Карпош (община)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Карпош.

Община Карпош
Карпош
Map of Karpoš Municipality, Macedonia.svg
Община Карпош в състава на Скопие
Знаме
      
Герб
Общи данни
Страна  Северна Македония
Регион Скопски
Площ 105 km2 km²
Население 59 810 души (2002)
Адм. център Скопие
Селища 12 броя
Други данни
Регистрационен код SK
Официална страница на общината
Карпош в Общомедия

Карпош (на македонска литературна норма: Општина Карпош) е една от 10-те градски общини на столицата Скопие на Северна Македония.

Намира се в западната част на града. Заема 105 km2. Има средна надморска вицочина 362 m и континентален климат.

През територията на община Карпош минава река Вардар. Тук е разположена и част от планината Водно, a също и 2 министерства – на икономиката и на околната среда и планирането.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Според последното преброяване от 2002 година в обшина Карпош живеят 59 810 жители или 12,8% от цялото население на Скопие. Според етническата си принадлежност населението има следната структура:[1]

Етническа принадлежност Брой Процент
македонци 52 943 88,52%
албанци 1952 3,26%
турци 334 0,56%
роми 615 1,03%
власи 407 0,68%
сърби 2195 3,67%
бошняци 0 0,00%
други 1364 2,28%

История[редактиране | редактиране на кода]

Община Карпош е създадена на 8 ноември 1976 година със Закона за образуване на общини на град Скопие. Името си общината носи от бившия квартал Карпош на Скопие, който от своя страна носил името на българския хайдутин Карпош войвода. Псевдоним Карпош е ползвал и Християн Тодоровски, комунистически партизанин, загинал през 1944 година.

Културни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На територията на община Карпош се намират много културно-исторически забележителности от Античността и Средновековието.

В подножието на местността Зайчев рид, на левия бряг на река Вардар, близо до село Злокукяни се намират руините на античния град Скупи - античния предшественик на днешно Скопие. Преди завладяването от римляните земите около античния град Скупи са населявани от илирийското или тракийско племе дардани. След идването на римляните градът прераснал в голяма колония, с което започнал и разцветът му. Скупи се намирал на важен транспортен и търговски път, свързващ Егейско море и Средна Европа, а също и Тракия с Адриатическо море. През 313 година Скупи станал епископско средище, а век по-късно вече бил център на архиепископия.

Друг голям културен паметник в община Карпош е манастирът „Свети Пантелеймон“ в село Горно Нерези и е изграден през 1164 година. Църквата на манастира представлява 5-куполен кръсто-образен храм с 3 апсиди и правоъгълен нартекс. Изградена е от дялан камък и печени тухли. Голямата ценност на църквата са стенописите, дело на иконописец от Константинопол. Най-известната композиция е „Оплакването на Христос“. При земетресението в 1555 година рухва централният купол на църквата.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония