Етихад Стейдиъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Етихад Стейдиъм
Карта
Местоположение в Manchester
Общи данни
АдресМанчестър, Англия
Построен1997 – 1999
Открит2003
Поддържан отМанчестър Сити
Покритиетрева
АрхитектArup Associates
Капацитет47 726
Използван от
Манчестър Сити (2003 – )
Етихад Стейдиъм в Общомедия

Етиха̀д Стейдиъм (на английски: Etihad Stadium) е спонсорско название (от юли 2011 г.) на стадиона Сити ъф Манчестър (на английски: City of Manchester Stadium) в град Манчестър, Англия.

Стадионът е домашна арена на клуба „Манчестър Сити“. Това е четвъртият по големина стадион в английската висша лига и осми във Великобритания. Той е построен през 1999 г. На 23 юни 2007 г. той е обявен за 5-ия най-дълъг стадион в Премиършип. През 2004 г. на този стадион свириха Ред Хот Чили Пепърс.

Първоначалната идея на инициаторите е да се построи лекоатлетически стадион за кандидатурата на Манчестър за Летните олимпийски игри през 2000 г. Манчестър не печели домакинството, но през 2002 г. приема Британските игри, като първоначалният проект е намален от 80 000 седящи места до 50 000. Стадионът е построен от Laing Construction за £112 млн.

За да се осигури дългосрочната финансова жизнеспособност на проекта, след игрите на Британската общност стадионът е отдаден под наем на футболен клуб Манчестър Сити, които са решили да оставят собствения Мейн Роуд, но след като бъде премахната лекоатлетическата писта – постигнато е, като се създава допълнително по-ниско ниво (нов първи етаж) на трибуните, чрез разкопаване на пистата в дълбочина. Реконструкцията от атлетически до футболен стадион струва на общинската хазна £22 млн. Манчестър Сити инвестират допълнително £20 млн. за създаване на барове, ресторанти и корпоративни развлекателни площи. Клубът се мести на новия стадион през лятото на 2003 г.

Клубът „Манчестър Сити“ сключва договор за 250-годишна концесия на стадиона с право за неговото преименуване. През юли 2011 г. клубът преименува стадиона на „Етихад“ като част от 10-годишно споразумение с главния спонсор – Етихад Еъруейз, авиокомпания от Обединените арабски емирства.

През януари 2014 г. започва реконструкция, след завършването на която стадионът започва да побира 55 000 зрители[1]. След поредната реконструкция стадионът влиза в списъка на съоръженията за провеждане на мачовете от Световното първенство по ръгби за 2015 г.

През 2002 г., стадиона за Британските игри притежава два етажа със седалки.
След реконструкцията за изцяло футболен стадион, етажите стават три.

Източници[редактиране | редактиране на кода]