникав или червеникав цвят. Размножаването става със семена и издънки(някои подлагат размножаването с издънки на съмнение) Хамеропсите са разпространени в Западното Средиземноморие, от Испания до Сицилия и в Северна Африка.

Тя е една от палмите която достига далеч на север – 44° с.ш. в Южна Франция, поради топлия средиземноморски климат и е способна да издържа на краткотрайни понижавания на температурата до -15 °C. среща се още на п-в Крим, черноморския бряг на Кавказ и Грузия. Родината и е Средиземноморието, Южна Португалия. В България може да вирее само ако се засади няколкогодишно растение, издържливо на по ниски температури.

Известна е още с името палма-джудже, тъй като не достига големи размери(в родината до 5 метра), а и расте сравнително бавно. От Trachycarpus fortunei се отличава по това, че дръжките на листата и са по къси и осеяни с много шипове. Но това не пречело в някои средиземноморски страни, да приготвят от младите листа на палмата салата (а като е известно загубата на върха при палмата е гибелно за нея). В Алжир смятат Хамеропса за ненужен плевел, но въпреки това от влакната на отмрялите листа, окръжаващи ствола на палмата, правели рогозки и пълнеж за мебели. Палмата била пред изчезване до момента, в който започнали интензивно да е култивират като декоративно растение.