УЕФА

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Logo uefa europa 2012.png

УЕФА (UEFA - Union of European Football Associations, на български: Съюз на европейските футболни асоциации) е административният и ръководен орган на европейския футбол. УЕФА представлява националните футболни асоциации на Европа, ръководи национални и клубни състезания, включително Европейското първенство на УЕФА, Шампионската лига, Лига Европа и УЕФА Суперкупа, контролира наградния фонд, правилата и медийните права за тези състезания. Основана на 15 юни 1954 г. в Базел, Швейцария. УЕФА е член на ФИФА и се състои от 55 национални членове на асоциацията.

До 1959 главната централа е разположена в Париж, а по-късно в Берн. През 1995 г. централата на УЕФА е прехвърлена към Нион, Швейцария. Анри Делоне е първият генерален секретар,а Еббе Шварц първият президент. Последният избран за президент е бивш френски футболист Мишел Платини, но в момента е със спрени права,затова настоящият изпълняващ длъжността президент е Анхел Вилар Лона.

История и членство[редактиране | редактиране на кода]

  • УЕФА е основана на 15 юни 1954 г. в Базел, Швейцария, след консултации между италиански, френски и белгийски асоциации. Първоначално Европейския футболен съюз се състои от 25 членки, чиито брой се удвоява от началото на 1990г. и в момента броят им е 55.
  • Някои членове на УЕФА не са суверенни държави, но са част от по-голямa призната суверенна държава в контекста на международното право. Те включват Северна Ирландия, Шотландия, Англия и Уелс, (Страните от Обединеното кралство), Гибралтар (Британска отвъдморска територия), и Фарьорските острови (автономна държава в рамките на датското кралство). Някои членове на УЕФА са трансконтинентални държави (Армения, Азербайджан, Грузия, Турция и Русия). Няколко азиатски страни също са допуснати до Европейската футболна асоциация, особено Израел и Казахстан, които са били членове на футболната азиатска конфедерация, за разлика от (Косово, Монако и Ватикана), които не са членове. Освен това някои асоциации членки на УЕФА позволяват на отбори извън основната територия на тяхната асоциация, да вземат участие в тяхното "вътрешно" първенство. Монако, например, участва във френската Лига (макар и отделна суверенна държава); Уелските клубове Кардиф Сити и Суонзи Сити участват в английската лига.
Uefa 2013.png

Състезания[редактиране | редактиране на кода]

УЕФА ръководи официални международни състезания в Европа и някои страни от Северна, Югозападна и Централна Азия за националните отбори и професионални клубове, известни като състезания на УЕФА, някои от които се считат за най-престижните турнири в света.

международни[редактиране | редактиране на кода]

Основното състезание за национални отбори за мъже е Европейското първенство по футбол, започва през 1958 г., с първите финали през 1960 г., и известно като Купата на европейските нации до 1964. Нарича се УЕФА или Евро. УЕФА също организира национални състезания за Под-21г, Под-19г и Под-17г . За националните отбори на жените, се организира УЕФА Женско първенство, организират се и състезания за жени под 19 и по 17г. възраст,както и първенства старва възраст.

УЕФА също така организира Меридиан Купата на УЕФА-CAF с CAF за младежките отбори в опит да стимулира младежкия футбол. УЕФА стартира Купата на регионите на УЕФА ", за полу-професионални отбори, представляващи тяхната местна област, през 1999 г. Съществуват първенства по футзал за мъже и за младежи под 21г.

Мъжките национални отбори на Испания,Германия,Франция и Италия са единствените печелили евреопейските първенства във всички категории.

на клубно ниво[редактиране | редактиране на кода]

Най-престижното състезание е Шампионската лига на УЕФА, което започва през сезон 1992/93 и събира най-добрите 1-4 отбора на лига от всяка страна (броя на отборите зависи от класирането на тази страна и техният брой може да бъде увеличен или понижен).Това състезание е преструктурирано от предходното такова,което е събирало само топ отборите на всяка страна(което се е провеждало от 1955 до 1992г. и се е наричало Европейска купа.)

Вторият по престиж турнир е Лига Европа.В този турнир участват победителите от националните купи и отборите с високо класиране в първенството.Този турнир стартира през 1971г. като наследник на два други турнира-Купа на УЕФА и купа на Междусъюзническите градве. Има трети турнир,който впоследствие е абсорбиран от Купата на Уефа,сега Лига Европа.

Само четири отбора (Ювентус, Аякс, Байерн Мюнхен и Реал Мадрид) са спечелили всеки един от трите основни състезания ( / Шампионска лига/ Европейската Купа / Лига Европа)

В женския футбол УЕФА също провежда Шампионската лига за клубни отбори. Конкурсът за първи път е проведен през 2001 г., и е известен като купа за жени на УЕФА до 2009 г.

UEFA member associations map.svg

Спонсори[редактиране | редактиране на кода]

За Шампионска Лига настоящите основни спонсори са:

Nissan, Газпром, Heineken, Мастъркард, Sony Computer Entertainment Europe, PlayStation, Sony Xperia, УниКредит, PepsiCo, Gatorade

Членове на УЕФА

Спонсорите Шампионската лига също са спонсори на УЕФА Суперкупа, на УЕФА Дамска Шампионска лига и УЕФА младежка лига (с изключение на Heineken, която се заменя с Konami Pro Evolution Soccer.)

На Лига Европа настоящите основните спонсори са: Hankook, УниКредит, FedEx, Enterprise Rent-A-Car. Adidas е вторичен спонсор и осигурява топка за всеки мач и униформата на рефера.

Портал В Портал Футбол можете да намерите още много страници за футбол.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA