Социалдемократически съюз на Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Социалдемократически съюз на Македония
Социјалдемократски сојуз на Македонија
Лого на Социјалдемократски Сојуз на Македонија (СДСМ).svg
Абревиатура СДСМ
Ръководител Димитър Ковачевски
Основател Бранко Цървенковски
Основана 20 април 1991 г.
Седалище Скопие
Младежка организация Социалдемократически младежки съюз на Македония
Член на Прогресивен алианс
Партия на европейските социалисти (асоцииран член)
Можем
Идеология Социалдемокрация
Събрание
31 / 120
Кметове
57 / 81
Сайт sdsm.org.mk
Знаме на партията
Знаме на СДСМ.svg

Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) (на македонска литературна норма: Социјалдемократски сојуз на Македонија, на албански: Lidhja socialdemokrate e Maqedonisë, LSDM) е една от най-големите политически партии в Северна Македония.

История[редактиране | редактиране на кода]

СДСМ е образувана на 20 април 1991 г. и е наследник на Македонската комунистическа партия. До 2004 г. председател на партията е Бранко Цървенковски, след което е избран за президент на Северна Македония. Оттогава начело на СДСМ застават последователно Владо Бучковски, Радмила Шекеринска, Зоран Заев, който напуска този пост в полза на Бранко Цървенковски през пролетта на 2009 г., когато изтича мандата му като президент на страната. От 2 юни 2013 г. председател на партията отново е Зоран Заев. Други по-важни членове са Никола Поповски, Илинка Митрева, Никола Кюркчиев и други. СДСМ е пълноправен член на Социалистическия интернационал и е асоцииран член на Партията на европейските социалисти.

Партията губи изборите през 1998 г., но на законодателните избори, 15 септември 2002 г., партията се превръща в най-силната партия, печелейки 60 от 120 места в парламента на Македония като основна партия на алианса Заедно за Македония, воден от СДСМ и Либералнодемократическа партия . Заедно за Македония управляваха в коалиция с Демократичния съюз за интеграция.

Дългогодишният бивш лидер на партията беше Бранко Цървенковски, който беше министър-председател на Македония от 1992 до 1998 г. и от 2002 до 2004 г. След това Цървенковски беше избран от Социалдемократическата партия за президент на Македония на пост, който заемаше до май 2009 г. Председателството беше поверено на Владо Бучковски, който беше лидер на партията и министър-председател до парламентарните избори през 2006 г. СДСМ е член на Прогресивния алианс и асоцииран филиал на Партията на европейските социалисти (ПЕС). На 30 ноември 2005 г. един от най-видните членове на СДСМ Тито Петковски, който се кандидатира за президент през 1999 г. и зае второ място, напусна партията, за да създаде Нова социалдемократическа партия . Това е второто голямо разцепление от СДСМ, като първото е разцеплението от 1993 г. на Петър Гошев, който създаде Демократическата партия.

На проведените през 2008 г. парламентарни избори в Северна Македония коалицията Слънце (от която СДСМ беше водеща партия) беше победена, като получи 27 от 120 места. На последните местни избори от 2009 г. социалдемократите победиха в 8 от общо 84 общини в страната. Социалдемократическият съюз на Македония е втората по големина политическа партия и основната опозиционна партия в страната. През май 2009 г., след приключване на 5-годишния мандат на президент на Република Македония, Бранко Цървенковски се завръща в СДСМ и е преизбран за лидер на партията. Той реорганизира партията дълбоко, но подаде оставка след поражението на партията на местните избори през 2013 г. През юни 2013 г. за нов лидер е избран Зоран Заев.

Партията беше победена на общите избори през 2014 г. от ВМРО-ДПМНЕ, но резултатите не бяха признати и опозиционните партии бойкотираха парламента. От февруари до май 2015 г. Заев пусна подслушван материал, в който се твърди, че премиерът Никола Груевски е шпионирал незаконно над 20 000 граждани. През май в Скопие започнаха големи протести, включително членове на СДСМ. Големи тълпи се събраха на протест на 17 май, настоявайки за оставка от Груевски, който отказа да се оттегли и организира проправителствен митинг на следващия ден. Броят на протестиращите се оценява на над 40 000. Заев заяви, че броят на протестиращите е достигнал 100 000 и каза, че някои от тях ще останат там, докато Груевски не подаде оставка. Дипломати от Европейския съюз предложиха да посредничат за разрешаване на кризата. Политическата криза беше превишена със споразумението от Пржино от юли 2015 г., което задължи преходно правителство със СДСМ от ноември 2015 г., оставка от Груевски през януари 2016 г. и предсрочни парламентарни избори на 11 декември 2016 г. На изборите на 11 декември 2016 г. партията спечели почти 440 000 и 49 депутати, което беше вторият най-добър резултат в историята на СДСМ след резултата от 2002 г. През февруари 2017 г. Заев започна преговори с младши партньори за формиране на мнозинство в парламента.

Преди парламентарните избори през 2020 г. партията се ребрандира, като промени логото си, за да бъде подобно на други европейски социалдемократически партии, и промени основния си цвят на червен.

Партийни лидери[редактиране | редактиране на кода]

Противоречия[редактиране | редактиране на кода]

Българофобия[редактиране | редактиране на кода]

По време на изборите за кмет на Скопие през 2021 г. СДСМ под ръководството на Зоран Заев се опита да се облагодетелства от българофобията, като обвиняват опонентката им Данела Арсовска, че е българка, защото уж притежава български паспорт.[2][3][4] Публикуван е банер във Фейсбук от партия СДСМ в същия ден, когато лидерът Зоран Заев обвини Арсовска, че е българска гражданка. Графиката гласи „Ще изляза, ще гласувам!“ и „Скопие НЕ се нуждае от български кмет“.[4][5][6]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Македония“         Портал „Македония