ТИМ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за икономическата групировка. За групата от индивиди вижте Тим.

ТИМ е неформалното название на варненския икономически холдинг около групите на дружествата „Холдинг Варна АД“ и „Химимпорт АД“. Основан е в средата на 90-те години от няколко морски пехотинци от военното поделение "Тихина" към ВМС на България.[1]. Конгломератът е управляван от Тихомир Митев, Иво Каменов и Марин Митев. Името на групировката идва от думата отбор на английски[2], но съвпада и с първите букви от малките имена на тримата управители.

Холдингът е собственик на десетки дружества с различни сфери на дейност, сред които: курортен комплекс "Свети Константни и Елена", авиокомпанията "България Ер", Централна кооперативна банка, ЗАД „Армеец“, „Зърнени храни България“, Фарин АД, Инвестор.БГ АД, МСАТ Кейбъл ЕООД, телевизия и радио Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria, Черно Море ТВ, Алфа Радио, хотел "Астера" - Златни пясъци и много други. Холдингът заедно с дъщерните дружества е един от най-големите работодатели в България, като само „Химимпорт АД“ разполага с 6 600 работни места. "Химимпорт" АД и ТБ "Централна кооперативна Банка" са основните компании определящи оборота на БФБ(Българската Фондова Борса).[3]

Твърдения за връзки с организираната престъпност[редактиране | редактиране на кода]

През 2005 г. действащият към този момент посланик на САЩ в България Джеймс Пардю изпраща конфиденциална грама, в която описва известните публични лица на организираната престъпност в България. Сред тях той нарежда и групировката ТИМ, като я сравнява с Мултигруп в стремежа ѝ да добие контрол над възможно най-много сфери на дейност. Той определя ТИМ като един от най-големите и най-сериозни икономически концерни в България. Престъпната дейност се описва като изнудване и рекет, сплашване, трафик на проституция, хазарт, наркотици, кражби на коли и трафик на крадени автомобили [1].

През 2008 г. в книгата си „Новите български демони“ германският разследващ журналист и писател Юрген Рот пише, че „в момента ТИМ е най-мощната криминална структура в България“.[4]

Не е известно българската прокуратура да е разследвала тези или други публично тиражирани обвинения в престъпна дейност.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б (U) BULGARIAN ORGANIZED CRIME (C-CN5-00054). // УикиЛийкс, 07.08.2005. Посетен на 04.01.2016.
  2. Иво Каменов от ТИМ: ВИС и СИК са бандити, ние сме войници!. // Посетен на 05.01.2016.
  3. Презентация на „Химимпорт” АД – 2013 (PDF). // chimimport.bg. Химипорт АД, 2014. с. 19. Посетен на 2016-05-16.
  4. ТИМ - тайнствената групировка. // Дневник, 06.02.2009. Посетен на 04.01.2016.