ПФК Черно море (Варна)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Черно море.

Черно море
Прозвище „моряците"
Основан 03.03.1913
Стадион Тича
Капацитет 8250
Собственик ТИМ
Президент Марин Маринов
Старши треньор Никола Спасов
Първенство „А“ ФГ
2013/14 „А“ ФГ, 6-то
Екипи и цветове
Домакин
Гост

ПФК Черно море (Варна) е български футболен отбор от Варна. На 3 март 1913 в сградата на Варненската мъжка гимназия се учредява официално ТСД "Галата". От 18 май 1913г, по предложение на Карел Шкорпил името е променено на Река Тича. Това е първият официален футболен и спортен клуб у нас и първият с приет устав. През юни 1913 г.,Настоятелството на гимназията отпуска терен за футболния отбор.

Успехи

 • Шампион на НФД -1938
Феновете на Черно море
„А“ футболна група
Купа на България
Суперкупата на България
 • Носител (1 път) – 2015
Купа на Съветската армия

История

Футболният клуб „Тича” е част от в дружество „Река Тича”, което развива и спортовете туризъм, хазена и баскетбол за жени, лека атлетика и плуване. Най-голямото дружество във Варна се регистрира на 3 март 1913 г. На 24 май 1914 г., по идея на председателя на „Спортист” Стефан Тончев, футболният „Тича” се слива със „Спортист”. И следва голямата несправедливост в достолепната история на „Черно море”: още в най-ранните си години клубът се обявява за наследник на „Тича”, а не на „Спортист”!

Неофициалното начало на "Тича" е през есента 1912 г.,тогава към Варненската мъжка гимназия се учредява Туристическо дружество"Галата". За кратко време става изключително популярно и наред с туризма, се формира и първият футболен отбор на дружеството. В този отбор личат имената на Боян Бянов, Георги Балабанов, Георги Желев. Някои от членовете на "Спортист"(осн.1909) също се включват в отбора. Поради големия интерес, след 5 месеца официално се учредява дружеството на 3.03.1913 г.

На 24.05.1914 г.в Морската градина "Спортист" и "Река Тича" се обединяват, първоначално името за няколко дни е "Камчия", после се връща "Река Тича" заради приетия устав и официална регистрация.

Под това име през 1915г, отборът отива до Бургас, за да изиграе първата в историята среща между два клуба от различни градове. Срещата завършва с победа на варненци, точният резултат е неизвестен, а съперникът е "Стрела".

Пак през 1915 г., "Река Тича"изиграва и първата международна среща в историята на българския футбол на 06.12 срещу отбора на 21 Померански полк, срещата завършва 4-4.

Шампион на България през 1938 г. Съставът: Иван Сарайдаров, Оник Харипян, Гарабед Гарабедов, Георги Гочев, Атанас Ковачев, Георги Радев, Вили Петков, Панайот Розов, Милю Парушев, Илия Дончев и Добри Байчев. Вицешампион през 1935 и 1936 г. Носител е на купата на Букурещ – 1925 г. Това е първият спортен трофей, спечелен за нашата страна зад граница. Национални състезатели са били Боян Бянов, Стоян Златев, Стефан Калъчев, Никола Люцканов, Борис Мавродиев, Борис Петров, Георги Станев, Оник Харипян, Кирил Денев и др. Боян Бянов играе за България на олимпиадата в Париж през 1924 г., първи капитан на А националния тим. Оник Харипян става балкански шампион през 1935 г.

СК Владислав

В квартала до Морската градина на 3 април 1916 г. се основава спортно-туристическото дружество „Напред”. Първи и многогодишен негов председател е Георги Антонов Георгиев (по-късно професор във ВИНС – Варна). Първият официален спортен екип е зелени фланелки и бели гащета, за емблема се избира четирилистна детелина. На 1 май 1921 г. клубът приема името „Владислав” – на полския пълководец Владислав Ягело, загинал през 1444 г. пред варненската крепост в бой с турските завоеватели. През 1945 г. клубът се слива с „Тича” – ТВ-45. „Владислав” е първи шампион на България – през 1925 г., после и през 1926 и 1934 г. Състав: Здравко Янакиев, Любен Митев, Петър Христов, Борис Ставрев, Иван Булгаков, Георги Н. Георгиев, Димитър Димитриев, Генчо Христов, Кръстьо Петров, Егон Терцета, Андрей Иванов. По-късно в тима заиграват и Ангел Донсузов, Михаил Николов, Киркор Месчиян, Иван Маринов, Вахам Вахамян, Божидар Бянов, Иван Найденов, Генчо Димитров, Георги А. Георгиев, Георги Станчев, Владимир Марков, Мико Мешулам, Найден Найденов. Вицешампион е през 1928, 1930, 1938 и 1939 г.

Първи стъпки на обединения тим (1945 – 1960)

През 1945 г., с настъпването на новата власт, започват и промени във футбола. В цялата страна физкултурните органи на правителството на Отечествения фронт, извършват окрупняване на клубовете. Във Варна на 18.02.1945г "Тича" и "Владислав" се обединени под името "Тича-Владислав'45".

През сезон 1948/49 под името Ботев е един от 10-те отбора, които вземат участие в първото издание на новосформираната „А“ група. Варненци завършват сезона на 6-о място, а нападателят на тима Недко Недев става голмайстор на първенството с 11 попадения. На следващата година обаче комунистическата власт взема решение за поредна реорганизация на футбола по съветски модел. Без нито един мач Ботев, който е под шапката на военните, е изпратен директно в третото ниво. Останалите армейски отбори са обединени в един – Отбор на народната войска (София), бъдещият ЦСКА. Всичко това е направено, тъй като на квалификационния турнир за попълване на новия формат на майсторската група ЦСКА остава на 6-о място и по право трябва да участва в „Б“ група.

Въпреки изхвърлянето си с две нива по-надолу клубът успява да запази най-добрите си играчи – Недев, Георги Радев, Илия Апостолов и капитанът Димитър Стефанов. Остава и треньорът Иван Моканов, който бързо връща отбора в „А“ група. Две години по-късно, вече под името „ВМС“, моряците отново са при майсторите. Освен това Моканов успява да интегрира в първия състав няколко изключително талантливи млади играчи като вратаря Иван Дервентски и крилото Спас Киров. С тяхна помощ през 1953 г. ВМС завършва на 3-о място. Вместо с бронзови медали обаче футболистите са наградени с грамоти.

Сезон 1955 е един от най-странните и най-тъжните сезони за отбора. Той започва страхотно първенството и в първите 5 кръга побеждава пет от шестте софийски клуба – ЦСКА, Локомотив, Славия, Левски и Завод 12. В морската столица започват да говорят за титла и никой дори не предполага какво ще последва. В следващите 10 срещи варненци вземат само 1 точка и в крайна сметка изпадат.

Силен тим, но без успехи (1960 – 1975)

В края на 50-те години в Черно море се сменят поколенията, а треньорът Моканов изгражда нов силен отбор, съставен предимно от собствени кадри, който оформя гръбнака на тима през следващите 15 години. В състава са интегрирани вратарят Иван Иванов, защитниците Димитър Боснов, Янко Атанасов, и Иван Василев, халфовете Стефан Янев и Абил Билялов. В средата на 60-те години в отбора влизат също Божил Колев, Кеворк Тахмисян, Здравко Митев и Стефан Богомилов.По една или друга причина обаче, този състав така и не постига значими успехи. От 1960 г. до 1975 г. Черно море неизменно е част от „А“ група, като отборът винаги завършва в горната половина на таблицата. Голяма част от гостуванията на столичните отбори във Варна се превръщат в истински кошмар за тях. Въпреки това обаче тимът стига само до едно четвърто място през сезон 1968/69.

Първо евроучастие (1975 – 1990)

През сезон 1975/76 Черно море завършва на предпоследно място в първенството и изпада в „Б“ група. Там „моряците“ престояват една година преди отново да се завърнат при майсторите. Сред новите звезди са Тодор Марев, Тодор Атанасов и Рафи Рафиев. През сезон 1981/82 Черно море завършва на 4-о място и се класира за летния турнир „Интертото“. Представянето е повече от прилично. Във Варна са надиграни с по 2:0 белгийския Стандард и датския Видовре, а срещата с немския Леверкузен завършва 1:1. Като гост Черно море пада с 1:3 в Белгия и с 0:3 в Германия, а в Дания завършва 1:1.

В следващите четири сезона Черно море неизменно е в средата на таблицата, но през 1986 г. изпада във втория ешелон. Две години по-късно се завръща в „А“ група, но с идването на промените за „моряците“ настъпват трудни години.

Трудности, мъчителен преход (1990 – 1999)

90-те години безспорно са най-тежкият период в историята на Черно море. Сменят се редица президенти, но нито един от тях не може да се задържи трайно на управленския стол. Това са Георги Колев, Явор Недев, Антон Димитров, Валентин Рашев, Атанас Атанасов – Кеби, Пламен Тимев – Ганди, Тодор Михнев и Георги Георгиев. За цяло десетилетие „моряците“ участват в „А“ група само през сезон 1993/94. През останалото време се лутат във втория ешелон, а през 1998 г. дори са на прага да изпаднат във „В“ група.

Завръщане в „А“ група (1999 – 2004)

Промените започват с поемане на президентския пост от Красен Кралев. Той преобразува клуба в акционерно дружество и с последващата помощ на Георги Илиев и Христо Асенов, успява да изведе тима от блатото. През 2000 г. Черно море завършва на 1-во място в „Б“ група и се завръща сред най-добрите български отбори.

През 2002 г. издръжката на „моряците“ е поета от крупния бизнесмен Илия Павлов. Той назначава за старши треньор на тима Велислав Вуцов и не жали средства тимът да се нареди сред водещите отбори. Привлечени са редица доказани имена като националния вратар Здравко Здравков, опитните защитници Адалберт Зафиров и Гошо Гинчев, от Литекс идват Марин Петров и Стефан Юруков. Взети са и няколко класни чужденци като Лусио Вагнер, Омониго Темиле, малтийския национал Даниел Богданович и Дарко Спалевич от Цървена звезда. Усилията дават резултати и през пролетта на сезон 2002/03 се нижат победа след победа. Черно море побеждава дори Литекс в Ловеч и бъдещия шампион ЦСКА в София. Целият проект за възраждането на клуба обаче рухва на 7 март 2003 г., когато Илия Павлов е застрелян.

След убийството му Черно море изпада във финансова криза и е на път да прекрати съществуването си. За втори път обаче на сцената излиза Красен Кралев, който временно закърпва положението и заедно с кмета на града Кирил Йорданов намират нови собственици в лицето на мощната финансова групировка ТИМ.

Ерата на ТИМ (от 2004 г.)

Новите собственици в лицето на Марин Митев и Иво Каменов се целят в евротурнирите. Варненци са близо до това през 2006 г., когато под ръководството на Ясен Петров отборът достига финал за Купата на България. На Националния стадион тимът губи с 1:3 от ЦСКА.

Стефан Генов
през 2010 г.

Година по-късно Черно море за втори път в историята си се класира за „Интертото“. Ясен Петров е заменен на треньорския пост от своя асистент Никола Спасов. Впоследствие Спасов се превръща в най-успешния наставник на „моряците“ от 50 години насам. Той започва престоя си с две категорични победи за Интертото над Македония Гьорче Петров – 4:0 в Скопие и 3:0 в Бургас, където отборът има право да домакинства. В следващия кръг Черно море е спрян от италианския Сампдория. Във вътрешния шампионат тимът завършва на 5-о място в класирането. Достига и нов финал за Купата на България. Той е загубен от Литекс с 0:1, но въпреки това отборът придобива правото за първи път в историята си да участва в Купата на УЕФА, тъй като лицензът на ЦСКА е отнет.

ЦСКА – Черно море 2:0,
25 април 2011 г.

Черно море изиграва 6 мача в дебютното си участие в турнира, воден от своя капитан и лидер Сашо Александров. Във втория квалификационен кръг е отстранен категорично андорския Сант Жулия след две победи с 4:0 и с 5:0. В следващият кръг варненци се справят с израелския Макаби (Нетаня), воден от Лотар Матеус – 1:1 като гост и 2:0 в България. Така се стига до първия основен кръг на надпреварата, където съперник е Щутгарт. На Националния стадион Черно море губи с 1:2, но като гост е близо до сензацията. До 82-ата минута на мача резултатът е 2:0 за българите с голове на Йордан Юруков и Георги Илиев, но в крайна сметка двубоя завършва 2:2 и възпитаниците на Никола Спасов са елиминирани. През същия сезон в „А“ група Черно море завършва на трето място и изравнява най-доброто си постижение в „А“ група. Това означава ново участие в Купата на УЕФА, която вече се нарича Лига Европа. Във втория предварителен кръг Черно море отстранява молдовския Искра-Стал след две победи с 1:0 и 3:0, но в третия отпада от холандския ПСВ Айндховен.

