Опунция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Опунция
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
разред:Карамфилоцветни (Caryophyllales)
семейство:Кактусови (Cactaceae)
триб:Opuntieae
род:Опунция (Opuntia)
Научно наименование
Mill., 1754 г.
Опунция в Общомедия
[ редактиране ]

Опунцията[1] (Opuntia), известна и като бодлива круша, е род цъфтящи растения от семейство Кактусови (Cactaceae).[2] Тя е най-многочислената и най-широко разпространена група кактуси.

Младите израстъци и плодовете на множество видове опунции са любима храна в латиноамериканските страни. Наричат ги с индианските имена нопал (от науатъл думата nōpalli за сегменти или nostle от думата nhuchtli от науатъл думата „плодове“) и туна (риба тон плод) или кактус гребло. Въпреки че трудно издържат на транспортиране, вече се срещнат и в големите магазини в България. В много страни, където климатът позволява, са създадени опунциеви плантации, които задоволяват търсенето на екзотичния плод.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Типична морфология на опунция с плодове

Родът е кръстен на древногръцкия град Опунт, където според Теофраст едно годно за консумация растение е можело да се размножава чрез вкореняване на листата му.[3] Най-често срещаният кулинарен вид е Opuntia ficus-indica.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Опунциите са пренесени по целия свят. Местни са за топлите страни, а някои издръжливи видове виреят и в България като стайни растения. В родината им – Северна и Южна Америка, може да се срещнат от Канада до Патагония, на океанския бряг и на 5000 м височина в планините.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Стъблата на опунциите са съставени от отделни сегменти с различна форма – дисковидна, овална, листовидна. Най-популярни са растенията с листа във формата на питки. Цветовете са едри, широко отворени. Появяват се по един от ареола и може да са както по върховете, така и по краищата на сегментите.

Обикновената опунция (O. vulgaris), популярна и в България, има копринено жълти цветове с размери на чаша за кафе, които цъфтят от юни до октомври. Тя нерядко образува и плодове, които са ядливи.

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Опунциите се нуждаят от силна светлина и богата почва, съставена от листовка и чимовка в равни количества с прибавка на пясък, дървени въглища и варовик. През зимата не се поливат и температурата в помещението трябва да е около 7 – 8 градуса. През лятото е добре да се изнесат на открито и да се поливат обилно. Опунциите, както всички кактуси, не понасят задържането на вода в почвата.

Размножаването на опунция става лесно с вкореняване на отделни сегменти или части от тях, а също и със семена.

Растеж[редактиране | редактиране на кода]

Видове[редактиране | редактиране на кода]

В културата[редактиране | редактиране на кода]

На герба на Мексико е изобразен мексикански златен орел, кацнал върху кактус опунция, държещ гърмяща змия. Според официалната история на Мексико, гербът е вдъхновен от ацтекска легенда относно основаването на Теночтитлан. Ацтеките, тогава номадско племе, се скитат из Мексико в търсене на божествен знак, за да посочат точното място, върху което трябва да изградят своята столица. Техният бог Huītzilōpōchtli им заповядал да намерят орел, поглъщащ змия, кацнал на върха на кактус, който расте на скала, потопена в езеро. След 200 години скитане те откриват обещания знак на малък остров в блатистото езеро Тескоко. Там те основават новата си столица Теночтитлан. Кактусът (O. ficus-indica; на езика науатъл: tenochtli), пълен с плодове, е символът за остров Теночтитлан.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Opuntia“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.