Социалдемократически съюз на Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) (на македонска литературна норма: Социјалдемократски сојуз на Македонија) е една от най-големите политически партии в Република Македония. СДСМ е образувана на 20 април 1991 и е наследник на Македонската комунистическа партия. До 2004 председател на партията е Бранко Цървенковски, след което е избран за президент на Република Македония. От тогава на начело на СДСМ застават последователно Владо Бучковски, Радмила Шекеринска, Зоран Заев, който напуска този пост в полза на Бранко Цървенковски през пролетта на 2009 г., когато изтича мандата му като президент на страната. От 2 юни 2013 г. председател на партията е Зоран Заев. Други по-важни членове са Радмила Шекеринска, Никола Поповски, Илинка Митрева, Никола Кюркчиев, Владо Бучковски и други. СДСМ е пълноправен член на Социалистическия интернационал и е асоцииран член на Партията на европейските социалисти.

СДСМ e на власт в периода 1992-1998 и от 2002 до 2006.

На парламентарни избори през 2002 година СДСМ спечели 43 от 120-те депутатски места в Събранието на Република Македония, като част от коалицията „За Македония заедно“, в която влизат Социалдемократическия съюз за Македония и Либералнодемократическата партия. Заедно за Македония е част от по-голяма правителствена коалиция с Демократичен съюз за интеграция.

През ноември 2005 година Тито Петковски, един от най-изтъкнатите членове на СДСМ, се отцепи от партията и сформира Нова социалдемократическа партия. Това е второто отцепване от СДСМ. Първото е от 1993, когато Петър Гошев създава Демократическата партия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]