Шуто Оризари (община)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Община Шуто Оризари
Шуто Оризари
Община Шуто Оризари в състава на Скопие
Знаме
      
Герб
Общи данни
Страна Северна Македония
РегионСкопски
Площ7,48 km2 km²
Население18 907 души (2002)
Адм. центърСкопие
Селища1 броя
Други данни
Телефонен код02
Регистрационен кодSK
Официална страница на общината
Шуто Оризари в Общомедия

Шуто Оризари (на македонска литературна норма: Шуто Оризари) е една от 10-те общини на столицата Скопие на Северна Македония. Намира се в северната част на града, между общините Чаир и Чучер. Общината заема 7,48 km2, от които застроената площ е 135 хектара. Община Шуто Оризари е съставена от кварталите Шуто Оризари и Долно Оризари и село Горно Оризари.

Магистралният път „Шуто Оризари“ свързва общината с централните части на Скопие.

Интересното за община Шуто Оризари е, че тя е единствената община в Северна Македония, чието население е предимно циганско и съответно има кмет от цигански произход.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Според официални статистически данни от 2002 година в община Шуто Оризари живеят 18 907 жители.[1] Населението има следната етническа структура:

Етническа принадлежност Брой Процент
македонци 1200 7,1%
албанци 2012 11,9%
турци 68 0,4%
роми 15 373 79,1%
власи 0 0,00%
сърби 51 0,3%
бошняци 0 0,00%
други 203 1,3%

Според неофициални данни в общината живеят 29 313 души. Разликата с официалните данни идва от факта, че след Косовската криза на територията на общината живеят около 3 хиляди косовски цигани, имащи статут на временно пребиваващи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Шуто Оризари започва да се разраства след катастрофалното земетресение от 1963 година. След възстановяването на Скопие и околностите му на мястото на днешния квартал започва да се заселва предимно циганско население. Тогава това е една от покрайнините на днешно Скопие. Постепенно оформящото се селище започва да придобива облик на урбанизиран крайградски квартал. Поетапно развиващият се квартал се сдобива със свои административни и културни институции. През 1996 година Шуто Оризари заедно с двете села около него – Горно и Долно Оризари, образуват самостоятелна административна единица – община Шуто Оризари.

Култура[редактиране | редактиране на кода]

В общината има културен дом, няколко театрални и фолклорни дружества – Ансамбъл „Пралипе“ и Театър „Рома“, които имат културно-образователна насоченост и популярзират циганския бит и култура.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Община Шуто Оризари се намира в най-неиндустриализираната част на Скопие. На нейна територия няма нито един значителен индустриален обект или завод, което е причина за голямата безработица в общината. Тук са и едни от най-тежките социално-икономически проблеми в Скопската община. Населението се препитава предимно с търговия или търси поминъка си в другите части на македонската столица.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]