Социалдемократически съюз на Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на ВМРО.

Социалдемократически съюз на Македония
SDSM zname.png
Знаме на СДСМ
Ръководител Зоран Заев
Основана 20 април 1991 г.;
преди 27 години
 (1991-04-20)
Щаб Скопие
Член на Партия на европейските социалисти
(асоцииран член)
Идеология Социалдемокрация
Събрание на Република Македония
49 / 120
Кметове на общини
5 / 80
Сайт sdsm.org.mk

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) (на македонска литературна норма: Социјалдемократски сојуз на Македонија) е една от най-големите политически партии в Република Македония.

История[редактиране | редактиране на кода]

СДСМ е образувана на 20 април 1991 г. и е наследник на Македонската комунистическа партия. До 2004 г. председател на партията е Бранко Цървенковски, след което е избран за президент на Република Македония. Оттогава на начело на СДСМ застават последователно Владо Бучковски, Радмила Шекеринска, Зоран Заев, който напуска този пост в полза на Бранко Цървенковски през пролетта на 2009 г., когато изтича мандата му като президент на страната. От 2 юни 2013 г. председател на партията отново е Зоран Заев. Други по-важни членове са Радмила Шекеринска, Никола Поповски, Илинка Митрева, Никола Кюркчиев, Владо Бучковски и други. СДСМ е пълноправен член на Социалистическия интернационал и е асоцииран член на Партията на европейските социалисти.

СДСМ e на власт в периода 1992-1998 г. и от 2002 до 2006 г.

На парламентарни избори през 2002 г. СДСМ спечели 43 от 120-те депутатски места в Събранието на Република Македония, като част от коалицията „За Македония заедно“, в която влизат Социалдемократическия съюз за Македония и Либералнодемократическата партия. Заедно за Македония е част от по-голяма правителствена коалиция с Демократичен съюз за интеграция.

През ноември 2005 г. Тито Петковски, един от най-изтъкнатите членове на СДСМ, се отцепва от партията и сформира Нова социалдемократическа партия. Това е второто отцепване от СДСМ. Първото е от 1993 г., когато Петър Гошев създава Демократическата партия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Македония“         Портал „Македония