Зоран Заев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зоран Заев
Зоран Заев
Мандат
встъпил в длъжност на
1 юни 2017
Президент
  Георге Иванов
Предшественик Емил Димитриев
Мандат
22 март 2005 – 22 декември 2016
Предшественик Кирил Янев
Наследник Костадин Костадинов
Роден
Националност Флаг на Република Македония Република Македония
Религия Православен християнин
Деца 2
Полит. партия СДСМ
Университет Скопски университет
Занятие Икономист

Зоран Заев е политик от Република Македония, депутат, кмет на родния си град Струмица от 2005 г. до 2016 г., председател на Социалдемократическия съюз на Македония, настоящ министър-председател на Република Македония от 1 юни 2017 г.

Заев претърпява провал на парламентарните избори през 2014 г., след което обвинява избирателната комисия и решава неговата партия да действа като извънпарламентарна опозиция. През 2015 г. публикува незаконно придобити телефонни разговори на висши държавни служители, които съдържат улики за организирана престъпност. Същата година подписва Пържинският договор, който предвижда служебно правителство за организиране на предсрочни парламентарни избори през 2016 г. След предсрочните избори през 2016 г., партията на Заев формира парламентарно мнозинство с депутати от ДСИ, Движение Беса и Алианс за албанците.

Заев с Бойко Борисов по време на Световния Икономически Форум в Давос 2018

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години и образование[редактиране | редактиране на кода]

Родителите на Заев са от село Муртино, Струмишко.

Заев завършва основно и средно образование в родния си град. Завършва Икономическия факултет на Скопски университет през 1997 г., а след това постъпва като магистър в същия факултет, по парична икономика. Говори свободно английски и южнославянски езици, а роден език му е македонски.

Професионален път[редактиране | редактиране на кода]

Заев преминава през различни позиции в своето професионално развитие: служител и директор в търговското предприятие „Търгопродукт“, Струмица (1997 – 2003), като междувременно той е член на УС на „Щеделница Пеон“, Струмица (1998 – 2003), член на УС на ИГМ „Еленица“, Струмица (2001 – 2003). Председател на УС на „Комуналец“, Струмица (2000 – 2003).

Политическа кариера[редактиране | редактиране на кода]

Заев е член на СДСМ от 1996 г. В продължение на 2 мандата е член на председателството на общинската организация на СДСМ в Струмица. От 1996 г. активно участва във всички избори.

През ноември 2002 г. става член на централния комитет на СДСМ, депутат е в Събранието на Република Македония в периода 2003 – 2005 г. На местните избори през 2005 г. става кмет на Струмица. На 17 юли 2008 г., поради съмнение за злоупотреба със служебно положение при изграждането на търговския център „Global“, е арестуван заедно с още петима негови сътрудници. Случаят е приключен след помилване от президента Бранко Цървенковски, с което Заев и неговите сътрудници са пуснати на свобода. Заев е назначен за изпълняващ длъжността председател на СДСМ през септември 2008 г. след състоял се партиен конгрес. На местните избори през 2009 г., той за втори път е избран за кмет на община Струмица. След завършване на президентския мандат на Цървенковски през 2009 г., Цървенковски се връща начело на СДСМ, а Заев става заместник-председател на партията. През юни 2013 г., Зоран Заев е избран за председател на СДСМ след оставката на Цървенковски, заради лошия изборен резултат на местните избори през 2013 г.

През първата половина на 2015 г. Заев публикува телефонни разговори, за които твърди, че са били записани от УБК по поръчка на Никола Груевски и Сашо Миялков като част от подслушване на 20 хиляди македонски граждани. Същите са основание за наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение срещу ръководството на ВМРО-ДПМНЕ. Поради публикуването на записите, Заев през април е обвинен в насилие към представители на висшите държавни органи, а бившият разузнавач Зоран Верушевски и негови хора от МВР са обвинени в опит за преврат. При публикуването на записите, прокуратурата отваря дело срещу Заев под името „Подкуп“, в което Заев е заподозрян за получаване на подкуп от Струмишкия бизнесмен Иван Николов от около 164 хиляди евро за получаване на разрешение за изграждане на църква.

Заев, като представител на СДСМ, е участник в преговорите за преодоляване на политическата криза между лидерите на най-големите македонски партии с чуждестранни посредници. Партийните лидери подписват Пържинският договор. През април 2016 г. президентът Георге Иванов взима решение за помилване на 56 души, включени в разследването, между които Груевски и Заев, но по-късно решението е оттеглено поради натиск от местната и международната общественост. След изборите през декември 2016 г., Заев формира парламентарно мнозинство между партиите на СДСМ, ДСИ, Беса и Алианс за албанците. На 17 май 2017 г. той става мандатоносител, след като Иванов му възлага мандата за сформиране на новото правителство.

Министър-председател[редактиране | редактиране на кода]

На 31 май Събранието на Република Македония избира с 62 гласа „За“ кабинета Заев, в който са 25 министри. По време на речта си, Зоран Заев представя програмата за новото управление, в която приоритет ще бъде членството на Република Македония в НАТО и Европейския съюз. Той обещава икономически растеж и край на корупцията от новото, отговорно европейско правителство.

На 20 юни 2017 г. Зоран Заев е на посещение в България, където се среща с Бойко Борисов и Румен Радев. Заедно с Борисов, той поднася цвята на паметника на Цар Самуил в София, като е обявено, че двете държави ще подпишат договор за добросъседство навръх Илинден.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Заев е женен за Зорица Заева, с която имат две деца – Александра и Душко[1] Има един брат – Вице Заев.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Претседател на СДСМ. // Официална уеб страница на СДСМ. Посетен на 2017-11-27. ((mk))
  2. Зоран Заев е новият лидер на социалдемократите в Македония
  3. „ВИЦЕ ЗАЕВ: Јас се гордеам што сум брат на Зоран Заев!“. // „Струмица Денес“, 2017-11-17. Посетен на 2017-11-27. ((mk))
Емил Димитриев министър-председател (31 май 2017 – ... ...) ...
Грб на Република Македонија Министър-председатели на Република Македония

Никола Клюсев | Бранко Цървенковски | Любчо Георгиевски | Бранко Цървенковски | Радмила Шекеринска * | Хари Костов | Радмила Шекеринска * | Владо Бучковски | Никола Груевски | Емил Димитриев | Зоран Заев
* временно назначение, не титуляр

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Македония“         Портал „Македония