Наркотично вещество

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хероин на фирмата Байер - 19 век

Наркотични вещества (наркотици) са група фармакологични вещества, които действат предимно върху централната нервна система и при внасяне в организма предизвикват ступор, който може да се чувства като успокоение или наркотичен сън. Терминът наркотик се смята, че идва от гръцкия лекар Гален и се отнася към вещества, които притъпяват сетивата и усещанията и/или произвеждат състояние на вцепененост, скованост или лека парализа. Гален отбелязва корена от мандрагора и опиума като основни представители на наркотичните вещества [1].

В българския политически и юридически контекст, терминът наркотик обхваща широк кръг от най-различни субстанции, които са или напълно инкриминализирани или строго регулирани. Такива са редица растителни вещества и техни производни като тютюн, алкохол, канабис, кокаин, опиум и негови деривати, между които пантопон, морфин, хероин, кодеин), а също и други препарати, употребявани в медицината, като сънотворните средства (веронал, луминал, барбамил и други производни на барбитуровата киселина).

Противно на тази законови практика и на популярните митове обаче, много от тези съставки технически не са наркотици. Така например, канабис, ЛСД и други психаделични дроги, химически не принадлежат към групата на наркотиците и техните ефекти са различни [1]. Също така, всички стероиди не спадат към наркотичните вещества [2]

Заради политиката на преследване и „война срещу наркотиците“ и създадения от редица официални лица негативен образ на термина „наркотик“, медици започват да използват по-прецизното определение „опиоиден аналгетик“, за наркотичните вещества, които имат свойства подобни на морфин [2].

През 2004 г. тогавашното правителство на България (съставено от коалиция между НДСВ и ДПС) отменя правото на „лична доза“ на потребителите на незаконни наркотици и от тогава притежаването на всякого количество наркотик се наказва с пълната сила на закона.

Статистика[редактиране | редактиране на кода]

През 2012 г. в България умират 24 души от свръхдоза наркотици, което е 4,8 души на милион население. Средното за Европейския съюз, Норвегия и Турция е 17,1. Почти 25% от населението на Европейския съюз, Норвегия и Турция е ползвало наркотици някога през живота си. Най-често използваният нелегален наркотик в Европейския съюз, Норвегия и Турция е кокаинът; в България това е екстази. [3]

На територията на Европейския съюз, Норвегия и Турция през 2012 г. са заловени: [3]

 • 4977 кг хероин, от които 285 кг в България
 • 71 540 кг кокаин, от които 115 кг в България

Ефекти[редактиране | редактиране на кода]

Ефектите на наркотичните вещества зависят от дозата, начина, по който влизат в човешкото тяло, а също и очакванията на консумиращия ги. Отделно от тяхната клинична употреба за лечение на болка, кашлица или остра диария, наркотичните вещества имат свойството да произвеждат състояния на блаженство и еуфория, а също да редуцират агресия и тревожност. Последното води до широката им употреба като развлекателни дроги и свойството да произвежда зависимост у някои от ползващите ги.

Рискове[редактиране | редактиране на кода]

В следствие на немарлива, невнимателна или прекомерна употреба на наркотични вещества може да се увеличи рискът от инфекции, болести, или да се стигне до предозиране и смърт.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. J. Richard Stracke. The Laud Herbal Glossary. // Посетен на 2007-06-10.)
 2. Inciardi, James A.. The War on Drugs II. Mountain View, California, Mayfield Publishing Company, 1992. ISBN 1559340169. с. 22.
 3. а б България е сравнително назад сред страните в ЕС по употреба на наркотици. // www.dnevnik.bg. Икономедиа АД, 27 май 2014. Посетен на 28 май 2014.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

 • Дрогите - Министерство на здравеопазването – Национална програма за превенция, лечение и рехабилитация на наркоманиите в Република България 2001-2005
 • Наркотици е-обучение - Подробна информация за видовете наркотици, рискове, превенция и др. под формата на уроци.
 • Списък с детайлно описание на повечето наркотични вещества (на английски) [3]
 • Сайт на мадридския професор Антонио Ескоотадо на много езици, вкл. Руски и Английски - [4] / негова книга на български [5]
 • Един от най-пълните сайтове посветени на връзката между хората и дрогите – http://www.erowid.org/
 • Разпоредби за наркотиците, както те биват дефинирани в законите на Република България [6]