Социалдемократически съюз на Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на ВМРО.

Социалдемократически съюз на Македония
SDSM zname.png
Знаме на СДСМ
Ръководител Зоран Заев
Основана 20 април 1991 г.;
преди 27 години
 (1991-04-20)
Щаб Скопие
Член на Партия на европейските социалисти
(асоцииран член)
Идеология Социалдемокрация
Събрание на Република Македония
49 / 120
Кметове на общини
5 / 80
Сайт sdsm.org.mk

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) (на македонска литературна норма: Социјалдемократски сојуз на Македонија) е една от най-големите политически партии в Република Македония.

История[редактиране | редактиране на кода]

СДСМ е образувана на 20 април 1991 г. и е наследник на Македонската комунистическа партия. До 2004 г. председател на партията е Бранко Цървенковски, след което е избран за президент на Република Македония. Оттогава на начело на СДСМ застават последователно Владо Бучковски, Радмила Шекеринска, Зоран Заев, който напуска този пост в полза на Бранко Цървенковски през пролетта на 2009 г., когато изтича мандата му като президент на страната. От 2 юни 2013 г. председател на партията отново е Зоран Заев. Други по-важни членове са Радмила Шекеринска, Никола Поповски, Илинка Митрева, Никола Кюркчиев, Владо Бучковски и други. СДСМ е пълноправен член на Социалистическия интернационал и е асоцииран член на Партията на европейските социалисти.

СДСМ e на власт в периода 1992-1998 г. и от 2002 до 2006 г.

На парламентарни избори през 2002 г. СДСМ спечели 43 от 120-те депутатски места в Събранието на Република Македония, като част от коалицията „За Македония заедно“, в която влизат Социалдемократическия съюз за Македония и Либералнодемократическата партия. Заедно за Македония е част от по-голяма правителствена коалиция с Демократичен съюз за интеграция.

През ноември 2005 г. Тито Петковски, един от най-изтъкнатите членове на СДСМ, се отцепва от партията и сформира Нова социалдемократическа партия. Това е второто отцепване от СДСМ. Първото е от 1993 г., когато Петър Гошев създава Демократическата партия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Македония“         Портал „Македония