Пъстърва

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за вида риба. За вида гъба вижте Пъстърва (гъба).

пъстърва
Salmo trutta.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Actinopterygii Лъчеперки
разред: Salmoniformes Пъстървоподобни
семейство: Salmonidae Пъстървови
род: Salmo
вид: S. trutta Пъстърва
Научно наименование
Уикивидове Salmo trutta
Linnaeus
пъстърва в Общомедия

Пъстървата (Salmo trutta) е вид лъчеперка от семейство Пъстървови (Salmonidae).

Студеноводни риби е сборно несистематично наименование, използвано в рибовъдството за някои от видовете риби от семейство Пъстървови. В разговорния език те се наричат пъстърви, като групата обикновено включва дъговата пъстърва, балканската пъстърва, сивена и хибридите между тях. Тези видове най-често обитават горните течения на реките, високопланинските езера и язовири, които са богати на кислород. Има дълго вретеновидно тяло. Наричат я постна риба, защото не съдържа почти никакви мазнини. Това е в резултат на непрекъснатото ѝ движение. Тя живее в горните течения на реките и във високопланинските езера, където водата тече много бързо и силно и когато стигне средното течение, където е топло се връща в горното течение.

Стопанско значение[редактиране | редактиране на кода]

Всички риби имат стопанско значение, като най-голямо значение в рибовъдството има дъговата пъстърва, която заедно с останалите представители от студеноводни са обект на спортния риболов. Подходящи за отглеждане са в рибовъдни стопанства с количество на разтворения във водата кислород е над 7 мг/л и температура:12 – 20°C, поради това се наричат студеноводни стопанства, а заради основните видове отглеждани в тях: пъстървови.

Ползи от пъстървата[редактиране | редактиране на кода]

Пъстървата е една от храните, които е добре редовно да включваме в хранителното си меню. Подобно на сьомгата, и пъстървата е изключително полезна, предимно заради високото си съдържание на Омега-3 мастните киселини. Те са изключително важни за работата на сърцето и нервната система. Редовното ядене на пъстърва ще ни зареди с тонус, мозъка – с енергия, а освен това ще накара косата и кожата ни да засияят. Омега 3-мастните киселини са безценни за сухата кожа, която има нужда от постоянно подхранване.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Разпространен е в Австрия, Андора, Беларус, Белгия, Великобритания, Германия, Гърнзи, Дания, Джърси, Естония, Ирландия, Исландия, Испания, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Остров Ман, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Фарьорските острови, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швейцария и Швеция.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б ((en)) Freyhof, J.. Salmo trutta. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 14 August 2012.