Абстиненция

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Абстиненцията (от латински: abstinens – „липсващ“, „отсъстващ“) е доброволен отказ от задоволяването на плътски желания, вкусове и страсти, които доставят удоволствие.

Религиозно значение[редактиране | редактиране на кода]

Много религии изискват от последователите си да спазват т. нар. пости – период на въздържане от храна, алкохолни напитки, полови контакти, празненства и изобщо всякакви удоволствия. Според религиозните учения, по този начин човек се уподобява на светиите и принася духовна жертва на Бога (...жертва Богу е дух съкрушен; сърце съкрушено и смирено. Пс. 50:18).

Профилактична абстиненция[редактиране | редактиране на кода]

Като профилактична (предпазна) абстиненция в медицината се означава въздържането от определени действия, навици или храни, с цел да се предотврати развитието на определено заболяване или да се подпомогне неговото лечение. Примери за профилактична абстиненция са:

Наркотична абстиненция[редактиране | редактиране на кода]

Като наркотична абстиненция се означава състоянието, при което наркозависимото лице е лишено от веществото, към което е пристрастено (алкохол, власт, стимуланти, опиати и др.) и изпитва силно, тежкопреодолимо влечение да си го набави. Наркотичната абстиненция има два компонента:

  1. Психологична – това е силното желание да се изпита т. нар. „кик“ – удоволствието от въздействието на наркотика и чувството за комфорт, и релаксация, свързани с обстановката за неговата употреба (общуването с други наркозависими, специфичната „задушевна“ атмосфера на наркосбирките);
  2. Физиологична – изразява се в нарушаване на нормалното протичане на физиологичните процеси в организма, в отсъствие на наркотичното вещество; това може да бъде:

Някои вещества и продукти, като кофеин, теин, теобромин, никотин, марихуана и други, предизвикват основно психологична пристрастеност; физиологична зависимост възниква рядко и само след продължителна прекомерна употреба. Други, като кокаина и амфетамините бързо предизвикват физиологична зависимост, която обаче също така бързо се преодолява (в рамките на една-две седмици), с по-голямо усилие на волята. Трети, като хероина и антидепресантите, предизвикват тежка физиологична зависимост, която е почти невъзможно да бъде преодоляна без медицинско лечение.

При рязко лишаване от наркотика настъпва абстинентна криза.