Глазгоу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Шотландия. За града в САЩ вижте Глазгоу (Монтана).

Глазгоу
Glasgow
      
Герб
Glasgow new montage, 2017.jpg
Страна Flag of the United Kingdom.svg Великобритания
Съставна страна Flag of Scotland.svg Шотландия
Област Глазгоу
Площ 175,5 km²
Население 576 470 души (2004)
3285 души/km²
Кмет Боб Уинтър
Пощенски код G1-G80
Телефонен код 141
МПС код SA-SJ
Официален сайт www.glasgow.gov.uk
Глазгоу в Общомедия

Глазгоу (на английски: Glasgow, на галски език Glaschu на разговорен шотландски Glesca или Glasgae, произнася се [ˈglɑːzgəʊ], [ˈglæzgəʊ], за първи път в българска енциклопедия е записан като Глазгов в „Енциклопедия на братя Данчови“ от 1936 г. като немска транскрипция) е най-големият град в Шотландия и третият по численост на населението във Великобритания (след Лондон и Бирмингам). Център е на административната област Глазгоу. Разположен е в западната част на централна Шотландия, на брега на река Клайд на 32 km от нейното устие.

Основан в средата на VI век, през Средновековието Глазгоу е считан за един от важните религиозни и образователни центрове на Шотландия. Индустриалната революция през XVIII век го превръща в един от най-големите промишлени центрове на Великобритания (особено в областта на корабостроенето), а през следващото столетие разцветът на икономиката на града приема такива мащаби, че Глазгоу в тези времена е считан за втория град на Британската империя (след Лондон). В края на XX век, след преживени години на криза от 1920 до 1970, вследствие на които населението намалява, а жизненият стандарт пада, властите в Глазгоу осъществяват ред програми, които допринасят за културното и икономическо възраждане на града.

География[редактиране | редактиране на кода]

Физико-географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Мост над река Клайд в Глазгоу

Глазгоу се намира в северозападна Великобритания, в централната част на Средношотландската низина, на река Клайд на 32 km от нейното устие. Глазгоу е на надморска височина около 70 – 200 м. Растителността в града е представена от големи количества изкуствени насаждения, алеи, паркове. Преобладава флора от умерения пояс, най-често се срещат бор и лиственица.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът на града е умерен с редовни обилни валежи. Времето в Глазгоу се формира под влиянието на топлите въздушни течения, идващи от Атлантическия океан, където преминава топлото течение Гълфстрийм. Поради това температурата в Глазгоу е сравнително висока, за разлика от градове на същата географска ширина (например Москва). Зимата е топла и влажна, лятото – прохладно (максималната температура през юли, най-топлият месец, обикновено не превишава 20 °C). За Глазгоу е характерен западният вятър, както и повишената облачност (сравнено с други региони на Шотландия).[1]

  • Най-ниската температура (−15 °C) е регистрирана на 15 февруари 1936 г.[2]
  • Най-високата температура (45 °C) е регистрирана на 31 юли 1900 г.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Основаване на града[редактиране | редактиране на кода]

Статуя на св. Мънго на фасадата на галерията Келвингроув

Археологическите находки свидетелстват, че първите поселения в долината на река Клайд са се появили още във времената на неолита. По-късно територията на съвременен Глазгоу се населява от келтски племена. През годините 142 – 144 завладяващите Британия римляни издигат т.н. Антонинов вал, простиращ се от крайбрежието на Шотландия до друго отбранително укрепление и създаден за защита на бритите от набезите на северните племена. Остатъци от стената са се съхранили в покрайнините на Глазгоу и до наши дни.

Основаването на града се приписва на християнския мисионер св. Мънго. Съгласно легендата, през 543 г. той основал манастир на брега на река Молендинар, там, където днес е разположена катедралата „Св. Мънго“. Легендата е записана около 1185 година от монаха житиеписец Джослин от Фърнес и не е потвърдена от други исторически източници, въпреки това традиционно св. Мънго се счита за покровител на Глазгоу, а неговото изображение присъства на герба на града.

Средновековие[редактиране | редактиране на кода]

В края на XII век Глазгоу става важен религиозен център, а неговото население нараства до над 1500 души.[3] През 1136 г. в присъствието на крал Дейвид I се състои освещаване на катедралата, издигната от местната църква „Св. Мънго“. След пожар катедралата е построена отново и осветена през 1197, а през следващите два века е реконструирана напълно.[4]

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Стадион „Хемпдън Парк“ в Глазгоу

От Глазгоу са двата най-известни шотландски футболни клуба, ФК Селтик и ФК Рейнджърс, известни със съперничеството помежду си, донякъде подхранвано и от религиозни различия. Те се състезават в Шотландската Премиър лига. Третият професионален футболен отбор е ФК Партик Тисъл, който се състезава в Шотландската Първа дивизия. Четвъртият футболен отбор ФК Куинс Парк се състезава в Шотландската Трета дивизия. В Глазгоу се намира един от най-големите стадиони „Хемпдън Парк“, който е дом на Куинс парк и на шотландския национален отбор по футбол.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Глазгоу
Починали в Глазгоу

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]