Лиственица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лиственица
Mélèze en Automne.JPG
Европейска лиственица (Larix decidua) през есента
Japanese Larch Larix Cone.JPG
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Pinophyta
клас: Pinopsida Иглолистни
разред: Pinales
семейство: Pinaceae Борови
род: Larix Лиственица
Научно наименование
Уикивидове Larix
Mill., 1754 г.
Видове

Около 10 – вижте текста.

Лиственица в Общомедия
Мъжки (горе) и женски (долу вдясно) шишарки на японска лиственица през пролетта
Листа и шишарки на европейска лиственица

Листвениците (Larix) са род иглолистни дървета от семейство Борови (Pinaceae), разпространени в хладните части на умерения пояс на Северното полукълбо. Те са едни от преобладаващите растения в тайгата на Русия и Канада.

В България участъци със засадени лиственици има в Стара Планина[1][2] и в Рила. В Рила има опитни засаждания над благоевградското село Бистрица, над махалите Милово и Влаховска.[източник? (Поискан преди 2 дни)]

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Листвениците са листопадни дървета, достигащи на височина до 15-50 m. Клонките са диморфични - дълги (10-50 cm) с по няколко пъпки и къси (1-2 mm) с по една пъпка. Листата са игловидни, широки до 1 mm и дълги 2-5 cm. Те са разположени спирално по дългите клонки и в гъсти струпвания от по 20-50 иглички по късите. През есента игличките пожълтяват и падат, оставяйки дървото голо през зимата.

Шишарките на лиственицата са дълги 1-9 cm, зелени или лилави, като покафеняват 5-8 месеца след опрашването. При около половината видове люспите на прицветника са дълги и видими, а при останалите – къси и скрити между семенните люспи. Северните видове имат по-малки шишарки (1-3 cm) с къси присеменници, а южните – по-дълги шишарки (3-9 cm), като най-дългите шишарки и присеменници имат най-южните видове в Хималаите.

Използване[редактиране | редактиране на кода]

Дървесината на лиственицата се цени, заради нейната здравина, водоплътност и трайност. Висококачествени трупи се използват за строителството на яхти и други малки водни съдове. Лиственицата, обикновено видовете Larix decidua, Larix kaempferi и Larix laricina, често се използва за отглеждане на бонсай.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Род Лиственица има около 10 вида. От изброените по-долу 13 три не се приемат за самостоятелни видове само в част от съвременните класификации – Larix himalaica, Larix principis-rupprechtii и Larix speciosa.

В миналото дължината на прицветниците е използвана за разделянето на рода на две секции – Larix (къси прицветници) и Multiserialis (дълги прицветници). Това разделение не се потвърждава от съвременните генетични анализи[3], според които по-съществени са различията между видовете в Евразия и Северна Америка, а размерът на шишарката и прицветника е по-скоро адаптация към климатичните условия.

Някои изследователи предлагат разделянето на рода на три групи, съответстващи приблизително на северноамериканските видове, евразийските видове с къс прицветник и евразийските видове с дълъг прицветник. Изключение прави Larix sibirica, която има къс прицветник, но е генетично близка до евразийските видове с дълъг прицветник.[4]

Евразийски с къс прицветник
Евразийски с дълъг прицветник
Северноамерикански

Почти всички видове лиственица могат да бъдат хибридизирани помежду си. Най-известният хибрид е Larix × marschlinsii, получаван при съвместното отглеждане на L. decidua и L. kaempferi.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]