Байер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Bayer AG
Типакционерно дружество
Търгувана катоFWBBAY, NYSE: BYE
ИндустрияФармацевтична индустрия
Основаване1 август 1863 г.
СедалищеЛеверкузен, Германия
Ключови личностиУернър Бауман (CEO)
Служители110 838 (2018)
Продукцияхимия, медикаменти
Годишни приходи€35,09 млрд. (2010)
Чиста печалба4,15 млрд. евро (2022 г.)[1]
Общо активи85 млрд. щ.д. (2015 г.)
Уебсайтwww.bayer.de
Bayer AG в Общомедия

„Bayer“ (чете се Байер) е световноизвестна немска химико-фармацевтична компания, действаща в международен мащаб, със седалище в гр. Леверкузен, Германия. В днешни дни компанията заема челно място в света в сектора на химическата и фармацевтичната промишленост. Миналото на IG Farben-Bayer е свързано с редица неетични експерименти и нехуманни издевателства над хора по време на Холокоста, както и доставка на химични вещества за нацистки концлагери като Аушвиц [2], за което компанията признава и се извинява.[3] През 2018 г. Bayer придобива Monsanto. [4]

Основана е през 1863 г., след което е погълната от картела IG Farbenindustrie AG. През 1951 г. компанията е основана наново. Разполага с 350 дружества и 93 300 работници (към 31 март 2005). През 2004 г. приключва с печалба от 2117 млн. евро при оборот от над 25 млрд. евро.

Оперативната структура на концерна се състои от 3 по-малки фирми:

 • Bayer HealthCare AG
 • Bayer CropScience AG
 • Bayer MaterialScience AG

Повечето хора по света свързват името на компанията със световноизвестния медикамент аспирин, както и с хероина.

Лого на фирмата е така нареченият Bayer-кръст – в окръжност хоризонтално и вертикално е изписано името Bayer. На предшественика на този знак е имало лъв с крила, който е застанал върху земно кълбо. През 1930 г. в Леверкузен е инсталирана най-голямата за времето си светеща реклама на света. Диаметърът ѝ е бил 72 m, като са светели 2200 електрически крушки. Съоръжението е било окачено на 2 комина по 126 m високи. През 1958 г. диаметърът е намален на 51 m.

История[редактиране | редактиране на кода]

Компанията е основана на 1 август 1863 г. в гр. Бармен – днес квартал на Вупертал. Основатели на „Bayer“ са Фридрих Байер и Йохан Фридрих Вескот. Пръв приоритет на младата фирма е производството на синтетични багрила. Първата голяма фабрика възниква по-късно във Вупертал-Елберфелд, където по-късно биват открити и голяма част от важните и емблематични за фирмата лекарствени средства като аспирин, сулфонамида пронтозил (Нобелова награда за 1939 г. на Герхард Домак за откриване на антибактериалното му действие) и дори хероин. Това е направило „Bayer“ още във Вупертал концерн от световно значение. Разположението на Вупертал обаче не позволява по-нататъшно развитие. Тогава Карл Дуисбург – химик от Вупертал и наследник на Фридрих Байер, открива необходимата земя около градчето Висдорф, което по-късно става Леверкузен.

Развитие[редактиране | редактиране на кода]

В следващите години фирмата се развива много бързо. Броят на работещите нараства от 3-ма при създаването ѝ през 1863 г. до над 300 през 1881 г. По-нататъшната експанзия на фирмата бива опосредствана от превръщането на дружеството през 1881 г. в акционерно. Изследователският отдел бива развит от Карл Дуисбург. Така във Вупертал-Елберфелд възниква модерна научна лаборатория. До края на века предприятието се развива, като се търсят и нови полета на дейност. Към производството на бои, от което са били основната част на приходите, е развито и производството на фармацевтични средства. През 1897 г. за първи път бива синтезиран хероин. А най-известният резултат от изследователската дейност на „Bayer“ е пуснатият на пазара през 1899 г. аспирин. През 1904 г. „Bayer“ започва и производството на фотореактиви и химикали. След като Вупертал-Елберфелд става прекалено малък за развитието на концерна, през 1912 г. седалището на фирмата е преместено в Леверкузен.

През 1913 г. фирмата вече има около 10 000 работници, от които около 1000 извън страната. Концернът основава дъщерни дружества във Франция, Великобритания, Белгия, Русия и САЩ. През 1913 г. 80% от оборота на фирмата се формира от износ.

След Първата световна война[редактиране | редактиране на кода]

След Първата световна война предприятието губи голяма част от своите пазари. В Русия дъщерната фирма е национализирана, в САЩ дъщерното дружество с цялата собственост и патентите е конфискувано и продадено на конкурентни фирми. Оборотът на фирмата спада с около 1/3 в периода между 1913 и 1919 г. През този период „Bayer“ е също сред основните производители на бойни отровни газове за фронта. През Втората световна война компанията изпраща новоразработени медикаменти срещу тиф, малария и др., които били изпробвани на концлагеристи.[2]

Някои вещества, открити от Bayer:

 • Аспирин (ацетилсалицилова киселина) – аналгетик, антипиретик, антикоагулант.
 • Хероин (диацетилморфин) – вещество, водещо до привикване, първоначално се е продавало като средство против кашлица. „Хероин“ е бил търговски знак на Bayer преди Първата световна война
 • Пронтозил – първият сулфонамид
 • Ципрофлоксацин – антибиотик, използван за лечение на сибирска язва и инфектирани пикочни пътища
 • Левитра – използва се за лечение на еректилна дисфункция
 • Полиуретан – полимер, широко използван за най-различни цели
 • Поликарбонат – основа на много пластмасови продукти, например за CD-дискове
 • Сурамин
 • Паратион – инсектицид
 • Пропоксур – инсектицид
 • Примодос

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]