Джеймс Пардю

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джеймс Пардю
James Pardew
американски дипломат
James W. Pardew.jpg
Роден

Джеймс Пардю (на английски: James W. Pardew) е американски военен и дипломат, посланик на САЩ в България в периода 2002 – 2005. Дипломатическата му кариера е фокусирана върху Балканите.

Пардю е един от преговарящите в екипа на Ричард Холбрук, довели до подписването на Дейтънското споразумение. Участва в американската мисия по обучение и екипиране на отбранителните сили на Босна. Като представител на Вашингтон, води преговори със Слободан Милошевич и други сръбски политически лидери по време Косовската война. Американски преговарящ в международната мисия за урегулиране на етническите конфликти в Северна Македония, която води до Охридското споразумение. Като представител на НАТО има принос в оформянето на плана Ахтисаари.

Преди да започне работа като дипломат, в продължение на 28 години Пардю е офицер във военното разузнаване, като се издига до директор на външното разузнаване в Пентагона. Има чин полковник. Роден е в Мемфис, Тенеси, израства в Джоунсбъроу, Арканзас. Има бакалавърска степен по журналистика и магистърска по политически науки.