Нудизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нудисти на плаж в Крим

Нудизмът (еквивалентно на натуризъм[1]) е практикуване на общение с природата и хората в естествено състояние. Нудистите са хора, които излагат свободно своето тяло, без да се срамуват от голотата си пред други хора.

Нудизмът е харесван от най-различни хора без връзка с тяхната културна, етническа, религиозна или сексуална ориентация.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

Нудистите смятат, че голото човешко тяло не е срамно – тъкмо обратното, то е създадено да общува с природата без стигматизиране и без прикриване. Обществото на нудистите не толерира воайорството и не го приема за част от нудизма. Скорошни проучвания извеждат възможна връзка между нудизма и чувството за удовлетворение от живота, като резултатите показват, че нудистите са по-щастливи и харесват повече живота си[2].

В България[редактиране | редактиране на кода]

По българското черноморие има много нудистки плажове. Най-известните сред тях са Иракли край Обзор, Кара дере край Бяла, къмпингите „Каваците“ и „Смокиня“ край Созопол, Юг край Китен, Аркутино край р. Ропотамо в близост до Приморско, плажовете във Варна – Златни пясъци, след Яхтеното пристанище, където в по-отдалечената си част плажът се посещава от хора с хомосексуална ориентация, и в кв. „Бриз“, сп. „Студентска“.

Почитани сред нудистите са къмпинг „Нестинарка“ в Бургаска област и „Паша дере“ край кв. Галата във Варна; Златна рибка, Бургаско, и нудисткият плаж на Слънчев бряг, както мн. други.

Първият и най-известен нудистки плаж, който е съществувал полулегално и през социализма, е „Вилата на Гяуров“, в к.к. „Златни пясъци“, Варна, сп. „Трифон Зарезан“, който има и свой клуб. Днес над него се строи голям хотел. Но мястото отново се посещава от привърженици на нудизма, но малко по надолу към „Парк-хотел Журналист“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Речник на чуждите думи в българския език, изд. на БАН, 1993 г., ISBN 954-430-144-5
  2. Нудистите са по-щастливи от живота – NasamNatam.com