Направо към съдържанието

Клайд (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Клайд
Общи сведения
МестоположениеЮжен Ланаркшър, Глазгоу (област), Северен Ланаркшър, Западен Дънбартъншър, Ренфрушър, Северен Еършър
Дължина176 km
Водосб. басейн4100 km²
Устие
МястоФърт ъф Клайд[1]
Координати55°56'16,285"N, 4°40'22,267"W
Клайд в Общомедия

Клайд е осмата по големина река във Великобритания и третата по големина в Шотландия. Разположена в южната част на Шотландия. Дължината ѝ е 176 km (с устието – 208 km) и има басейнова площ от 4 km². Извира от северните склонове на Южношотландските възвишения. В горното течение тече през ниските планини, а след това по хълмистата равнина, образувайки бързеи над град Ланарк. Влива се в залива Фърт ъф Клайд. Пълноводна е през есента и зимата. На река Клайд се намира един от най-големите градове във Великобритания – Глазгоу. Развито е речното корабоплаване. На бързеите има водноелектрическа централа. Река Клайд е свързана с канали със Северно море. По времето на Британската империя играе значителна роля в корабостроенето и търговията.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Риболовът е широко разпространен на река Клайд. Риболовният сезон е законно установен от 15 март до 30 септември. Реката особено привлича любителите на пъстървата, която се среща тук в изобилие.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]