Байер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Bayer)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Bayer AG
Основана 1863 г.
Седалище Леверкузен, Германия
Служители 93 300 (2005)
Продукти химия, медикаменти
Уебсайт www.bayer.de
Bayer AG в Общомедия

„Bayer“ (чете се Байер) е световноизвестна немска химико-фармацевтична компания, действаща в международен мащаб, със седалище в гр. Леверкузен, Германия. В днешни дни компанията заема челно място в света в сектора на химическата и фармацевтичната промишленост. Миналото на IG Farben-Bayer е свързано с редица неетични експерименти и нехуманни издевателства над хора по време на Холокоста, както и доставка на химични вещества за нацистки концлагери като Аушвиц [1], за което компанията признава и се извинява.[2] През 2018 г. Байер придобива Монсанто. [3]

Основана е през 1863 г., след което е погълната от картела IG Farbenindustrie AG. През 1951 г. компанията е основана наново. Разполага с 350 дружества и 93 300 работника (към 31 март 2005). През 2004 г. приключва с печалба от 2117 млн. евро при оборот от над 25 млрд. евро.

Оперативната структура на концерна се състои от 3 по-малки фирми:

  • Bayer HealthCare AG
  • Bayer CropScience AG
  • Bayer MaterialScience AG

Повечето хора по света свързват името на компанията със световноизвестния медикамент аспирин.

Лого на фирмата е така нареченият Байер-кръст – в окръжност хоризонтално и вертикално е изписано името Bayer. На предшественика на този знак е имало лъв с крила, който е застанал върху земно кълбо. През 1930 г. в Леверкузен е инсталирана най-голямата за времето си светеща реклама на света. Диаметърът ѝ е бил 72 m, като са светели 2200 електрически крушки. Съоръжението е било окачено на 2 комина по 126 m високи. През 1958 г. диаметърът е намален на 51 m.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана на 1 август 1863 г. в гр. Бармен – днес квартал на Вупертал. Основатели на „Bayer“ са Фридрих Байер и Йохан Фридрих Вескот. Пръв приоритет на младата фирма е производството на синтетични багрила. Първата голяма фабрика възниква по-късно във Вупертал-Елберфелд, където по-късно биват открити и голяма част от важните и емблематични за фирмата лекарствени средства като аспирин, сулфонамида пронтозил (Нобелова награда за 1939 г. на Герхард Домак за откриване на антибактериалното му действие) и дори хероин. Това е направило „Bayer“ още във Вупертал концерн от световно значение. Разположението на Вупертал обаче не позволява по-нататъшно развитие. Тогава Карл Дуисбург – химик от Вупертал и наследник на Фридрих Байер, открива необходимата земя около градчето Висдорф, което по-късно става Леверкузен.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

В следващите години фирмата се развива много бързо. Броят на работещите нараства от 3-ма при създаването ѝ през 1863 г. до над 300 през 1881 г. По-нататъшната експанзия на фирмата бива опосредствана от превръщането на дружеството през 1881 г. в акционерно. Изследователският отдел бива развит от Карл Дуисбург. Така във Вупертал-Елберфелд възниква модерна научна лаборатория. До края на века предприятието се развива, като се търсят и нови полета на дейност. Към производството на бои, от което са били основната част на приходите, е развито и производството на фармацевтични средства. През 1897 г. за първи път бива синтезиран хероин. А най-известният резултат от изследователската дейност на „Bayer“ е пуснатият на пазара през 1899 г. аспирин. През 1904 г. „Bayer“ започва и производството на фотореактиви и химикали. След като Вупертал-Елберфелд става прекалено малък за развитието на концерна, през 1912 г. седалището на фирмата е преместено в Леверкузен.

През 1913 г. фирмата вече има около 10 000 работника, от които около 1000 извън страната. Концернът основава дъщерни дружества във Франция, Великобритания, Белгия, Русия и САЩ. През 1913 г. 80% от оборота на фирмата се формира от износ.

След Първата световна война[редактиране | редактиране на кода]

След Първата световна война предприятието губи голяма част от своите пазари. В Русия дъщерната фирма е национализирана, в САЩ дъщерното дружество с цялата собственост и патентите е конфискувано и продадено на конкурентни фирми. Оборотът на фирмата спада с около 1/3 в периода между 1913 и 1919 г. През този период „Bayer“ е също сред основните производители на бойни отровни газове за фронта. През Втората световна война компанията изпраща новоразработени медикаменти срещу тиф, малария и др., които били изпробвани на концлагеристи.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]