Агиография

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Житие на Свети Антоний Нови Берски  (на старогръцки език) Животът на Св. Мартин  (на латински език)
Житие на Свети Антоний Нови Берски
(на старогръцки език)

Агиография (от гръцки: ἁγιογραφία, hagiographia, άγιος - свят/светец и γράφω - пиша) е биографията на светец или на божи служител [1].

Агиографията е жанр на религиозната литература, описващ живота и чудесата извършвани (и посмъртно) от светци [2]. Това е и хуманитарната историко-литературна дисциплина изучаваща житията на светците, както и богословско-исторически аспекти на живота и дейността им.

В средновековната българска литература, това е целенасочено разработвана прозаическа жанрово-тематична група. С това агиографията се поставя в центъра на средновековната жанрова система, заедно с химнографията и църковната реторика. Агиографията включва два основни жанра: житие и разказ за мощи.

Единственият непесенен жанр на култовата поезия са проложните стихове.

Други религии, освен Християнската, като Будизъм, Ислям и Сикхизъм също създават и поддържат агиогравски текстове и литература относно светците, гурутата и други личности, за които се смята, че са притежавали способностите на светците.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. hagiography @ Etymology online
  2. Агиография @ Тълковен речник
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hagiography“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]