Лига Европа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Лига Европа
UEFA Europa League
Europa League 2021.svg
Купата на УЕФА Лига Европа
Информация
Спортфутбол
Основан1971
Брой отбори32 (групи)
8 клуба се присъединяват след груповата фаза на Шампионска лига
160 (общо)
Държавивсички членки на УЕФА
Настоящ победителFlag of Spain.svg Севиля
(7-ма титла)
УебсайтОфициален сайт
Настоящ сезон или издание на турнира Лига Европа 2022/23
Лига Европа в Общомедия

Лига Европа на УЕФА (на английски: UEFA Europa League) е годишно футболно клубно състезание, организирано от Съюза на европейските футболни асоциации УЕФА за отговарящи на условията европейски футболни клубове. Това е второстепенното състезание на европейския клубен футбол, което се нарежда под Шампионската лига и над Конферентната лига на УЕФА, което е състезание от трето ниво.

Предшествениците на турнира са Купата на панаирните градове, Купата на Носителите на Купи, турнирът Интертото и Купата на УЕФА. Лига Европа се смята за втория най-престижен европейски клубен футболен турнир след Шампионската лига.

Отборът на Севиля е рекордьор на турнира с 7 спечелени титли, а най-много мачове и точки има Интер.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият турнир за Купата на панаирните градове е проведен от 1955 до 1958 година. В него са имали право да участват отбори от градове, в който се провеждат търговски панаири. Градове с повече от един футболен отбор са имали правото или да изберат свой представител или да участват с представителен сборен отбор (като например Лондон XI). Вторият турнир се провежда от 1958 до 1960 година. Оттогава до 1971 г. турнирът се провежда веднъж годишно.

С течение на времето все повече клубни отбори и все по-малко представителни сборни отбори взимат участие. Около средата на 60-те години в турнира могат да взимат участие само клубни отбори, като най-често това са завършилите на второ място в местните първенства. Все още обаче важи правилото за участие на само по един отбор от всеки европейски град.

Връзката с панаирните градове се изгубва през 1971, когато турнирът е поет от УЕФА и е прекръстен на Купа на УЕФА. Тотнъм Хотспър е първият клуб, носител на новата купа. Правилото за участие на по един отбор от всеки град отпада през 1975 след като отборите на Евертън и Ливърпул успяват да си извоюват правото на участие. Евертън подава жалба в УЕФА срещу забраната му да участва, която е одобрена – с което се отменя и правилото.

В турнира традиционно взимат участие отборите, завършили като подгласници на шампионите в местните първенства, но от 1999, след сливането на турнира с Купата на носителите на национални купи участие в турнира задължително взимат и носителите на местните национални купи.

Преди сезон 2009/10, турнирът за Купата на УЕФА се слива с турнира УЕФА Интертото и новия формат носи името УЕФА Лига Европа.

Основната промяна в Лига Европа е, че груповият етап е с 12 групи от по 4 отбора, които играят на принципа „всеки-срещу-всеки“ при разменено домакинство.

Формат[редактиране | редактиране на кода]

Квалификация[редактиране | редактиране на кода]

Квалификацията за състезанието се основава на таблицата с коефициентите на УЕФА, като отборите от по-високо класираните държави започват от по-високи кръгове. Но в действителност всяка асоциация има стандартен брой квасиращи се отбори – три клуба, с изключение на страните, класирани от 7-ма до 9-та, които са имали четирима представители през сезон 2009-2015, страните от 52-ро до 53-то място, всяка от които има два клуба, и страната на последното, 54-то място, която заедно с Лихтенщайн делегира по един клуб. Представянето на една от асоциациите с ранг 1-3 в таблицата с коефициентите на УЕФА може да се увеличи до 4 отбора в ситуация, при която и двата победителя в Еврокупите от предишния сезон, представляващи тази асоциация, влизат в Шампионската лига, но не се класират за Еврокупите чрез националните състезания на тази асоциация, което води до промоция на 4-ия отбор от шампионата на тази асоциация до груповия етап на УЕФА Лига Европа от УЕФА Шампионска лига (но за първите 4 държави общата квота не може да надвишава 7 отбори, без да се броят отборите, избрани от класацията за честна игра). По правило класиране за Лига Европа на УЕФА получават клубове, които са заели места във вътрешното първенство след отборите, класирали се за Шампионската лига на УЕФА, и носителите на вътрешни купи. В някои страни носителите на националните купи на лигата получават участие в Лига Европа, например Англия и Франция.

Възможно е да има ситуации, когато един отбор има право да участва в два турнира наведнъж - в УЕФА Шампионска лига и УЕФА Лига Европа, например, когато клубът спечели "златния дубъл" във вътрешното първенство. В такива случаи приоритет се дава на участие в Шампионската лига на УЕФА. Ако клубът спечели националното първенство и купата, тогава от сезон 2015/2016 всички места в Лига Европа на УЕФА се разпределят между отборите, заели места във вътрешното първенство след отборите, класирали се за Шампионската лига на УЕФА.

В последно време клубове, които отпадат в третия квалификационен кръг и плейофния кръг на Шампионската лига на УЕФА, както и завършили на трето място в своите групи, се присъединяват към УЕФА Лига Европа на различни етапи.

Текущ формат[редактиране | редактиране на кода]

От сезон 2009/10 турнирът е преименуван на УЕФА Лига Европа в опит да разшири турнира. Мачовете от Лига Европа на УЕФА се играят в четвъртък през седмиците на мачовете в Шампионската лига и в сряда и четвъртък през седмиците без мачове в Шампионската лига. В зависимост от мястото на мача, той започва в 19:00 или 21:05 ч. европейско време. Форматът на жребия е както следва: [1]

 • В груповия етап има 12 групи от по четири отбора. Всеки клуб играе по три срещи у дома и като гост, а класиралите се на първо и второ място се класират за 1/16-финалите.
 • Десетте отбора, които не успяват да преминат през 4-ия квалификационен кръг (плейоф) на УЕФА Шампионска лига, влизат директно в груповата фаза на Лига Европа. Освен това, считано от сезон 2012/13, носителите на националната купа на първите 6 асоциации според класацията на УЕФА започват от груповата фаза, а от сезон 2015/16 г. – 12, заедно с 4 отбора, по един от всяка от първите четири асоциации, които първи се класират за Лига Европа чрез националното си първенство.
 • Преди груповия етап се провеждат четири квалификационни кръга, като броят на титулярите във всеки от тях се променя от 2009 г. насам, два пъти през 2012 г. и 2015 г., съгласно регламента на УЕФА за турнира за следващия тригодишен цикъл. Четвъртият квалификационен кръг (плейоф) добавя 15 отбора, които не са успели да преминат през 3-тия квалификационен кръг на УЕФА Шампионска лига.
 • Започвайки от сезон 2015/16, 22-мата победители от плейофния кръг преминават към груповия етап.
 • На 1/16-финалите попадат двата най-добри отбора от 12 групи, както и осемте клуба, които завършат трети в съответните групи на Шампионската лига на УЕФА. С директни елиминации 16-те спечелили отбора се класират за 1/8-финалите, след което се провеждат четвъртфиналите и полуфиналите в два мача при разменено гостуване.
 • Финалът се състои от един двубой, който се играе на неутрален стадион в сряда от 20:45 ч. европейско време.

Разпределение от 2021–22 до 2023–24 г.[редактиране | редактиране на кода]

На 21 март 2021 г. УЕФА създава трето европейско състезание за клубните отбори Лига на конференциите, което служи за по-диференцирано разпределяне на отборите според класата им. С него се дава по-голям шанс на отборите с по-нисък ранг да се състезават за престижни клубни отличия. УЕФА регламентира с документ реда за квалификация на отборите между трите турнира: Лига на конференциите, Лига Европа и Шампионска лига. [2] Мнозинството от бившите участници в Лига Европа вече участват единствено в Лигата на конференциите и самата Лига Европа има значително намален формат, който се съсредоточава основно около нейния групов етап. [3] Освен това има предварителен елиминационен кръг преди същинския етап на елиминациите, което позволява на отборите, класирани на трето място в груповия етап на Шампионската лига, да попаднат в Лига Европа, като същевременно се запази самият етап на елиминациите само с общо 16 отбора. [2]

Отбори, директно включени в този кръг Отбори, продължаващи напред от предишния кръг Отбори, прехвърлени от Шампионската лига
Трети квалификационен кръг Шампиони
(10 отбора)
 • 10 загубили от втория квалификационен кръг на Шампионската лига за шампиони
Нешампиони
(6 отбора)
 • 3 носители на национални купи от асоциациите на 13–15 място
 • 3-ма загубили от втория квалификационен кръг на Шампионската лига за нешампиони
Плейофен кръг
(20 отбора)
 • 6 носители на национални купи от асоциациите на 7–12 място
 • 5 победители от квалификационен кръг за шампиони
 • 3 победители от квалификационен кръг за нешампиони
 • 6 загубили от третия квалификационен кръг на Шампионската лига за шампиони
Групов етап
(32 отбора)
 • Шампион на Лигата на конференциите (започвайки със сезон 2022–23)
 • 6 носители на национални купи от асоциациите на 1–6 място
 • 1 отбор на четвърто място във вътрешната лига от асоциацията на 5 място
 • 4 отбора на пето място във вътрешната лига от асоциациите на 1–4 място
 • 10 победители от плейофния кръг
 • 4 загубили от плейофния кръг на Шампионската лига за шампиони
 • 6 загубили от третия квалификационен кръг на Шампионската лига и плейофния кръг за нешампиони
Предварителен елиминационен кръг
(16 отбора)
 • 8 втори отбора в групите от груповия етап
 • 8 трети отбора от груповия етап на Шампионската лига
Елиминационен етап
(16 отбора)
 • 8 победители в групите от груповия етап
 • 8 победители от предварителния елиминационен кръг

Класиране по титли[редактиране | редактиране на кода]

Отбор Брой титли Година Финалист
Севиля 7 2006, 2007, 2014, 2015, 2016, 2020, 2023 -
Интер 3 1991, 1994, 1998 1997, 2020
Ювентус 3 1977, 1990, 1993 1995
Ливърпул 3 1973, 1976, 2001 2016
Атлетико (Мадрид) 3 2010, 2012, 2018 -
Борусия (Мьонхенгладбах) 2 1975, 1979 1973, 1980
Тотнъм Хотспър 2 1972, 1984 1974
Реал (Мадрид) 2 1985, 1986 -
Гьотеборг 2 1982, 1987 -
Парма 2 1995, 1999 -
Фейенорд 2 1974, 2002 -
Порто 2 2003, 2011 -
Челси 2 2013, 2019 -
Айнтрахт (Франкфурт) 2 1980, 2022 -
Андерлехт 1 1983 1984
Аякс 1 1992 2017
Манчестър Юнайтед 1 2017 2021
ПСВ Айндховен 1 1978 -
Ипсуич Таун 1 1981 -
Байер (Леверкузен) 1 1988 -
Наполи 1 1989 -
Байерн (Мюнхен) 1 1996 -
Шалке 04 1 1997 -
Галатасарай 1 2000 -
Валенсия 1 2004 -
ЦСКА (Москва) 1 2005 -
Зенит (Санкт Петербург) 1 2008 -
Шахтьор Донецк 1 2009 -
Виляреал 1 2021 -
Бенфика - - 1983, 2013, 2014
Олимпик (Марсилия) - - 1999, 2004, 2018
Атлетик (Билбао) - - 1977, 2012
Борусия (Дортмунд) - - 1993, 2002
Еспаньол - - 1988, 2007
Арсенал - - 2000, 2019
Рейнджърс - - 2008, 2022
Рома - - 1991, 2023

До края на сезон 2021/22 г. 25 отбора имат по 1 загубен финал.

Финали за Лига Европа[редактиране | редактиране на кода]

Година Победител Финалист Резултат Стадион
Купа на УЕФА
1971/72 Flag of England.svg Тотнъм Хотспър Flag of England.svg Улвърхамптън Уондърърс 2:1 и 1:1
1972/73 Flag of England.svg Ливърпул Flag of Germany.svg Борусия Мьонхенгладбах 3:0 и 0:2
1973/74 Flag of the Netherlands.svg Фейенорд Flag of England.svg Тотнъм Хотспър 2:0 и 2:2
1974/75 Flag of Germany.svg Борусия Мьонхенгладбах Flag of the Netherlands.svg Твенте 0:0 и 5:1
1975/76 Flag of England.svg Ливърпул Flag of Belgium (civil).svg Клуб Брюж 3:2 и 1:1
1976/77 Flag of Italy.svg Ювентус Испания Атлетик Билбао 1:0 и 1:2
1977/78 Flag of the Netherlands.svg ПСВ Айндховен Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Бастия 3:0 и 0:0
1978/79 Flag of Germany.svg Борусия Мьонхенгладбах Flag of Serbia and Montenegro (1992–2006).svg Цървена Звезда Белград 1:0 и 1:1
1979/80 Flag of Germany.svg Айнтрахт Франкфурт Flag of Germany.svg Борусия Мьонхенгладбах 1:0 и 2:3
1980/81 Flag of England.svg Ипсуич Таун Flag of the Netherlands.svg АЗ'67 Алкмар 3:0 и 2:4
1981/82 Flag of Sweden.svg Гьотеборг Flag of Germany.svg Хамбург 1:0 и 3:0
1982/83 Flag of Belgium (civil).svg Андерлехт Flag of Portugal.svg Бенфика Лисабон 1:0 и 1:1
1983/84 Flag of England.svg Тотнъм Хотспър Flag of Belgium (civil).svg Андерлехт 1:1 и 1:1 (4:3 Д)
1984/85 Flag of Spain.svg Реал Мадрид Flag of Hungary.svg Видеотон 3:0 и 0:1
1985/86 Flag of Spain.svg Реал Мадрид Flag of Germany.svg Кьолн 5:1 и 0:2
1986/87 Flag of Sweden.svg Гьотеборг Flag of Scotland.svg Дънди Юнайтед 1:0 и 1:1
1987/88 Flag of Germany.svg Байер Леверкузен Flag of Spain.svg Еспаньол 3:0 и 0:3 (3:2 Д)
1988/89 Flag of Italy.svg Наполи Flag of Germany.svg Щутгарт 3:3 и 2:1
1989/90 Flag of Italy.svg Ювентус Flag of Italy.svg Фиорентина 3:1 и 0:0
1990/91 Flag of Italy.svg Интер Flag of Italy.svg Рома 0:1 и 2:0
1991/92 Flag of the Netherlands.svg Аякс Амстердам Flag of Italy.svg Торино 0:0 и 2:2
1992/93 Flag of Italy.svg Ювентус Flag of Germany.svg Борусия Дортмунд 3:0 и 3:1
1993/94 Flag of Italy.svg Интер Flag of Austria.svg Аустрия Залцбург 1:0 и 1:0
1994/95 Flag of Italy.svg Парма Flag of Italy.svg Ювентус 1:0 и 1:1
1995/96 Flag of Germany.svg Байерн Мюнхен Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Бордо 2:0 и 3:1
1996/97 Flag of Germany.svg Шалке 04 Flag of Italy.svg Интер 1:0 и 0:1 (4:1 Д)
1997/98 Flag of Italy.svg Интер Flag of Italy.svg Лацио 3:0 Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Парк де Пренс, Париж
1998/99 Flag of Italy.svg Парма Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Олимпик Марсилия 3:0 Flag of Russia.svg Лужники, Москва
1999/00 Flag of Turkey.svg Галатасарай Flag of England.svg Арсенал 0:0 (4:1 Д) Flag of Denmark.svg Паркен, Копенхаген
2000/01 Flag of England.svg Ливърпул Flag of Spain.svg Депортиво Алавес 5:4 ПР Flag of Germany.svg Вестфаленщадион, Дортмунд
