Свети Пантелеймон (Горно Нерези)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Пантелеймон.

„Свети Пантелеймон“
„Свети Пантелејмон“
Church of St. Panteleimon (Nerezi).jpg
Манастирската църква „Свети Пантелеймон“.
Местоположение в Горно Нерези
Вид на храма православна църква
Страна Flag of North Macedonia.svg Северна Македония
Населено място Горно Нерези
Вероизповедание Македонска православна църква - Охридска архиепископия
Архиерейско наместничество Скопска епархия
Време на изграждане 1164
Съвременен статут паметник на културата
Съвременно състояние действащ храм
„Свети Пантелеймон“ в Общомедия

Свети Пантелеймон“ (на македонска литературна норма: „Свети Пантелејмон“) е средновековен православен манастир, разположен над село Горно Нерези в близост до Скопие, част от византийското историческо наследство в областта.

Съграден е, според надписа над входа на църквата, от император Мануил I Комнин през 1164 година. Манастирската църква съхранява едни от най-забележителните стенописи от 1164 година в стил от епохата на Комнините (1081-1185).

Царските двери в църквата са от средата XVI век и са дело на изтъкната художествена работилница, действала на територията на Охридската архиепископия. Други произведения от същата работилница са царските двери на „Света Богородица Перивлепта“ - днес в Националния исторически музей в София, дверите от „Големи Свети Врачи“ - днес на иконостаса на „Света Богородица Перивлепта“, дверите от неидентифицирана църква в Охрид - днес в Националния музей в Белград, дверите в „Свети Никола“, дверите от „Свети Георги“ в Горна Влашка махала в Охрид и дверите от „Свети Никола“ в Присовяни.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Палигора, Ристо. Неколку царски двери от ХVІ и ХVІІ век во регионите на Пелагониjа и Преспа, в: Прилози ХLІV 1-2, посветени на академик Цветан Грозданов по повод 50 години научноистражувачка деjност. Зборник на трудови од научниот собир одржан на 4 октомври 2012 година во Охрид. Скопje, 2013. с. 145.
     Портал „Македония“         Портал „Македония