Бутел (община)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бутел
(Бутел)
Map of Butel Municipality, Macedonia.svg
Община Бутел на картата на Северна Македония
Butel Municipality.svg
Карта на общината.
Герб на Бутел
Знаме на Бутел
Данни
Страна Флаг на Северна Македония Северна Македония
Регион Скопски
Площ 54,79 km2
Население 36 154  (2002)
Гъстота 682,08/km2
Център Скопие
Селища 8
Код на МПС SK
Кмет Петре Латиновски
Официален сайт www.opstinabutel.gov.mk
Бутел в Общомедия

Бутел (на македонска литературна норма: Бутел) е новоформирана, отделена от Община Чаир, община в Северна Македония на територията на град Скопие, в най-северната част на града. Кмет на общината е Петре Латиновски. Община Бутел обхваща площ от 54,79 km2 и има 36 154 жители. Градските части на общината са делят на няколко квартала - Бутел I, Бутел II и Радишани. В състава на Бутел влизат и селата Визбегово, Любанци, Люботен и Радишани.

История[редактиране | редактиране на кода]

Според новия закон за административно-териториалното деление на Северна Македония и след успешните пазарлъци на албанските политически партии с македонското правителство за формиране на скопски райони с преобладаващо албанско население (с цел Община Скопие да бъде двуезичен град - според Охридското споразумение, ако в дадена община 20% от населението е от албански призход, то тогава албанският език е втори официален за тази община), се формира община Бутел.

Така северните части на община Център - Битпазар и Скопската чаршия, се присъедниняват към община Чаир, а северните части на община Чаир, които са населени предимно с македонци, формират днешната Община Бутел. По този начин Община Чаир стана населена предимно от албанци.

Въпреки отделянето на районите на Чаир, населени с македонци, и превръшането ѝ в предимно албанска община, това не е достатъчно за да изпълни изикването за 20%-но албанско население. Затова към Община Скопие се присъединява Община Сарай (заедно с бившата Община Кондово) със значителна площ и албанско население. С това се постига целта на албанските политически партии Скопие да стане двуезичен град.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Община Бутел има 36 154 жители и гъстота на населението 682,08 души/km2. Според националната си принадлежност населението има следния състав:[1]

Етническа принадлежност Брой Процент
македонци 22 506 62,25%
албанци 9 107 25,19%
турци 1304 3,61%
роми 561 1,55%
власи 120 0,33%
сърби 1033 2,86%
бошняци 970 2,68%
други 553 2,46%

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Населени места в Община Бутел Flag of Butel Municipality.svg
Бутел | Визбегово | Любанци | Люботен | Радишани | Чаир

Исторически села: Язирци

     Портал „Македония“         Портал „Македония