Агиография

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Житие на свети Антоний Нови Берски (на старогръцки език) Животът на Св. Мартин (на латински език)
Житие на свети Антоний Нови Берски
(на старогръцки език)

Агиография (от гръцки: ἁγιογραφία, hagiographia, άγιος – свят/светец и γράφω – пиша) е биографията на светец или на божи служител [1].

Агиографията е жанр на религиозната литература, описващ живота и чудесата, извършвани (и посмъртно) от светци [2]. Това е и хуманитарната историко-литературна дисциплина, изучаваща житията на светците, както и богословско-исторически аспекти на живота и дейността им.

В средновековната българска литература това е целенасочено разработвана прозаическа жанрово-тематична група. С това агиографията се поставя в центъра на средновековната жанрова система, заедно с химнографията и църковната реторика. Агиографията включва два основни жанра: житие и разказ за мощи.

Единственият непесенен жанр на култовата поезия са проложните стихове.

Други религии, освен християнската, като будизъм, и и сикхизъм също създават и поддържат агиографски текстове и литература относно светците, гурутата и други личности, за които се смята, че са притежавали способностите на светците.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. hagiography @ Etymology online
  2. Агиография @ Тълковен речник
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hagiography в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​