Ацетилсалицилова киселина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Аспирин)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Химична формула
Ацетилсалицилова киселина
Научно наименование: ацетилсалицилова киселина.
Достъп по пациента: Свободен, без рецепта. Списък Б.
Синоними: Аспирин, Ацетизал

Ацетилсалициловата киселина, позната още с търговските наименования аспирин (Aspirin е запазена марка на Bayer[1]) и ацетозал (ацетизал), е лекарство от семейството на салицилатите. Успокоява болката, сваля високата температура, премахва възпалението при ревматични и други заболявания. Има противосъсирващо действие и се използва дългосрочно в ниски дози за предпазване от сърдечен удар и рак.

Ацетилсалициловата киселина е синтезирана за пръв път през 1897 г. от немския химик Феликс Хофман, служител на фирмата Bayer (който търси по-ефикасно и поносимо антиревматично лекарство за баща си).

Дългосрочното приемане на аспирин в малки дози блокира необратимо производството на тромбоксан А2 в тромбоцитите, потискайки по този начин слепването на тромбоцитите. Това „разреждащо“ кръвта свойство го прави полезен за намаляване на вероятността от сърдечен удар. Медикаментът се произвежда за тази цел обикновено във формата на разтворими таблетки от 75 или 81 mg и се нарича понякога „аспирин за деца“. Веднага след остър сърдечен удар също се дават големи дози аспирин. Те могат да потиснат синтеза на протромбин и така да осъществят втори, различен противосъсирващ ефект.

Съществуват данни за известно противотуморно действие [2][3]

Неясни, противоречиви са данните за повлияването на половите хормони от продължителен прием на ацетилсалицилова киселина. Някъде в САЩ го наричат „тестостерона на бедните“ и много младежи го приемат във високи дози, за да заякнат. Други проучвания (не достатъчно достоверни) показват, че тя намалява количеството на половите хормони.

Според официални данни около 7600 души загиват годишно от прием на НПВС и в частност – аспирин. [4]

Всяка година се отчитат фатални случаи от предозиране на аспирин, но в повечето случаи употребата му е полезна. Най-важните нежелани странични ефекти, особено ако се приема в големи дози, са проблеми със стомаха и червата (включително язви и кървене на стомаха) и тинитус (шум в ушите). Друг страничен ефект, дължащ се на противосъсирващите му свойства е увеличеното кървене по време на менструация. Тъй като е установена връзка между аспирина и синдрома на Рей, той вече не се използва за борба с грипоподобни симптоми и варицела при децата.[5]

Установено е, че ацетилсалициловата киселина запазва цветята във вазата свежи за дълго време и помага на растежа на растенията, като предотвратява много от характерните за тях болести.

Употребява се и при консервиране на зеленчуци в домашни условия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]