Мартин от Тур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Свети Мартин на Basler Münster, Базел

Мартин от Тур (Martin von Tours; на латински: Martinus, Sanctus Martinus Turonensis; * 316/317 г. в Савария, римската провинция Панония, днес Сомбатхей, Унгария; † 8 ноември 397 г. в Candes при Тур във Франция) е третият епископ на град Тур. Той е един от най-известните светии на католическата църква. Той е честван също в протестантската, англиканската и ортодоксалната (православната) църква.

Роден е с името Martinus като син на римски трибун в Панония. Младите си години прекарва в Павия, родината на баща му, където влиза в контакт с християнството. На десет години е приет в групата на кандидатите за кръщение. По настояване на баща му започва военна кариера. На петнадесет години е взет като телохранител на Константин II в Милано, тогавашната резиденция на западната част на Римската империя. Кръстен е на 18 години от Хиларий, по-късният епископ на Поатие.

Служи като офицер при император Юлиан Апостат в боевете против алеманите и вярата му се задълбочава. Отказва да се бие и моли да бъде освободен от войската, което му е отказано. Юлиан го освобождава след 25-годишната му военна служба през 356 г., когато е на 40 години.

Основава през 361 г. манастира Saint-Martin de Ligugé до Тур.

Става епископ на Тур на 4 юли 372 г. и предпочита да живее в дървени колиби извън града, където през 372/375 г. основава манастира Marmoutier до Тур.

На 8 ноември 397 г. умира на 81 години по време на посещение в Candes, град от неговата метрополия. Погребан е на 11 ноември с голямо участие на населението.

Сулпиций Север се познава много добре с него и пише неговата биография.

Меровингският крал Хлодвиг I (486 – 511) го провъзглася за Национален светия и покровител на франкско – меровингските крале. Палтото (лат. cappa) на Мартин принадлежи към съкровишницата на меровингските крале и е вземано при всички пътувания. Пазено е в по-малко помещение от храма, което по-късно е наричано капела.

Мартин е покровител на Франция, Словакия, Айхсфелд и град Майнц.

Поради неговия живот (vita) Свети Мартин е пазител на пътуващите, бедните, просяците и конниците, също така на емигрантите, затворниците, въздържателите и войниците.

Чества се на 11 ноември.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Prof. Dr. theol. Manfred Becker-Huberti: Разделянето на палтото
  • Martin Happ: Alte und neue Bilder vom Heiligen Martin: Brauchtum und Gebrauch seit dem 19. Jahrhundert, Köln 2006, ISBN 3-412-05706-1
  • Joachim Drumm (Hrsg.): Martin von Tours: der Lebensbericht von Sulpicius Severus, Ostfildern 1997.