Памплона

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за града в Испания. За града в Колумбия вижте Памплона (Колумбия).

Памплона
Знаме    Герб
IruneaEzkaba.jpg
Страна Флаг на Испания Испания
Авт. област Навара
Надм. височина 449 m
Население (2005) 193 328 души
Официален сайт http://www.pamplona.es
Памплона в Общомедия

Пампло̀на (на испански: Pamplona, на баски Iruña, Ируня) е испански град, административен център на Навара. Разположен е на река Арга, а населението му е 196 836 души към януари 2007.

За баския национализъм, Памплона е историческата столица на Еускал Ерия.

Има 3 университета, летище и се свързва с всички испански провинции чрез автомагистрали.

Градът е голям икономически център, най важните сектори са производствтото на коли (фабрика на Volkswagen Group), енергия (има много аерогенератори), конструктивен материал и производство на хартия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сегашната Памплона е построена на мястото на баския град Ируня (Iruñа). В епохата на римската империя се е превърнала в град с име Помпаело. Помпаело е основан от Снео Помпейо Магно (Гней Помпей Магнус) в 74 година пр. н. е. Тук генерал Помпейо основава военно селище, което с времето се превръща в Памплона. Памплона е един от най-древните европейски градове, разположен по поречието на река Арго в Северна Испания. Градчето, основано през 75 г. пр. Хр. от римския пълководец Помпей, е известно с прочутия си фестивал Свети Фермин (от 7 до 14 юли), за който е писал самият Хемингуей. През 1923-а писателят посещава града, за да го опише по-късно в "И изгрява слънце". Бикоборската арена "Памплона Турина" се намира близо до градските стени, но до 1893-а борби с бикове са се провеждали и на площада "Пласа Дел Кастийо". Фестивалът Сан Фермин в Памплона е за испанците това, което е карнавалът в Рио за бразилците. След най-кървавата улична фиеста в света всяка година има ранени. Първоначално Памплона се състояла от три по-малки градчета. Всяко от тях било в постоянна война с останалите, докато кралят на Навара - Карлос III, не ги обединил през 1423-а. От трите градчета са запазени църквите „Свети Доминго“, „Свети Сернин“ и "Свети Николас". Памплона е известен с фестивала Сан Фермин, който се провежда всяка година в началото на юли и трае девет дни. 9-дневният празник е изпълнен с пиене, прекъсвано от всекидневното тичане пред бикове по калдъръмените улици. Пиршествата в града вървят денонощно. Веселбата е толкова заразителна, че хората не усещат как денят преминава в нощ, а нощта се сменя с ден. Кориди с бикове, балове и концерти, улични фиести, много бира и червено вино потичат по уличките на града. Фестивалът прави от 250-хилядния град място, в което живеят и се веселят около 3 млн. човека. Сан Фермин е светецът, патрон и закрилник на Навара. Хората започват да честват патрона си от края на XVI век. Корените на фестивала обаче са още по-стари - те датират от времето, когато Испания приема християнството. Традицията да се пускат бикове по улиците на града става известна на света, когато Ърнест Хемингуей я описва в романа си "И изгрява слънце" ("Фиеста"). Веселието е белязано и от немалко трагедии. Властите в Памплона започват да водят черна статистика на жертвите по време на празненствата още през 1911 г. От бягането пред биковете са загинали общо 16 души.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Населението на града към 2008 е 197 275 жители. В града има и голяма българска общност - 2 326 (на трето място след еквадорската и боливийската).


Демографско развитие на Памплона между 1991 и 2005
1991 1996 2001 2004 2005
180 372 166 279 183 964 191 865 193 328

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Представителният футболен отбор на града носи името "Осасуна". Състезава се в испанската Примера дивисион.

Другият професионален отбор в града е хандбалния "Сан Антонио", който е два пъти шампион на Испания и веднъж европейски клубен шампион (2001).

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни перпратки[редактиране | редактиране на кода]