ТИМ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за икономическата групировка. За групата от индивиди вижте Тим.

ТИМ е неформалното название на варненския икономически холдинг около групите на дружествата „Холдинг Варна АД“ и „Химимпорт АД“. Основан е в средата на 90-те години от няколко морски пехотинци от военното поделение „Тихина“ към ВМС на България.[1]. Конгломератът е управляван от Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев. Името на групировката идва от думата отбор на английски[2], но съвпада и с първите букви от малките имена на тримата управители.

Холдингът е собственик на десетки дружества с различни сфери на дейност. Сред тях са медиите Bulgaria ON AIR (наследник на телевизия МСАТ) и Bloomberg TV Bulgaria.[3][4] „Химимпорт“ АД и ТБ „Централна кооперативна Банка“ са основните компании определящи оборота на БФБ (Българската Фондова Борса).[5]

Твърдения за връзки с организираната престъпност[редактиране | редактиране на кода]

През 2005 г. действащият към този момент посланик на САЩ в България Джеймс Пардю изпраща конфиденциална телеграма, в която описва известните публични лица на организираната престъпност в България. Сред тях той нарежда и групировката ТИМ, като я сравнява с Мултигруп в стремежа ѝ да добие контрол над възможно най-много сфери на дейност. Той определя ТИМ като един от най-големите и най-сериозни икономически концерни в България. Престъпната дейност се описва като изнудване и рекет, сплашване, трафик на проституция, хазарт, наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили [1].

През 2008 г. в книгата си „Новите български демони“ германският разследващ журналист и писател Юрген Рот пише, че „в момента ТИМ е най-мощната криминална структура в България“.[6]

През 2011 г. варненската журналистка Невяна Троянска публикува книгата „ТИМ – отборът, който превзе България“, в която се проследява развитието на групировката от самото ѝ начало.

Не е известно българската прокуратура да е разследвала тези или други публично тиражирани обвинения в престъпна дейност.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Икономика“         Портал „Икономика          Портал „България“         Портал „България