През 2012 година старши треньор на тима става Георги Иванов – Гонзо.[1]

През 2015 година,след драматичен мач игран на стадион Лазур в Бургас печелят Купата на България за първи път в своята история, с Никола Спасов начело на треньорския щаб.

Участия в ЕКТ

Сезон Турнир Етап Страна Отбор Домакин Гост Резултат
2007 Интертото 2 кръг Flag of Macedonia.svg Македония Гьорче Петров 4:0 3:0 7:0
2007 Интертото 3 кръг Flag of Italy.svg Сампдория 0:1 0:1 0:2
2008-09 Купа на УЕФА 1 кв. кръг Flag of Andorra.svg Сант Жулия 4:0 5:0 9:0
2008-09 Купа на УЕФА 2 кв. кръг Flag of Israel.svg Макаби Нетаня 2:0 1:1 3:1
2008-09 Купа на УЕФА 1 кръг Flag of Germany.svg Щутгарт 1:2 2:2 3:4
2009-10 Лига Европа 2 кв. кръг Flag of Moldova.svg Искра-Стал 1:0 3:0 4:0
2009-10 Лига Европа 3 кв. кръг Flag of the Netherlands.svg ПСВ Айндховен 0:1 0:1 0:2
2015-16 Лига Европа 2 кв. кръг Flag of Belarus.svg Динамо Минск 1:1 0:4 1:5

Наименования

 • Галата (03.03.1913-18.05.1913)
 • Река Тича (18.05.1913-24.05.1914)
 • Камчия (24.05.1914-юни 1914)
 • Река Тича (юни 1914-21.01.1919)
 • Тича (21 януари 1919–18.02.1945)
 • Тича-Владислав 45 (18 февруари 1945 – 1947)
 • ТВП (1947)
 • Ботев-ДНВ(ДНА) (Варна) (1948 – 1949)
 • ВМС-Христо Ботев (1949 – 1951)
 • ВМС (1951 – 1956)
 • СКНА (1956 – 1958)
 • АСК Ботев (Варна) (1958 – 1959)
 • Черно море (от 1959 г.)

Екипи

Шаблон:Football kit box След обединението на ФК Тича и ФК Владислав през 1945 г. възникват горещи спорове какви да бъдат цветовете на новия екип. Тичанци държали на червените фланелки, а владиславци на зелените с четирилистна детелина. Тогава кап. I ранг Георги Мих. Георгиев взема соломоновско решение: купува фланелки на синьо-бели райета.

В отделни периоди Черно море играе в различни екипи – изцяло бели, бели фланелки със зелени гащета, синьо-бели фланелки и черни гащета; зелено-бели вертикални райета, синьо-бели хоризонтални райета.

През 60-те екипите са зелени фланелки с бели ръкави и бели гащета или чисто зелени фланелки и бели гащета. Зелено-белите цветове са приети като наследство от Владислав. През 70-те отборът е в изцяло зелен спортен екип.

За първи път зелено-бели хоризонтални райета на фланелките се появяват през 1982 г. за мача със Стандарт от турнира „Интертото“.

Стадион

Стадион „Тича“

Отборът домакинства срещите си на стадион „Тича“, който се намира във варненския квартал Чайка и е с капацитет от 8250 седящи места. Разполага с две трибуни – северна (4000 места) и южна (4250). 1250 места от южната трибуна са покрити с козирка. Входовете са три, като единия е специално за гостуващата публика. Той води към така наречената клетка, която е за 400 души.

През 90-те години стадионът е прекръстен на „Тича“.

