Мартин от Тур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Свети Мартин от Тур)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мартин от Тур
Martin de Tours
Simone Martini 040.jpg
Роден
Починал
Погребан Тур, Франция

Религия християнство
Канонизация
Почитан в Католическа църква
Православна църква
Нехалкедонски църкви
Англиканско съобщество
Лутеранство
Празник

12 октомври (православие)

11 ноември (католицизъм)
Мартин от Тур
в Общомедия
Свети Мартин на Basler Münster, Базел

Мартин от Тур (на латински: Martinus, Sanctus Martinus Turonensis; 316/317 г. – 8 ноември 397 г.) е третият епископ на град Тур. Той е един от най-известните светии на католическата църква. Честван е също в протестантската, англиканската и православната църкви.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е с името Martinus като син на римски трибун в Панония. Младите си години прекарва в Павия, родината на баща му, където влиза в контакт с християнството. На десет години е приет в групата на кандидатите за кръщение. По настояване на баща му започва военна кариера. На петнадесет години е взет като телохранител на Константин II в Милано, тогавашната резиденция на западната част на Римската империя. Кръстен е на 18 години от Хиларий, по-късният епископ на Поатие.

Служи като офицер при император Юлиан Апостат в боевете против алеманите и вярата му се задълбочава. Отказва да се бие и моли да бъде освободен от войската, което му е отказано. Юлиан го освобождава след 25-годишната му военна служба през 356 г., когато е на 40 години.

Основава през 361 г. манастира Saint-Martin de Ligugé до Тур.

Става епископ на Тур на 4 юли 372 г. и предпочита да живее в дървени колиби извън града, където през 372/375 г. основава манастира Marmoutier до Тур.

На 8 ноември 397 г. умира на 81 години по време на посещение в Candes, град от неговата метрополия. Погребан е на 11 ноември с голямо участие на населението.

Сулпиций Север се познава много добре с него и пише неговата биография.

Меровингският крал Хлодвиг I (486 – 511) го провъзгласява за Национален светия и покровител на франкско-меровингските крале. Палтото (лат. cappa) на Мартин принадлежи към съкровищницата на меровингските крале и е вземано при всички пътувания. Пазено е в по-малко помещение от храма, което по-късно е наричано капела.

Мартин е покровител на Франция, Словакия, Айхсфелд и град Майнц.

Поради неговия живот свети Мартин е пазител на пътуващите, бедните, просяците и конниците, също така на емигрантите, затворниците, въздържателите и войниците.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Prof. Dr. theol. Manfred Becker-Huberti: Разделянето на палтото
  • Martin Happ: Alte und neue Bilder vom Heiligen Martin: Brauchtum und Gebrauch seit dem 19. Jahrhundert, Köln 2006, ISBN 3-412-05706-1
  • Joachim Drumm (Hrsg.): Martin von Tours: der Lebensbericht von Sulpicius Severus, Ostfildern 1997.