ТИМ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за икономическата групировка. За групата от индивиди вижте Тим.

ТИМ е неформалното название на варненския икономически холдинг около групата „Химимпорт АД“, основан в средата на 90-те години от няколко морски пехотинци от елитното поделение "Тихина" към ВМС на България.[1]. Конгломератът е управляван от Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев. Името на групировката идва от думата отбор на английски[2], но съвпада и с първите букви от малките имена на тримата управители.

Холдингът е собственик на десетки дружества с различни сфери на дейност, сред които: курортен комплекс "Свети Константни и Елена", авиокомпанията "България ер", Централна кооперативна банка, ЗАД „Армеец“, „Зърнени храни България“, Фарин АД, Блумбърг ТВ България, България он Ер, медийната група Инвестор.бг, вестник Черно море, радио Алфа, хотел „Плиска“, хотел "Астера" - Златни пясъци и др.. Холдингът заедно с дъщерните дружества е един от най-големите работодатели в България, като само Химимпорт АД разполага с 6 600 работни места. "Химимпорт" АД и ТБ "Централна кооперативна Банка" са основните компании определящи оборота на БФБ(Българската Фондова Борса).[3]

Твърдения за връзки с организираната престъпност[редактиране | редактиране на кода]

През 2005 г. действащият към този момент посланик на САЩ в България Джеймс Пардю изпраща конфиденциална грама, в която описва известните публични лица на организираната престъпност в България. Сред тях той нарежда и групировката ТИМ, като я сравнява с Мултигруп в стремежа ѝ да добие контрол над възможно най-много сфери на дейност. Той определя ТИМ като един от най-големите и най-сериозни икономически концерни в България. Престъпната дейност се описва като изнудване и рекет, сплашване, трафик на проституция, хазарт, наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили [1].

През 2008 г. в книгата си „Новите български демони“ германският разследващ журналист и писател Юрген Рот пише, че „в момента ТИМ е най-мощната криминална структура в България“.[4]

Не е известно българската прокуратура да е разследвала тези или други публично тиражирани обвинения в престъпна дейност.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б (U) BULGARIAN ORGANIZED CRIME (C-CN5-00054). // УикиЛийкс, 07.08.2005. Посетен на 04.01.2016.
  2. Иво Каменов от ТИМ: ВИС и СИК са бандити, ние сме войници!. // Посетен на 05.01.2016.
  3. Презентация на „Химимпорт” АД – 2013 (PDF). // chimimport.bg. Химипорт АД, 2014. с. 19. Посетен на 2016-05-16.
  4. ТИМ - тайнствената групировка. // Дневник, 06.02.2009. Посетен на 04.01.2016.