Стево Пендаровски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Стево Пендаровски
Стево Пендаровски
политик от Република Македония
Стево Пендаровски по време на визита в община Бървеница
Стево Пендаровски по време на визита в община Бървеница

Роден
3 април 1963 г. (55 г.)
Научна дейност
Област Политология
Стево Пендаровски в Общомедия

Стево Пендаровски (на македонска литературна норма: Стево Пендаровски) е политик и политолог от Република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стево Пендаровски е роден в Скопие през 1963 година. Завършва „Право“ в Скопския университет в 1987 година. Впоследствие става магистър в Института за социологически и политико-правни изследвания към същия университет. Там защитава докторат на тема „Външна политика и политика по сигурност на ЕС и малките държави: Рамката на националния дискурс“. По-късно става доцент в Университета „Американ колидж“ в Скопие.[1]

През 2008 – 2014 г. работи в Университета „Американ колидж“ в Скопие, където преподава предмети като международна сигурност, глобализация, световната политика и САЩ, международни организации и институции, външна политика, тероризъм.[1] Автор е на редица книги и трудове, публикувани в Република Македония и чужбина.[1]

През 1998–2001 е ръководител на Аналитично-изследователското управление на министерството на вътрешните работи и помощник на министъра по въпросите за връзки с обществеността. През 2001-2004 и 2005-2009 е съветник по национална сигурност и външна политика на двама различни президентиБорис Трайковски и Бранко Цървенковски, а междувременно през 2004-2005 е председател на Държавната изборна комисия.

На 27 февруари е определен и на 4 март 2014 г. е тържествено избран от опозиционната партия СДСМ като неин президентски кандидат.[1] На двата тура на президентските избори през април 2014 печели съответно 37.5 % и 41.1% от гласовете. Придържайки се към становището на СДСМ, Пендаровски не признава изборните резултати.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Биография на Стево Пендаровски на сайта на Университета „Американ колидж“ в Скопие

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Томовска, Сандра. „Кој е Стево Пендаровски – кандидат на СДСМ за претседател на Република Македонија?“. // КумановскиМуабети.mk, 28 февруари 2014. Посетен на 2014-03-01. ((mk))
     Портал „Македония“         Портал „Македония