Абстинентна криза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Абстинентната криза е състояние на дълбок психологически дискомфорт, а понякога и на нарушаване на нормалното протичане на физиологичните процеси в организма на наркозависимите, когато те са лишени от веществото, към което са пристрастени.

Абстинентната криза има две фази: психологична и физиологична.

Психологична фаза[редактиране | редактиране на кода]

Характеризира се с безпокойство, разсеяност, напрегнатост, раздразнителност, неадекватно поведение и агресивност. Те възникват вследствие от дълбоко неудовлетворената потребност да се изпита удоволствието от наркотичното вещество (т. нар. в наркоманските среди „кик“ ( англ. kick) като термина се отнася основно за бързото въздействие като хероин във вена ). Причината за неприятните усещания е променената физиология вследствие внасянето на външни вещества в метаболизъма който се нагажда към присъствието им.

Психологичната фаза е сравнително лесно преодолима. Незадоволяването ѝ рядко води до опасни за здравето на наркозависимите лица последици. По правило те са вторични, дължат се на разстроената мисловна дейност и имат само косвено отношение към наркотика. Най-често възникват пътнотранспортни произшествия, побои, опити за кражба и грабеж. Дори когато са успешни, те лесно се разкриват, поради замъглената, дълбоко неадекватна преценка на наркозависимите.

Противно на широко разпространената заблуда, наркоманите имат най-рисково поведение и са най-опасни за околните, не когато се намират под въздействието на наркотично вещество , а когато са в състояние на психологична абстиненция. Тогава те все още имат достатъчно физически сили, за да причинят увреждания на други лица, но нямат адекватна морална преценка и почти никакви психологически задръжки.

Физиологична фаза[редактиране | редактиране на кода]

Физиологичната фаза се наблюдава само при тежко пристрастяване. Тя има две подфази:

  • Торпидна (депресивна) – наркозависимият постепенно се успокоява, става вял, отпуснат и изглежда напълно безжизнен. Зениците са разширени и слабо реагират на светлина. Конюнктивите и кожата силно избледняват. Пулсът и дишането се забавят, кръвното налягане спада, по кожата избива студена пот. При тежки случаи температурата на наркозависимия може критично да спадне и той да умре от преохлаждане и хипогликемичен шок.

Първа помощ при абстинентна криза[редактиране | редактиране на кода]

В психологичната фаза[редактиране | редактиране на кода]

Трябва да се опитаме да поддържаме разговор със зависимия, но без да му противоречим. Много е полезно да го ангажираме с нещо, което той/тя обича да прави – слушане на музика, пеене, танцуване, аеробика или друг безопасен спорт. Може да предложим на наркозависимия сладкиши и топли, подсладени напитки, но внимателно. След прехранване, във физиологичната фаза, може да последва обилно повръщане.

Алкохолът и антидепресантите са абсолютно противопоказани!

Възбудата винаги се последва от депресия и използването на успокоителни без медицински контрол може да доведе до забавяне на сърдечната дейност, критично понижаване на кръвното налягане, спиране на дишането и смърт!

Във физиологичната фаза[редактиране | редактиране на кода]

В еректилната подфаза трябва да отворим прозорците, да помогнем на наркозависимия да се освободи от дрехите и да не му позволяваме да се самонарани. Не трябва да го удряме, да му извиваме ръцете или да го връзваме. В такъв случай той може да си скъса сухожилие, да си изкълчи става или дори да си счупи кост, с резките си опити да се освободи. Наркозависимият в никакъв случай не бива да се оставя сам в еректилната подфаза.

В торпидната подфаза трябва да облечем наркозависимия, да го поставим в странично безопасно положение и да го завием с топли дрехи.

Ако пулсът на наркозависимия спадне под 40 удара в минута или телесната му температура се понижи под 35,50 С, много е вероятно той да умре в близките 1 – 2 часа. При това положение незабавно трябва да извикаме Бърза помощ или да го транспортираме до най-близкото здравно заведение. В този аспект административно-правните последици за притежаване и/или разпространяване на наркотици са несъизмеримо по-малки от тези за убийство (или съучастие в убийство) поради небрежност (преднамерено лишаване от медицинска помощ на човек в безпомощно състояние).

Всичко описано дотук се отнася предимно за лица зависими от Опиати ( опиоидни аналгетици).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]