Последните 10 сезона

Сезон Група Място М П Р З Г.Р. Т Купа на България
2004/05 „А“ ФГ 8 30 10 5 15 30:38 43 1/16-финал
2005/06 „А“ ФГ 8 30 10 7 17 29:27 37 Финал
2006/07 „А“ ФГ 6 30 14 5 11 35:29 47 1/8-финал
2007/08 „А“ ФГ 5 30 13 9 8 40:26 48 Финал
2008/09 „А“ ФГ 3 30 18 6 6 48:19 60 1/16-финал
2009/10 „А“ ФГ 7 30 13 9 8 40:28 48 1/4-финал
2010/11 „А“ ФГ 6 30 15 6 9 36:28 51 1/4-финал
2011/12 „А“ ФГ 7 30 16 4 10 46:25 52 1/16-финал
2012/13 „А“ ФГ 10 30 9 8 13 33:39 35 1/8-финал
2013/14 „А“ ФГ 6 38 14 12 12 40:33 54 1/8-финал
2014/15 "А" ФГ 8 32 15 5 12 42:36 50 Победител

Състав 2015/2016

Към 4 февруари 2016 г.

Вратари
01 Flag of Bulgaria.svg Иван Дюлгеров
33 Flag of Bulgaria.svg Георги Китанов
40 Flag of Serbia.svg Александър Чанович
Защитници
04 Flag of Bulgaria.svg Михаил Венков
05 Flag of Bulgaria.svg Стефан Станчев
06 Flag of Mali.svg Мамуту Кулибали
15 Flag of Bulgaria.svg Траян Траянов
17 Flag of Bulgaria.svg Мартин Костадинов
22 Flag of Bulgaria.svg Пламен Николов
Халфове
03 Flag of Bulgaria.svg Даниел Георгиев
07 Flag of Bulgaria.svg Бекир Расим
08 Flag of Cape Verde.svg Стенио
10 Flag of the Netherlands.svg Марк Клок
13 Flag of Bulgaria.svg Симеон Райков
19 Flag of Martinique.svg Матиас Курьор
21 Flag of Bulgaria.svg Георги Илиев
23 Flag of Bulgaria.svg Иван Вълчанов
27 Flag of Bulgaria.svg Илиян Неделчев
28 Flag of Serbia.svg Иван Маркович
70 Flag of Portugal.svg Педро Еуженио
73 Flag of Bulgaria.svg Владислав Романов
77 Flag of Bulgaria.svg Андреас Васев
84 Flag of Bulgaria.svg Тодор Паланков
Нападатели
09 Flag of Spain.svg Бакари
11 Flag of Bulgaria.svg Живко Петков
98 Flag of Bulgaria.svg Валентин Йосков
пом. треньори
Flag of Bulgaria.svg Стоян Ставрев
Flag of Bulgaria.svg Емануил Луканов


Почетни листи

Място Име Мачове
1 Flag of Bulgaria.svg Тодор Марев 422
2 Flag of Bulgaria.svg Стефан Богомилов 353
3 Flag of Bulgaria.svg Димитър Боснов 343
4 Flag of Bulgaria.svg Здравко Митев 269
5 Flag of Bulgaria.svg Тодор Атанасов 258
Място Име Голове
1 Flag of Bulgaria.svg Стефан Богомилов 161
2 Flag of Bulgaria.svg Никола Димитров 63
3 Flag of Bulgaria.svg Рафи Рафиев 62
4 Flag of Bulgaria.svg Здравко Митев 61
5 Flag of Bulgaria.svg Дамян Георгиев 56

Легенди

Чужденци, играли за отбора

Химн

Да вдигнем чаши за това, че отборът най-любим
на зеления велик стадион пак врага е победил!

Зелени фенове сме ний, нас ни свързва любовта
към отбора най-велик в света що е в нашите сърца!

От Варна сме от град велик там е Черното море
разбива всичко на света що на пътя му се спре!

Зелено знаме щом се вей всички стават на крака
за морето песен щом се пей враговете ни мълчат!

Зелени са нашите сърца, зелена е и нашата душа
зелено е всичко на света, зелена е дори и купата!

И нека да се съберем, да запеем песента
и с пълни чаши във ръка да празнуваме победата!

Източници

 1. Георги Иванов е новият ст. треньор на Черно море

Външни препратки

България България

Берое (Стара Загора) • Ботев (Пловдив) • Левски (София) • Литекс (Ловеч) • Локомотив (Пловдив) Лудогорец 1945 (Разград) • Монтана • Пирин (Благоевград) • Славия (София) • Черно море (Варна)