Томас Рийд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Томас Рийд
Thomas Reid
шотландски философ
Портрет на Томас Рийд от Хенри Ребърн, 1796
Портрет на Томас Рийд от Хенри Ребърн, 1796

Роден
Починал
Глазгоу, Великобритания

Религия Протестантство
Философия
Регион Западна философия
Епоха Просвещение
Школа Шотландско просвещение
Шотландска школа на здравия смисъл
Интереси метафизика, епистемология, философия на съзнанието, етика
Идеи пряк реализъм, епистемологически екстернализъм
Образование Университет на Абърдийн
Повлиян Дейвид Хюм, Цицерон, Тома Аквински, Джордж Бъркли
Повлиял Артур Шопенхауер, Чарлс Сандърс Пърс, Уилям Джеймс
Томас Рийд в Общомедия

Томас Рийд (на английски: Thomas Reid, буквени символи за произношение [1]) е шотландски философ, съвременник и известен опонент на Дейвид Хюм. Заедно с него и с Адам Смит той е сред водещите фигури на Шотландското просвещение.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вход на Библиотека Рийд към Научноизследователски институт Роуит в Абърдийн

Роден в село Страхан, графство Абърдийншър, Шотландия, Томас Рийд учи философия в Абърдийн и през 1737 става презвитериански пастор. През 1752 получава преподавателско място в университета в Абърдийн, където пише An Inquiry Into the Human Mind on the Principles of Common Sense, публикувана през 1764. Въпреки че книгата е критична към възгледите на Хюм, Рийд силно се възхищава от него и му предлага да редактира нейния пръв ръкопис. Малко по-късно Томас Рийд става професор в Глазгоуския университет на мястото на заминалия за Франция Адам Смит. Рийд остава на този пост до 1781.

Във философските си трудове Томас Рийд критикува скептицизма на Дейвид Хюм, като смята, че здравият разум (в особен философски смисъл) би трябвало да бъде основа на философското изследване. Той е привърженик на прекия реализъм и се противопоставя силно на теорията на идеите, поддържана от Джон Лок, Рене Декарт и повечето философи през следващите десетилетия.

Въпреки това дори в първите десетилетия на 19 век Рийд е смятан за по-важен от Хюм и философията му се изучава в много университети в Северна Америка. Влиянието му намалява след критиката на рационализма на здравия разум от автори като Имануел Кант и Джон Стюарт Мил. Вече през 20 век някои възгледи на Рийд могат да бъдат открити при Джордж Едуард Мур, който е привърженик на здравия разум като философски метод.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Inquiry into the Human Mind on the Principles of Common Sense (1764)
  • Essays on the Intellectual Powers of Man (1785)
  • Essays on the Active Powers of Man (1788)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Thomas Reid“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.