Охридско споразумение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Охридското споразумение)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анекс към Охридското споразумение, Държавен архив на Република Македония

Охридският рамков договор (на македонска литературна норма: Охридски рамковен договор; на албански: Marrëveshja e Ohrit – Споразумение от Охрид) е мирен договор, подписан от правителството на Северна Македония и представители на етническите албанци на 13 август 2001 г.

Споразумението прекратява въоръжения конфликт между Армията за национално освобождение и македонските сили за сигурност и поставя основата за подобряване на правата на етническите албанци.[1]

Договорът предвижда и промяна в официалните езици в страната на общинско равнище – занапред всеки език, говорен от над 20% от населението в дадена община, става официален наред с македонския език в съответната община. Понастоящем само албанското малцинство с приблизително 25% от населението изпълнява този критерий.

История[редактиране | редактиране на кода]

Споразумението е предшествано от Охридските дискусии – серия от разговори между албанските и македонски представители, заедно с представители от Съединените щати и Европейския съюз. Разговорите се провеждат в Охрид.

Договорено е от Зоран Жилевски, главен секретар на президента Борис Трайковски. Македонската страна е представена от партиите ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, а албанската – от ДПА и ПДП. Макар че активно участва в конфликта, Армията за национално освобождение не взима пряко участие в разговорите[2].

Подписали[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Brunnbauer, Ulf. The implementation of the Ohrid Agreement: Ethnic Macedonian resentments. // Journal on Ethnopolitics and Minority Issues in Europe (1/2002). 2002. Посетен на 28 декември 2008.
  2. The Ohrid Framework Agreement Negotiations by Vasko Popetrevski and Veton Latifi (as a PDF)
     Портал „Македония“         Портал „Македония