Димитър Ковачевски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димитър Ковачевски
Димитар Ковачевски
северномакедонски политик
8 май 2023 г.
Роден
24 юли 1974 г. (49 г.)

Учил вСкопски университет
Политика
ПартияСоциалдемократически съюз на Македония
Димитър Ковачевски в Общомедия

Димитър Ковачевски (на македонска литературна норма: Димитар Ковачевски) е северномакедонски икономист, бизнесмен и политик, председател на Социалдемократическия съюз на Македония от края на 2021 година, наследявайки Зоран Заев на поста. Министър-председател на Северна Македония от 16 януари 2022 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1974 година в град Куманово, тогава в Социалистическа федеративна република Югославия. Син е на Слободан Ковачевски, който е бил кмет на Куманово и посланик на Северна Македония в Черна гора. Димитър Ковачевски завършва Икономическия факултет на Скопския университет. След като завършва магистратура в Скопие, заминава за Черна гора, където в 2008 година защитава докторантура по икономика в Черногорския университет в Подгорица. Специализира в Харвардския универитет, Мюнхенския технически университет, Еразъмския университет в Ротердам и други.[1]

Ковачевски започва кариерата си в Македонския телеком като директор маркетинг и управление на продажбите. Влиза в политиката и е член на Социалдемократическия съюз на Македония, като след това е част от партийното ръководство.[1] Става заместник-министър на финансите на Северна Македония и докато изпълнява длъжността си на 12 декември 2021 година е избран за председател на партията, наследявайки Зоран Заев.[2] След оставката на Заев, в медийното пространство циркулира очакването, че Ковачевски ще наследи и премиерския пост.[3] Малко по-късно самият Ковачевски обявява, че е избран да получи мандат за съставяне на правителство.[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Кој е Димитар Ковачевски, најсериозниот кандидат за наследник на Заев?. // Фокус, 17 ноември 2021 г. Посетен на 30 декември 2021 г.
  2. Dimitar Kovachevski on course to become North Macedonia’s new prime minister. // Politico, December 13, 2021. Посетен на 30 декември 2021 г.
  3. Наследникът на Зоран Заев ще настоява за начало на преговорите за членство в ЕС. // Българска национална телевизия, 13 декември 2021 г. Посетен на 30 декември 2021.
  4. Димитър Ковачевски ще получи мандат за съставяне на правителство в РМС. // Днес, 28 декемврви 2021 г. Посетен на 30 декември 2021 г.