Френдс Арена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
„Френдс Арена“
Friends arena 2.JPG
Общи данни
Открит 22 октомври 2012
Покритие трева
Цена 300 млн. евро
Капацитет 65 000
Използван от
АИК, Национален отбор на Швеция
„Френдс Арена“ в Общомедия

Френдс Арена е мултифункционален стадион, с подвижен покрив, намиращ се в непосредствена близост до езерото Ростасьон северно от центъра на Стокхолм. Той е най-големият стадион в скандинавските държави и третият най-голям закрит стадион в Европа.

Основни наематели на стадиона са националният отбор на Швеция и отбора на АИК. Първият мач на стадиона се играе на 14 ноември 2012 г., когато Швеция побеждава Англия с 4:2.

История[редактиране | редактиране на кода]

Шведбанк придобива правата върху името на новият стадион срещу 153 млн. шведски крони - сделка, която трябва да продължи до 2023 г. и първоначално стадионът трябва да се нарича Шведбанк Арена. Въпреки това на 28 март 2012 г., Шведбанк обявява, че ще преименува стадиона на Френдс Арена - на името на организация с нестопанска цел, която се бори с тормоза в училище, кауза която Шведбанк подкрепя.

Френдс Арена заменя стадион Росунда, където играеше националният отбор на Швеция. Росунда ще бъде съборен, а на негово място ще се построят 700 апартамента и офис сгради.

Структура и съоръжения[редактиране | редактиране на кода]

Friends Arena panorama.jpg

Френдс Арена има подвижен покрив, което позволява събития да се провеждат по време на зимния сезон и стадионът да домакинства на закрито развлекателни мероприятия. Капацитетът на стадиона е за 50 100 зрители при футболни мачове и до 65 000 при концерти.

Заедно със стадиона, ще бъдат построени хотели (400 стаи), ресторанти (за 8 000 гости), мол (с 240 магазина), офис пространства за 10 000 работещи, конферентен център и 2000 апартамента. Молът е предвидено да се казва Мол ъф Скандинавия и ще бъде най-големият търговски център в Швеция.