Сашо Миялков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сашо Миялков
Сашо Мијалков
разузнавач и политик от Република Македония
Роден

Сашо Миялков (на македонска литературна норма: Сашо Мијалков) е разузнавач и политик, директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване на Република Македония през 2006–2015.

Произход и семейство[редактиране | редактиране на кода]

Сашо Миялков произлиза от влиятелно щипско семейство. Той е син на Йордан Миялков, първия министър на вътрешните работи на Република Македония, трагично загинал през декември 1991 г. Сашо Миялков е първи братовчед на министър-председателя Никола Груевски (майката на Груевски Надежда е сестра на Йордан Миялков). Има брат Владимир.

Оженен е за балерината Александра Миялкова.

Образование и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Сашо Миялков завършва бизнес администрация в Прага, Чехия през 1994 г. След четири години завършва и Икономическия факултет на Скопския университет.

Започва служебната кариера като помощник на министъра на отбраната Никола Клюсев (1998-2000). Съветник на министъра на отбраната Любен Пауновски (2000-2001). Държавен съветник по въпросите на сигурността в правитеството (2001-2003).

След победата на ВМРО-ДПМНЕ на изборите през 2006 г. Сашо Миялков от 29 август 2006 г. е директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) и е една от най-влиятелните личности в страната.[1][2] Според официални данни от неговите имотни декларации, обявени от опозицията, той същевременно се занимава с бизнес: между 2008 и 2013 г. е станал собственик на четири фирми, а състоянието му е нараснало от 1.1 до 2.7 милиона евро.[3][4] Миялков отрича тези твърдения, обяснявайки, че в своите декларации бил допуснал „техническа грешка“.[5] През 2015 г. опозицията публикува серия подслушани телефонни разговори на Миялков, които го уличават в дирижиране на съдебната система и в брутална диктовка на полицейската разправа с Любе Бошковски.

На 12 май 2015 г., три дни след Кумановския инцидент, Сашо Миялков подава оставка като директор на УБК.[6]

От 2007 година е член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония