Сан Себастиан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сан Себастиан
    Герб
San Sebastian aerea.jpg
Страна Флаг на Испания Испания
Авт. област Баска автономна област
Площ 60,89 km²
Надм. височина 6 m
Население (2013) 186 500 души
3063 души/km²
Сан Себастиан в Общомедия

Сан Себастиа̀н (на испански San Sebastián) или Доностия (на баски Donostia) е курортен град в Бискайския залив, център на баската историческа област Гипускоа.

Намира се на 20 км западно от френската граница и административно представлява част от Испания. Основното му население възлиза на ок. 186 500 жители (към 2013 г.), но се увеличава значително по време на туристическия сезон. Климатът му е океански и Сан Себастиан е един от най-дъждовните градове на Иберийския полуостров.

Смята се, че градът възниква около манастираСв. Севастиан“, вероятно през 11 век, но основаването му се приписва на Санчо Мъдрия, крал на Навара, който през 1180 г. определя мястото за главно наварско пристанище.

От 1980 г. пълното му официално име е Доностия-Сан Себастиан (в пресата и разговорната реч винаги се използва или първото, или второто, никога заедно). И двете идват от Domine Sebastiane (лат.), „Господарю Севастиан“, звателен падеж на Dominus Sebastianus, Доностия от първата част, Сан Себастиан — от втората.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

„Гребенът на вятъра“ (Чилида) на хълма Игелдо
  • Една от най-привлекателните природни дадености на града е заливът Ла Конча („Мидата“) с характерната си подкововидна форма и красивия плаж. В центъра му се намира островчето Санта Клара. От единия му край се издига хълмът Игелдо, от другия — хълмът Ургул, всеки от които е украсен със скулптури от Едуардо Чилида (1924-2002), световноизвестен артист, роден и починал в Доностия (музей с негови творби се намира в Ернани, селище на 9 км от Доностия). Най-известната му скулптура и любимо място на много местни жители е "Peine del viento" ("Гребенът на вятъра"), намиращ се близо до лифт, който се изкачва до върха на връх Игелдо и открива панорамна гледка към целия залив и град.
  • Привлекателен за сърфистите е другият плаж - "Суриола".
  • Аквариумът на града е разположен в края на залива "Ла Конча" и подножието на връх Ургул. Най-интересното в него е тунел, който предлага на посетителите гледка на 360º към акули, морски костенурки и над 40 вида риби. Необикновена атракция е местната инициатива "Да спиш с рибите", която предлага възможност на децата да спят в тунела, наслаждавайки се на обитателите на морския свят докато заспят.
  • Тесните улички на старата част на града са пълни с барове, предлагащи местни "пинчос" (различни по видове хапки). Въпреки, че в миналото е била опожарена, а в днешни дни е обект на много наводнения поради близостта до океана, Старата част е мястото, от което започват всички събития в града (например Тамборадата на Сан Себастиан).
  • Парк "Мария Кристина" е най-големият парк в центъра на града, намиращ се по поречието на реката между квартал "Егия" и университет "Деусто". По-голям е паркът "Айете", намираш се в покрайнините на града. Той привлича с прекрасните си градини, замък, отворен за посещения, множество изкуствени езерца и техните обитатели.
Мост над Урумея
  • През Сан Себастиан минава река Урумея, която разделя Стария град на две, преди да се влее в Кантабрийско море. В днешно време мостовете над реката (най-вече тези, които са най-близо до морето) често биват разрушени под мощта на вълните, които навлизат директно в града, поради отвореността на Кантабрийско море.
  • От 1953 г. насам в Сан Себастиан се провежда един от най-старите, мащабни и престижни международни кинофестивали. Голямата му награда е Златна раковина (на испански Concha de oro, букв. „Златна мида“), по името на залива. Събитието протича основно в сградата на Курсаал, конгресен център, авангардна творба на архитекта Рафаел Монео.
  • От 1965 г. тук ежегодно се състои и един от най-реномираните в Европа джаз-фестивали, „Джазалдия“.
  • 20 януари е патронният празник на града (денят на Св. Себастиан) и по улиците му се правят тамборади — шествия с барабани.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени в Сан Себастиан
Починали в Сан Себастиан

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]