Глазгоу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за града в Шотландия. За града в САЩ вижте Глазгоу (Монтана).

Глазгоу
Glasgow
Знаме
      
Герб
Страна Великобритания
Съставна страна Шотландия
ОбластГлазгоу
Площ175,5 km²
Население576 470 души (2004)
3285 души/km²
КметБоб Уинтър
Пощенски кодG1-G80
Телефонен код141
МПС кодSA-SJ
Официален сайтwww.glasgow.gov.uk
Глазгоу в Общомедия

Глазгоу (на английски: Glasgow, на галски език: Glaschu, на разговорен шотландски: Glesca или Glasgae, произнася се [ˈglɑːzgəʊ], [ˈglæzgəʊ]; за първи път в българска енциклопедия - записан като Глазгов в „Енциклопедия на братя Данчови“ от 1936 г. като немска транскрипция) е град в северозападната част на Великобритания и най-големият град в Шотландия.

Център е на административната област Глазгоу и е третият по численост на населението във Великобритания, след Лондон и Бирмингам.

География[редактиране | редактиране на кода]

Мост над река Клайд в Глазгоу

Разположен е в централната част Шотландия (в нейния западен дял), в централната част на Средношотландската низина, на надморска височина около 70 – 200 м.

Намира се на брега на река Клайд и на 32 km от нейното устие.

Климатът на града е умерен, с редовни, обилни валежи. За него е характерен западният вятър, както и повишената облачност (сравнено с други региони на Шотландия).[1]

Времето в Глазгоу се формира под влиянието на топлите въздушни течения, идващи от Атлантическия океан, където преминава топлото океанско течение Гълфстрийм. Поради това температурата в Глазгоу е сравнително висока, за разлика от градове на същата географска ширина (например Москва). Зимата е топла и влажна, лятото – прохладно (максималната температура през юли, най-топлият месец, обикновено не превишава 20°C).

  • Най-ниската температура (−15°C) е регистрирана на 15 февруари 1936 г.[2]
  • Най-високата температура (45°C) е регистрирана на 31 юли 1900 г.[2]

В Глазгоу има много изкуствени насаждения, алеи, паркове. Преобладава флора от умерения пояс, най-често се срещат бор и лиственица.

История[редактиране | редактиране на кода]

Статуя на св. Мънго на фасадата на галерията Келвингроув

Древност[редактиране | редактиране на кода]

Археологическите находки свидетелстват, че първите поселения в долината на река Клайд са още от времената на неолита.

По-късно територията на съвременен Глазгоу се населява от келтски племена.

През годините 142 – 144 завладяващите Британия римляни издигат защитното съоръжение Антонинов вал, простиращо се от крайбрежието на Шотландия до друго отбранително укрепление и създадено, като преграда по пътя на набезите на северните племена. Остатъци от стената са се съхранили в покрайнините на Глазгоу и до наши дни (20.-21. век).

Средновековие[редактиране | редактиране на кода]

Основан в средата на VI век, предполагаемо от християнския мисионер Мунго, известен и като свети Кентигерн (Cyndeyrn) - според житиеписеца Джослин от Фърнеското абатство/Фернес (сега - Бароу-ин-Фърнес, в Къмбрия), член на цистерианския орден, който пише около 1185 година, че през 543 г. свети Мунго е основал манастир на брега на реката, в близост до място известно като Молендинар (Molendinar Burn). Впоследствие там е катедралата „Св. Мънго“. През 1136 г. в присъствието на крал Дейвид I се състои освещаване на катедралата, издигната от местната църква „Св. Мънго“. След пожар тя е построена отново и осветена през 1197 г., а през следващите 2 века е реконструирана напълно.[3] Въз основа на това, св. Мънго се счита за покровител на града, а негово изображение присъства на герба му. В края на XII век Глазгоу става важен религиозен център, а неговото население нараства до над 1500 души.[4]

Ново време[редактиране | редактиране на кода]

Индустриалната революция през XVIII век превръща Глазгоу в един от най-големите промишлени центрове на Великобритания (особено в областта на корабостроенето), а през следващото столетие разцветът на икономиката на града приема такива мащаби, че Глазгоу в тези времена е считан за втория град на Британската империя (след Лондон).

Глазгоу е един от важните религиозни и образователни центрове на Шотландия. Особено известен е Глазгоуския унверситет.

В края на XX век, след преживени години на криза от 1920 до 1970 г., вследствие на които населението намалява, а жизненият стандарт пада, властите в Глазгоу осъществяват ред програми, които допринасят за културното и икономическо възраждане на града.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Стадион „Хемпдън Парк“ в Глазгоу

От Глазгоу са двата най-известни шотландски футболни клуба, ФК Селтик и ФК Рейнджърс, известни със съперничеството помежду си, донякъде подхранвано и от религиозни различия. Те се състезават в Шотландската Премиър лига. Третият професионален футболен отбор е ФК Партик Тисъл, който се състезава в Шотландската Първа дивизия. Четвъртият футболен отбор ФК Куинс Парк се състезава в Шотландската Трета дивизия. В Глазгоу се намира един от най-големите стадиони „Хемпдън Парк“, който е дом на Куинс парк и на шотландския национален отбор по футбол.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Глазгоу
Починали в Глазгоу

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Glasgow Guide – Climate // Архивиран от оригинала на 2007-08-09. Посетен на 2007-12-27.
  2. а б NWS – Glasgow Daily Climate Records and Extremes
  3. Glasgowcathedral.org.uk // Архивиран от оригинала на 2020-03-04. Посетен на 2007-12-27.
  4. About Glasgow – The establishment of the City

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]