Опиати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Опиатите са всички химични вещества имащи сходно действие с морфина , основния алкалоид с опиатно действие в опиума, извлечени от растението опиумен мак (на латински: papaver somniferum). Опиума се добива чрез плитко нарязване на неузрелия семенник и изсушаване на млякото, което излиза, като по този начин се получава суров опиум. От суровия опиум може да се извлече морфин, а хероинът се прави чрез химическа обработка ( ацетилиране с оцетен анхидрид) на морфина. Другия основен алакалоид като количество който се извлича при промишлената а не нелегална обработка е тебаин [1] .

Опиати[редактиране | редактиране на кода]

Опиоиди ( idos гр. - "подобен" на опиат) е общото име за множество вещества , включително морфин, кодеин, тебаин, папаверин и носкапин (наркотин). Съществуват също полусинтетични (хероин /диацетилморфин/, дихидрокодеин, дезоморфин) и синтетично произведени опиати като метадона.

Опиоиди[редактиране | редактиране на кода]

Опиоидите са група лекарствени препарати, които влияят върху човешкото тяло, подобно на действието на опиума, като се явяват агонисти на опиоидните рецептори.

Действие[редактиране | редактиране на кода]

Опиатите имитират действието на обезболяващите химични вещества, които се произвеждат естествено в човешкия мозък - ендорфините.

Източници[редактиране | редактиране на кода]