2001/02 Flag of the Netherlands.svg Фейенорд Flag of Germany.svg Борусия Дортмунд 3:2 Flag of the Netherlands.svg Де Куйп, Амстердам 2002/03 Flag of Portugal.svg Порто Flag of Scotland.svg Селтик 3:2 ПР Flag of Spain.svg Естадио Олимпико, Севиля
2003/04 Flag of Spain.svg Валенсия Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Олимпик Марсилия 2:0 Flag of Sweden.svg Улеви, Гьотеборг
2004/05 Flag of Russia.svg ЦСКА Москва Flag of Portugal.svg Спортинг Лисабон 3:1 Flag of Portugal.svg Ещадио Жозе Алваладе, Лисабон
2005/06 Flag of Spain.svg Севиля Flag of England.svg Мидълзбро 4:0 Flag of the Netherlands.svg Филипс Стадион, Айндховен
2006/07 Flag of Spain.svg Севиля Flag of Spain.svg Еспаньол 2:2 (3:1 Д) Flag of Scotland.svg Хемпдън Парк, Глазгоу
2007/08 Flag of Russia.svg Зенит Санкт Петербург Flag of Scotland.svg Глазгоу Рейнджърс 2:0 Flag of England.svg Сити ъф Манчестър, Манчестър
2008/09 Flag of Ukraine.svg Шахтьор Донецк Flag of Germany.svg Вердер Бремен 2:1 ПР Flag of Turkey.svg Шукрю Сарачоглу, Истанбул
Лига Европа
2009/10 Flag of Spain.svg Атлетико Мадрид Flag of England.svg Фулъм 2:1 ПР Flag of Germany.svg ХШХ Нордбанк Арена, Хамбург
2010/11 Flag of Portugal.svg Порто Flag of Portugal.svg Спортинг Брага 1:0 Flag of Ireland.svg Авива Стейдиъм, Дъблин
2011/12 Flag of Spain.svg Атлетико Мадрид Flag of Spain.svg Атлетик Билбао 3:0 Flag of Romania.svg Национален стадион, Букурещ
2012/13 Flag of England.svg Челси Flag of Portugal.svg Бенфика Лисабон 2:1 Flag of the Netherlands.svg Амстердам АренА, Амстердам
2013/14 Flag of Spain.svg Севиля Flag of Portugal.svg Бенфика Лисабон 0:0 (4:2 Д) Flag of Italy.svg Ювентус Арена, Торино
2014/15 Flag of Spain.svg Севиля Flag of Ukraine.svg Днипро Днипропетровск 3:2 Flag of Poland.svg Национален стадион, Варшава
2015/16 Flag of Spain.svg Севиля Flag of England.svg Ливърпул 3:1 Flag of Switzerland.svg Санкт Якоб Парк, Базел
2016/17 Flag of England.svg Манчестър Юнайтед Flag of the Netherlands.svg Аякс Амстердам 2:0 Flag of Sweden.svg Френдс Арена, Солна
2017/18 Flag of Spain.svg Атлетико Мадрид Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Олимпик Марсилия 3:0 Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Парк Олимпик Лионе, Лион
2018/19 Flag of England.svg Челси Flag of England.svg Арсенал 4:1 Flag of Azerbaijan.svg Олимпийски стадион, Баку
2019/20 Flag of Spain.svg Севиля Flag of Italy.svg Интер 3:2 Flag of Germany.svg Райненергищадион, Кьолн
2020/21 Flag of Spain.svg Виляреал Flag of England.svg Манчестър Юнайтед 1:1 (11:10 Д) Flag of Poland.svg ПГЕ Арена Гданск, Гданск
2021/22 Flag of Germany.svg Айнтрахт Франкфурт Flag of Scotland.svg Глазгоу Рейнджърс 1:1 (5:4 Д) Flag of Spain.svg Естадио Рамон Санчес Писхуан, Севиля
2022/23 Flag of Spain.svg Севиля Flag of Italy.svg Рома 1:1 (4:1 Д) Flag of Hungary.svg Пушкаш Арена, Будапеща
2023/24 Flag of .svg Flag of .svg Flag of Ireland.svg Авива Стейдиъм, Дъблин
2024/25 Flag of .svg Flag of .svg Flag of Spain.svg Сан Мамес, Билбао

Победители в турнира[редактиране | редактиране на кода]

Четвъртфинален мач през 2007 г. между бъдещия шампион Севиля и Тотнъм Хотспър
Играчите на ФК Севиля празнуват шампионската титла през 2015 г. Испанският клуб е най-успешният в състезанието с 6 титли.

Flag of Spain.svg Испания – общо 14 пъти

 • Севиля – 7 пъти: 2006; 2007; 2014; 2015; 2016; 2020; 2023 (рекордьор)
 • Атлетико Мадрид – 3 пъти: 2010; 2012; 2018
 • Реал Мадрид – 2 пъти: 1985; 1986
 • Валенсия – 1 път: 2004
 • Виляреал – 1 път: 2021

Flag of Italy.svg Италия – общо 9 пъти

 • Ювентус – 3 пъти: 1977; 1990; 1993
 • Интер – 3 пъти: 1991; 1994; 1998
 • Парма – 2 пъти: 1995; 1999
 • Наполи – 1 път: 1989

Flag of England.svg Англия – общо 9 пъти

 • Ливърпул – 3 пъти: 1973; 1976; 2001
 • Тотнъм – 2 пъти: 1972; 1984
 • Челси – 2 пъти: 2013; 2019
 • Ипсуич – 1 път: 1981
 • Манчестър Юнайтед – 1 път: 2017

Flag of Germany.svg Германия – общо 7 пъти

 • Борусия Мьонхенгладбах – 2 пъти: 1975; 1979
 • Айнтрахт Франкфурт – 2 пъти: 1980; 2022
 • Байер Леверкузен – 1 път: 1988
 • Байерн Мюнхен – 1 път: 1996
 • Шалке 04 – 1 път: 1997

Flag of the Netherlands.svg Нидерландия – общо 4 пъти

 • Фейенорд – 2 пъти: 1974; 2002
 • ПСВ Айндховен – 1 път: 1978
 • Аякс – 1 път: 1992

Flag of Russia.svg Русия – общо 2 пъти

 • ЦСКА Москва – 1 път: 2005
 • Зенит Санкт Петербург – 1 път: 2008

Flag of Sweden.svg Швеция – общо 2 пъти

 • ИФК Гьотеборг – 2 пъти: 1982; 1987

Flag of Portugal.svg Португалия – общо 2 пъти

 • Порто – 2 пъти: 2003; 2011

Flag of Belgium (civil).svg Белгия – общо 1 път

 • Андерлехт – 1 път: 1983

Flag of Turkey.svg Турция – общо 1 път

 • Галатасарай – 1 път: 2000

Flag of Ukraine.svg Украйна – общо 1 път

 • Шахтьор Донецк – 1 път: 2009

Парична награда[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на Шампионската лига на УЕФА, наградите, получени от клубовете, са разделени на фиксирани плащания въз основа на участие и резултати и променливи суми, които зависят от стойността на телевизионните предавания на техните мачове. [4]

За сезон 2020/21 участниците в Лига Европа получаldj следните парични награди: [5]

 • Участие в предварителния кръг: 220 000 евро
 • Участие в 1-ви квалификационен кръг: 240 000 €
 • Участие във 2-ри квалификационен кръг: 260 000 €
 • Участие в 3-ти квалификационен кръг: 280 000 €
 • Участие в 4-ти квалификационен кръг: 300 000 € (само за елиминирани клубове)
 • Участие в груповия кръг: 2 920 000 €
 • Победа в групов кръг: 570 000 €
 • Равенство в групов кръг: 190 000 €
 • Първо място в групата: 1 000 000 €
 • Второ място в групата: 500 000 €
 • 1/16 финали: 500 000 евро
 • 1/8 финали: 1 100 000 евро
 • 1/4 финали: 1 500 000 евро
 • 1/2 финали: 2 400 000 евро
 • Финалист: 4 500 000 евро
 • Победител: 8 500 000 евро

През сезон 2021/22 за участие в груповия етап на Лига Европа наградата е 3 630 000 €. За победа в мач от групата се дават 630 000 евро, а за равен мач 210 000 €. Освен това победител в група печели 1 100 000 €, а вторият отбор 550 000 €. Достигането до елиминационния етап води до допълнителни бонуси: 500 000 € за шестнадесетинафинал, 1 200 000 € за осминафинал, 1 800 000 € за четвъртфинал и 2 800 000 € за полуфинал. Загубилите финалисти получават 4 600 000 €, а шампионите получават 8 600 000 €. [6]

Топ 50 класиране за всички времена[редактиране | редактиране на кода]

Информацията е актуална към 7.11.2020 г.

Честване през 1994 г. Интер Милано спечелва три титли през 90-те години.
Купата на Лига Европа на УЕФА
Топ 50
Позиция Отбор Мачове Точки
1 Flag of Italy.svg Интер 218 372
2 Flag of Italy.svg Ювентус 162 325
3 Flag of Spain.svg Валенсия 184 325
4 Flag of Portugal.svg Спортинг Лисабон 196 319
5 Flag of Italy.svg Рома 166 292
6 Flag of Belgium (civil).svg Андерлехт 160 265
7 Flag of Spain.svg Севиля 137 261
8 Flag of England.svg Тотнъм Хотспър 137 260
9 Flag of Spain.svg Барселона 148 259
10 Flag of the Netherlands.svg Аякс Амстердам 147 253
11 Flag of England.svg Ливърпул 138 250
12 Flag of Spain.svg Атлетико Мадрид 130 238
13 Flag of Germany.svg Кьолн 135 235
14 Flag of Spain.svg Атлетик Билбао 147 235
15 Flag of Portugal.svg Бенфика Лисабон 149 232
16 Flag of Germany.svg Хамбургер 128 229
17 Flag of Germany.svg Щутгарт 130 221
18 Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Бордо 140 221
19 Flag of the Netherlands.svg ПСВ Айндховен 138 220
20 Flag of Italy.svg Лацио 133 218
21 Flag of Belgium (civil).svg Клуб Брюж 156 215
22 Flag of Germany.svg Борисия Мьонхенгладбах 104 202
23 Flag of Italy.svg Наполи 127 201
24 Flag of Spain.svg Виляреал 109 201
25 Flag of the Netherlands.svg Фейенорд 130 200
26 Flag of Russia.svg Спартак Москва 112 198
27 Flag of Germany.svg Айнтрахт Франкфурт 112 192
28 Flag of Italy.svg Фиорентина 116 189
29 Flag of the Netherlands.svg АЗ Алкмар 111 183
30 Flag of England.svg Нюкасъл Юнайтед 92 180
31 Flag of Germany.svg Байер Леверкузен 106 179
32 Flag of Croatia.svg Динамо Загреб 138 178
33 Flag of Germany.svg Шалке 04 98 176
34 Flag of Portugal.svg Порто 106 175
35 Flag of England.svg Лийдс Юнайтед 99 171
36 Flag of Italy.svg Милан 100 171
37 Flag of Russia.svg ФК Зенит 97 170
38 Flag of Austria.svg Ред Бул Залцбург 104 169
39 Flag of England.svg Арсенал 89 165
40 Flag of Scotland.svg Глазгоу Рейнджърс 107 161
41 Flag of Ukraine.svg Динамо Киев 108 158
42 Flag of Italy.svg Парма 83 157
43 Flag of Serbia.svg Цървена звезда 114 157
44 Flag of Germany.svg Вердер Бремен 97 156
45 Flag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Олимпик Лион 88 155
46 Flag of Belgium (civil).svg Стандарт Лиеж 119 155
47 Flag of the Czech Republic.svg Славия Прага 113 155
48 Flag of Germany.svg Байерн Мюнхен 82 154
49 Flag of Switzerland.svg Базел 111 153
50 Flag of the Netherlands.svg Твенте 102 147

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Формат турнира. // UEFA, 10.07.2011. Архивиран от оригинала на 2012-03-19. Посетен на 10.07.2011. (на руски)
 2. а б UEFA Executive Committee approves new club competition. // Union of European Football Associations, 2 December 2018.
 3. UEL2 Access List 2021–24. // Union of European Football Associations, 2 December 2018. Архивиран от оригинала на 3 December 2018. Посетен на 2 December 2018.
 4. com/MultimediaFiles/Download/publications/uefa/uefamedia/83/97/47/839747_download.pdf uefadirect 7/09 стр.7
 5. UEFA.com. Схема распределения доходов в еврокубках 2020/21 | Об УЕФА. // 2020-10-07. Архивиран от оригинала на 2021-07-29. Посетен на 2021-07-29. (на руски)
 6. Distribution to clubs from the 2021/22 UEFA Champions League, UEFA Europa League and UEFA Europa Conference League and the 2021 UEFA Super Cup Payments for the qualifying phases Solidarity payments for non-participating clubs. // Union of European Football Associations, 20 May 2021.