Киро Глигоров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за президента на Северна Македония. За революционера от ВМРО вижте Кирил Глигоров (революционер).

Киро Глигоров
Президент на Република Македония
Мандат 27 януари 1991 г. – 19 ноември 1999 г.
Министър-председател
1991 – 1992 Никола Клюсев
1992 – 1998 Бранко Цървенковски
Предшественик той като президент на СРМ (27 януари 1991 – 7 юни 1991)[1][2]
Наследник Борис Трайковски
Обща информация
Роден
Починал
Националност Flag of North Macedonia.svg Северна Македония
Религия атеист
Съпруга Нада Глигорова (1920 – 2009)
Деца 3
Полит. партия СКМ/СДСМ
Университет Белградски университет
Професия юристполитик
Портал Портална икона Политика
Киро Глигоров в Общомедия
Колата на Глигоров след атентата.

Киро Благоев Глигоров (на македонска литературна норма: Киро Благоев Глигоров) е политик от Федерална Югославия и Република Македония, първи президент на страната от 1991 до 1999 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е като Кирил Благоев Григоров или Панчев на 3 май 1917 година в Щип, тогава анексиран от Царство България. След завършването на прогимназия в Щип, Кирило Глигорович постъпва в сръбска гимназия с интернат в Скопие. Дипломира се в Юридическия факултет на Белградски университет през 1940 г. и остава да работи там[3]. След краха на Югославия и българската анексия на Вардарската бановина през 1941 г. той се връща в Скопие и започва да работи като юрисконсулт на банка. През 1942 г. Глигоров е арестуван от българската полиция по донос, че е просръбски настроен комунист. Освободен е по нареждане на кмета на Скопие Спиро Китинчев, който гарантира за него като благонадежден българин. По-късно, през 1943 г. се включва в нелегалното движение, а през 1944 г. става активист на комунистическата партия. Член е на АСНОМ, където отговаря за финансите. След 1944 г. заема редица важни постове в администрацията. Впоследствие е финансов секретар на Съюзния изпълнителен съвет, член е на Председателството на СФРЮ и председател на Скупщината на СФРЮ.

След разпада на Югославия е първият президент на Република Македония. Има два мандата от 1991 до 1999 година. За президент на Македония е избран на 27 януари 1991 година, а за втори мандат на 19 ноември 1994. Изпълнява Функцията президент на Републиката до 19 ноември 1999 година. По времето на своите два мандата, се опитва да стабилизира Република Македония и да я предпази от обтегнати съседски отношения. Провежда политика на „еквидистанция“ (равноотдалечаване) от всички съседи на страната: Сърбия и Черна гора, България, Гърция и Албания.

На 3 октомври 1995 г. срещу него е извършен атентат[4], когато паркирана кола се взрвивява в близост до преминаващата му служебна кола. Шофьорът му загива, а Глигоров е тежко ранен над дясното си око, с което ослепява. След това не е в състояние да изпълнява президентските си функции до 1996 година. По това време длъжността президент заема Стоян Андов. Извършителите на атентата така и не са установени.

За отношенията между Република Македония и България Глигоров казва:

Отношенията между двете страни могат да бъдат и по-добри, но им пречат различни хора, на които това не им харесва, за жалост. Мисля, че отношенията между България и Македония ще бъдат и трябва да бъдат много близки, братски. Има много македонци в България, те са се преселили там бягайки от турци, гърци, от други... и значи сега живеят в България.[5]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

През 1943 г. се жени за Нада Глигорова, дъщеря на ренегата на ВМРО Стоян Мишев.[6] Син на Киро Глигоров е Владимир Глигоров, един от основателите на сръбската Демократическа партия. Умира на 1 януари 2012 година в Скопие.[7] Погребан е от семейството си в община Бутел.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((mk)) Глигоров става президент на 27 януари 1991, когато официалното име на страната е все още СР Македония -On This Day – Macedonian Information Agency, see: 1991: The official change of the state's name
  2. Biography of Kiro Gligorov at the Official website of the President of the Republic of Macedonia
  3. Глигоров, Киро. Македонија е се што имаме, Скопје, 2001, стр. 42.
  4. 11th anniversary of assassination attempt on Gligorov, perpetrators unknown. // MRT, 3 октомври 2006. Посетен на 1 август 2008.
  5. Киро Глигоров: Различни хора пречат на добрите отношения между България и Македония, www.vesti.bg, 17 януари 2010 г.
  6. Михайловъ, Иванъ. Спомени, томъ IV. Освободителна борба 1924 – 1934 г. (продължение). Indianapolis, IN, USA, Western Newspaper Publishing Co., Inc., 1973. с. 29.
  7. Former Macedonian President Kiro Gligorov Dies

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония