Едуардо Чилида

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Едуардо Чилида
Eduardo Chillida Juantegui
испански скулптор и художник

Роден
Починал
19 август 2002 г. (78 г.)
Кариера в изкуството
Академия Мадридско висше училище за архитектура
Семейство
Съпруга Пилар Белсунсе
Едуардо Чилида в Общомедия
Скулптура в Мястото на Чилида в Ернани

Едуардо Чилида Хуантеги (на испански Eduardo Chillida Juantegui) е световноизвестен испански скулптор от баски произход.

Учи в Мадридското висше училище за архитектура, но прекъсва следването си, за да играе професионално футбол (вратар в Кралското футболно дружество, Real Sociedad de Fútbol). След травма напуска спорта и започва да се занимава с изкуство.

Началото на 50-те години на 20 век са от решаващо значение за Чилида: жени се за Пилар Белсунсе, ражда се първото от осемте му деца, за кратко живее в Париж, където оформя стила си, връща се завинаги в своето родно място Сан Себастиан и с незначителни прекъсвания остава там до смъртта си през 2002 година.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Чилида се прославя с абстрактни скулптури от дърво, глина, гипс и метал. Най-прочутите му произведения са огромни, железни сплетени геометрични форми, често ръждиви на цвят заради това, че се намират под открито небе.

В Ернани, селище на 9 километра от центъра на Сан Себастиан, се намира музеят на скулптора, наречен „Чилида Леку“, „мястото на Чилида“ – парк с произведения на открито и имението Сабалага, масивна каменна къща от XVI век, която помещава по-малките творби (серия хартиени „гравитации“, скици, алабастровите скулптури „Убежище за човека“, „Възхвала на светлината“, „Почит към Кандински“ и други). Името на комплекса целенасочено е „място“, не „музей“ – то е замислено и осъществено от артиста като живо пространство.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]